Lämpimiä sanoja kysymysten keskelle

Olli Pakalénilta on ilmestynyt kirja Sydän valmiina rukoukseen.

Maria Aittoniemi

Rovasti Olli Pakalénilta on ilmestynyt valokuva- ja hartauskirjoituskirja.

– Tämä on Ollin näköinen kirja. Kauniita sanoja ja tunnelmallisia kuvia, kustantaja Jussi Erkitalo sanoi esitellessään vihtiläisen Aurinko Kustannuksen uusinta teosta, vihtiläisen Olli Pakalénin kirjaa Sydän valmiina rukoukseen.

Pakalén on lämmin kirjoittaja ja herkkä valokuvaaja. Näistä asetelmista syntyi kaunis kirja.

– Työssäni olen kohdannut sen, miten valokuva ja evankeliumi Jeesuksesta Kristuksesta tuovat valon ihmisen toivon lähteeksi. Valokuva välittää parhaimmillaan Jumalan luomistyön ihmeen aisteillemme, Pakalén kirjoittaa esipuheessaan.

Kirjan kustannuspäätöksen tekeminen on kustantaja Erkintalon mukaan kuin kristallipalloon katsoisi: nyt pitää tietää, mitä jouluna 2017 ja keväällä 2018 ostetaan.

– Monen kirjan elinkaari on nykyään valitettavan lyhyt, hän sanoo.

Kuitenkin kustantaja uskoo, että Sydän valmiina rukoukseen kestää aikaa.

– Tämän sanat ja kuvat ovat vuodenkin päästä yhtä arvokkaita kuin nyt.

Lohtua murehtijalle ja siunausta.

Pusulan seurakunnan aluekappalaisen virasta eläkkeelle jäänyt Pakalén on ahkera valokuvaaja. Hänellä on kamera aina matkoillaan mukana ja kirjassa onkin kuvia vuosien varrelta niin lapin erämaista kuin Vihdin vanhan pappilan pihamaalta.

Kannen kuvalla on tarina. Se on otettu Sotkamossa Pakalénin tyttären mökkirannassa.

– Otin kuvan kun lähdimme soutelemaan. Tullessamme takaisin rantaan nousin hieman liian aikaisin veneestä ja putosin kameroineni veteen. Tämä kuva kuitenkin säilyi ehjänä kameran muistikortilla. Tanja (Kanerva, kustantaja) valitsi kuvan kanteen sen hienon valon takia.

Tekstit ovat niin ikään vuosien varrelta, lehtiin kirjoitettuja hartauskirjoituksia.

Pakalén kertoo kirjan lähtökohtana olleen ajatuksen, miten ihminen voi kokea Jumalan armon ja hyvyyden kivun ja kysymysten keskellä.

Murehtiminen on hyödytöntä. Se on sokeaa, sillä se kieltäytyy luonnon opetuksesta – taivaan lintujen ja kedon kukkien.

Hän tarjoaa kirjassaan lohtua murehtijalle ja siunausta, hän lievittää kaukokaipuutamme ja kertoo, että jäätelö tekee joskus hyvää sielulle.

Kertomuksessaan ensimmäinen Ihme Pakalén avaa lukijalleen Galiean Kaanassa vietettyjen häiden tapahtumia. Jeesuksen ensimmäinen ihme tapahtui siellä; vesi muuttui viiniksi. Ihme tapahtui vaatimattomassa kodissa. Pakalén sanoo Jeesuksen toiminnan osoittaneen, miten hän arvosti kotia.

Pakalen kysyy myös, miksi se tapahtui ja löytää vastaukseksi sympatian ja toisen tukemisen.

Idässä vieraanvaraisuus oli aina pyhä velvollisuus. Isäntäperhe olisi joutunut häpeään, jos viini olisi loppunut. Säästääkseen heidät häpeältä Jeesus toimi osoittaen voimansa ja sympatiansa.

Rovasti itse ajattelee, että hänen kirjansa voisi toimia hyvin lahjana tai lohduttavana luettavana kaipaaville omaisille. Lohdullisia sanoja onkin jo esipuheessa:

– Ihmisen elämässä on joskus varjoja, mutta eivät varjotkaan syntyisi ilman valoa.

Olli Pakalén (ent. Paatelma)

Vihtiläinen rovasti

Eläkkeellä, työskennellyt pappina lähes 39 vuotta; Keuruulla, Kansan Raamattuseurassa, Lohjalla ja viimeiseksi Pusulan aluekappalaisena

Harrastaa valokuvaamista ja kuuluu Vihdin Kameraseuraan.

Vihdin seurakunnan kirkkovaltuutettu.

Written by:

Maria Aittoniemi

Ota yhteyttä