Tässä kätevät vinkit parsan valmistukseen

Kummasta parsasta sinä pidät? Vihreästä vai valkoisesta?

Heli Koivuniemi

Parsa on monille kevään odotettu herkku. Parsa sopii nautittavaksi sellaisenaan voinokareen kera, mutta siitä saa aivan ihania keittoja, muffinsseja ja paljon muuta.

Parsaa valmistaessasi kannattaa varren alapäästä leikata pari senttimetriä pois, tai tankoparsan ollessa kyseessä, huokoinen osa irtoaa napsahtaen taittamalla.

Jos valmistat vihreää parsaa, joka on tuoretta ja ohutkuorista, sitä ei tarvitse kuoria, mutta paksumpikuorinen ja valkoinen parsa kannattaa aina kuoria.

Parsan keittämiseen et välttämättä tarvitse erityistä parsakattilaa.

Voit keittää parsat laakeassa kattilassa lappeellaan.

Teräksinen tai pinnoitettu paistinpannu on myös hyvä.

Jos käytettävissäsi on kapea, korkea kattila, sido parsat tiiviiksi nipuiksi 8–10 versoa kuhunkin. Herkät nuppuosat saavat jäädä veden pinnan yläpuolelle.

Keitä parsoja vedessä, jossa on paljon suolaa, ja mielellään hieman sitruunaa.

Kiehauta 2 litraa vettä puolelle kilolle parsaa, lisää 1 rkl suolaa ja 1–2 palaa sokeria. Myös tilkka sitruunamehua, öljyä tai nokare voita sopivat keitinveteen hyvin.

Lisää parsat ja anna niiden kiehua hiljalleen.

Perusohje on, että vihreän parsan kypsennysaika on noin viisi minuuttia ja paksumman valkoisen parsan 10 minuuttia.

Osa vihreistä parsoista ja ohuista valkoisista parsoista kypsyy jopa alle viidessä minuutissa.

Tukevampi valkoinen ja violetti parsa puolestaan vaativat vähintään 5–7 minuutin, jopa 10 minuutin keittoajan.

Aika lasketaan siitä, kun vesi uudelleen parsojen lisäämisen jälkeen alkaa kiehua.

Keitetty parsa saa jäädä napakaksi.”

Älä keitä niitä liian pehmeiksi, jotta parsojen herkullinen maku säilyy. Liian kypsä parsa maistuu vetiseltä.

Parsan tulee keittämisen jälkeenkin olla napakkaa, joten vältä ylikeittämistä.

Kypsyys on varminta tarkistaa maistamalla. Valuta parsat hyvin esimerkiksi astiapyyhkeen tai talouspaperin päällä. Tarjoile parsat heti valmistamisen jälkeen.

Hollanninkastike on parsan perinteinen kumppani. Hollanninkastike onnistuu hyvin pussituotteesta ja nykyään kastiketta saa myös lämmitystä vaille valmiina. Italialaiset tarjoavat vihreää parsaa voisulan ja parmesaaniraasteen kanssa.

Puolalaiset lisäävät parsalle keitettyä, hienonnettua kananmunaa.

Ilmakuivattu kinkku tai muu ohueksi leikattu kinkku on tyypillinen parsan lisäke.

Miedot maut eivät peitä parsan hienostunutta aromia. Parsa sopii kalan, äyriäisten, possun- tai broilerinlihan kanssa. Parsa, lämminsavustettu lohi ja korvasienikastike on kevään klassikkoherkku.

Parsa maistuu upealta myös parsakeittona tai uunissa gratinoituna. Jäähdytettynä parsa on juhlava salaatinaines esimerkiksi äyriäisten kanssa.

Parsa käy loistavasti risottoon. Se maistuu keitoissa, gratiineissa, munakkaissa ja vokkiruuissa. Kokeile grillata parsaa niin, että ladot parsatangot halsteriin.

Lähteet: Arla Ingman ja Kotimaiset Kasvikset

Written by:

Heli Koivuniemi

Ota yhteyttä