"Osastoja ei olla sulkemassa" – psykiatripulan uskotaan helpottavan

Lohjan sairaalan yhteyteen rakennetaan psykiatrian uudisrakennus korvaamaan Paloniemen sairaala.

Arkistokuva/Seija Henriksson

Paloniemen psykiatrisessa sairaalassa käytiin tammikuussa yhteistoimintalain mukainen keskustelutilaisuus, joka on synnyttänyt alueella perusteettomia huhupuheita.

Lohjan sairaanhoitoalueen johtaja Raija Kontio alleviivaa, ettei Paloniemessä olla sulkemassa osastoja tai muutenkaan supistamassa toimintoja.

– Sellaista vaihtoehtoa ei ole.

Hän kertoo, että keskustelutilaisuus käytiin sairaalaa vaivaavan psykiatripulan vuoksi.

– Joulukuussa tilanne näytti vaikealta ja silloin tuntui oikealta keskustella henkilöstön kanssa, mitä voisimme tehdä lääkäritilanteen helpottamiseksi, Kontio kertoo.

Koko maata vaivaava psykiatripula on jatkunut ainakin jo 10 vuotta. Lohjalla on tällä hetkellä 16 psykiatrin vakanssia.

– Meillä on useamman lääkärin vajaus, mutta täytämme kuitenkin laissa määritellyn minimin, jolla toimintaa voidaan pyörittää.

Alkuvuoden aikana Lohjalla hankittiin ostopalveluna yksi psykiatrian erikoislääkäri ja siirrettiin avohoidon puolelta yksi vakanssi sairaalaan. Sairaalassa on oltava virkalääkäri päivystyksen ja potilaan tahdosta riippumattomien hoitopäätösten vuoksi.

Lohjalla psykiatripulan uskotaan helpottuvan uudisrakennuksen ja psykiatrian yhteispäivystykseen siirtymisen myötä.

Joulukuussa valmistuvaan Paloniemen sairaalan korvaavaan uudisrakennukseen on tulossa nykyaikainen psykiatrinen sairaala, jossa on 28 sairaalasijaa.

Alustavien suunnitelmien mukaan sairaalaan on tulossa 20 Paloniemen sairaalasta siirtyvää aikuispsykiatrian paikkaa.

Lisäksi uudisrakennukseen on suunniteltu kaksi nuorisopsykiatrian paikkaa sekä yhteistyössä alueen kuntien kanssa uutena kuusi kriisi- tai päihdepaikkaa, jotka linkittyvät läheisesti yhteispäivystystoimintaan.

Paloniemen sairaalassa oli vielä muutama vuosi sitten yli 50 sairaalasijaa. Paikkojen väheneminen johtuu muun muassa psykiatrisen lääkehoidon kehittymisestä ja avohoidon vahvistumisesta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUSin tavoitteellinen mitoitus on, että psykiatrialla on sairaalapaikkoja 0,4 promillea eli neljäkymmentä 10 000:a asukasta kohden.

Lisäksi vaikeahoitoiset kaksisuuntaiset mielialahäiriöpotilaat sekä pitkittyneiden psykoosien vuodeosastohoidot keskitetään Husin yhteisosastoille.

Psykiatrian uudisrakennus

Valmistuu Lohjan sairaalan yhteyteen joulukuussa 2017.

Uudisrakennus korvaa erittäin huonokuntoisen Paloniemen sairaalan.

Kustannusarvio on 15,3 miljoonaa euroa.

Huoneistoala 4635 neliötä, joista noin puolet psykiatrian avohoidon käyttöön.

Osastopaikkoja 28.

Tilat on suunniteltu helposti muunneltaviksi.

Palvelee Lohjan lisäksi myös ympäristökuntia.

Written by:

Sari Mattila

Ota yhteyttä