PÄÄKIRJOITUS 3.6: Mallia saa ottaa

Ympäristön katselmuskierroksia ei Vihdissä tehdä. Tai jos tehdään niin mikään ei muutu. Kaiken maailman romut saavat lojua taajamissakin pihoilla uhkasakoista huolimatta.

Sen sijaan naapuripitäjässä Karkkilassa katselmuskierroksia tehdään säännöllisesti. Karkkilan rakennustarkastajat, palo- sekä ympäristötarkastajat tekivät kierroksen huhtikuun lopussa ja huomautettavaa oli peräti 150 kohteessa.

Jos Vihti olisi samassa kunnossa kuin Karkkila niin asukasmäärien suhteessa Vihdissä olisi huomautettavaa 450 kohteessa.

Karkkilassa puutteita löydettiin katselmuksessa erityisesti rakennusten kunnosta, yleisestä siisteydestä, ulkovarastoinnista, jäteastioiden sijoittelusta ja polttopuiden varastoinnista liian lähellä rakennuksia.

Joissakin kohteissa todettiin rakennuksien jääneen keskeneräisiksi. Näiden kohteiden osalta kehotetaan saattamaan hankkeet loppuun ja hoitamaan lopputarkastukset kuntoon.

Kierroksella löytyi luvattomia katosrakennelmia ja luvattomia grillikatoksia. Näiden osalta tullaan edellyttämään rakennusten tai rakennelmien purkua. Asia korjaantuu myös, mikäli luvattomalle hankkeelle haetaan asianmukainen lupa, ja luvan myöntämisen edellytykset toteutuvat.

Kaikkien katselmuskierroksella listattujen kohteiden kiinteistöjen haltijat tulevat saamaan kaupungilta kirjeen lähiaikoina. Uusi tarkastuskierros tehdään syksyllä.

Mikäli kiinteistönhaltija ei ole ryhtynyt edellytettyihin toimenpiteisiin, asia viedään ympäristölautakunnan käsittelyyn uhkasakkomenettelyn määräämiseksi ja ongelmien korjaamiseksi. Tässä on hieno malli kopioitavaksi Vihtiin.

Rakennuslain mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

Polttopuiden säilyttämisestä tontilla on selkeät ohjeet. Vähimmäisetäisyydeksi lähimpään rakennukseen suositetaan neljää metriä.

Jäteastiat ja -katokset on sijoitettava siten, että tulipalon syttymisen ja leviämisen vaara on vähäinen. Roskispaloja on Vihdissä ollut viime aikoina poikkeuksellisen paljon. Onko kaikki siis kunnossa?

Kommentit

Palajärventiellä vanhan maalitehtaan ympäristö kuin kaatopaikka,siinä olisi katselmukselle tarvetta.Kiinteistössä sijaitsevat automaalaamo ja aitafirma hoitavat omat tonttinsa hienosti mutta samaa ei voi sanoa muista alueista,auton romuja ,rakennenusjätettä jne..... monta vuotta saatu" nauttia" tästä näystä,tarttis tehrä jotain....!

Kyläläinen

Olen asunut seitsemän vuotta Nummelass ja täytyy sanoa, etten ole törkyisempää ja roskaisempaa paikkakuntaa vielä ennen nähnyt!!

Täällä vallitsee ennen näkemätön hälläväliäkulttuuri.
Kaikki syömis- ja juomisjätteet heitetään törkeästi siihen missä satutaan sillä hetkellä olemaan. Roskiseen nyt ei ainakaan!!
Ihan karmeeta katseltavaa on ainakin Ojakkalantien Valtsun seutu.

Ruokaa on metsässä - kun siellä jotkut ruokailevat ja juomailevat!! Ilmaistarjoilu pelaa Valintatalon avoimista roskiksista. Olen tehnyt muutama vuosi sitten siitä kuntaan valituksen, jolloin pientä parannusta tuli, muttei katoksen alle jäteastioita ole vieläkään saatu! Kesäisin metsäpolulla pyörii sämpylöitä ja muuta mukavaa, mitä jäteastiasta on mahtanut löytyä.

Mitä etelämmäksi ja lännemmäksi Suomea tullaan, sitä sivistymättömämpää on ihmisten käytös.
Töykeyttä ja röyhkeyttä riittää, mutta tervehtimiseen ei ole aikaa, eikä halua.
Miten täällä oikein lapsia kasvatetaan??

Ei tällaista ole missään muualla!

Kommenttien vähäisyys kertonee omaa karua kieltään siitä, ettei täällä olla kiinnostuneita ympäristön siisteydestä.
Ei kannata tulla sanomaan, että osaa-ottamattomuus johtuisi siitä, ettei tarvetta ole.

Katse vähän omasta nokasta tai pihasta kauemmaksi, niin todellisuus paljastuu.

Nummela, Suomen siivottomin paikkakunta