Nummelan ortodoksisella rukoushuoneella 142 ikkunaa iankaikkisuuteen – mukana ikoneita, jotka näyttävät melkein hymyilevän

Kuvassa edessä keskellä Pyhä profeetta Daniel, jonka on maalannut Arja Vepsä, vieressä Virpi Säkkisen maalaama Valamolainen Jumalanäiti.

sari mattila

Kun astuu sisään Nummelan ortodoksiseen rukoushuoneeseen, tuntuu kuin kirjaimellisesti astuisi toiseen maailmaan. Puhuttelevat ikonit kutsuvat luokseen, taustalla soi rauhoittava rukousmusiikki.

Rukoushuoneella on parhaillaan suuri ikoninäyttely. Esillä on peräti 142 ikonia, jotka ovat Ritva Tariman ja hänen oppilaidensa maalaamia. Kaikkiaan ikoneita on 25 eri maalaajalta.

– Näyttely on ollut avoinna pari viikkoa ja jo tänä aikana sitä on käynyt katsomassa jo noin 200 ihmistä. Monet viipyvät rukoushuoneella kauankin, sillä nähtävää on niin paljon, kertoo rukoushuoneen isännöitsijä Kimmo Taljavaara.

Ritva Tarima kertoo, ettei ikoninäyttelyn töitä ole jurytetty, sillä ikonit eivät koskaan kilpaile keskenään.

– Kontakti ikoniin on tärkeä. Näyttelyssäkin on ikoneita, jotka näyttävät melkein hymyilevän. Ikonit paljastavat aina maalarinsa. Niistä näkyy, jos ne on maalattu vihaisena, kiitollisena, surullisena tai iloisena, Tarima sanoo.

Ikonit edustavat 1300–1400-lukujen venäläistä maalaustyyliä.

– Olemme saaneet erittäin arvokasta ja korkeatasoista opetusta Moskovan hengellisen akatemian ikonimaalauksen johtavalta opettajalta Natalia Aldoshinalta, joka on käynyt opettamassa meitä myös Nummelassa.

Vaikka Nummelan rukoushuoneella on ikoneita niin paljon ja vaikka ne ovat niin värikkäitä, on merkillistä, miten niiden värimaailma sointuu kaikesta yltäkylläisyydestä huolimatta toisiinsa.

– Ei se ole ollenkaan merkillistä, sillä käytämme ikoneissa maavärejä ja jalokivistä jauhettua väriä, selvittää Tarima.

Tulevana viikonloppuna sekä lauantaina että sunnuntaina Nummelan rukoushuoneen ikoninäyttelyn näyttelyoppaana on Ritva Tarima, joka kertoo tarkemmin ikoneista ja niiden maalauksesta. Viikonloppuisin on paikalla myös ikonimaalari maalaamassa ikoneita.

Lohjalaiselta Arja Laiho-Rajavalta on näyttelyssä peräti kuusi ikonia. Hän innostui ikonimaalauksesta kahdeksan vuotta sitten lehtiartikkelin perusteella.

– Jokainen ikoni on aina ison työn tulos, kertoo lapsenlapselleen parhaillaan Hellyyden Jumalanäiti -ikonia maalaava Laiho-Rajavalta.

Ikoninäyttely Nummelan ortodoksisella rukoushuoneella 20.4. asti. Näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–14, lauantaista sunnuntaihin kello 12–16.

Written by:

Sari Mattila

Ota yhteyttä