Hyvää kannatti odottaa! – Lue tuorein ennuste tämän kesän mansikkasadosta

Kuluvan kesän mansikkasadosta näyttää nyt muodostuvan yllättävän muhkea.

Jonna Hovi-Horkan / arkisto

Kuluvan kesän mansikkasadosta on tulossa viimevuotista selvästi parempi. Tänä vuonna satoa saadaan Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton arvion mukaan noin 13-14 miljoona kiloa, kun sitä viime vuonna saatiin 11,9 miljoonaa kiloa.

Viileä alkukesä on vahvistanut kasvustoja ja parantanut raakilekasvua. Nyt uskalletaan odottaa vähintään normaalia tai ainakin selvästi viime vuotta parempaa mansikkasatoa. 

– Vasta lähiviikkojen sää ratkaisee lopullisesti sen, kuinka paljon kypsyvää marjaa saadaan talteen, muistuttaa toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta.

Mansikkaa viljellään Suomessa 1 100 tilalla yhteensä 3 600 hehtaarin alalla. Päälajike on Polka, jonka osuus on lähes 70 prosenttia kokonaisalasta. Myös aikainen Honeoye ja uusi Sonata-lajike ovat kasvattaneet suosiotaan. 

Kuluttajan kiinnostus lähiruokaa kohtaan on lisännyt mansikan myyntiä. Sitä tuotetaan tasaisesti ympäri maan, joten kuljetusajat ovat lyhyitä ja mansikat tuoreita.

Pakastaminen ja muu säilöminen on tuttua puuhaa lähes kaikille suomalaisille. Moni onkin lisännyt kesälomaohjelmaansa käynnin suoramyynti- tai itsepoimintatilalla.

Lue tästä, milloin mansikkasato Uudellamaalla kypsyy.

Written by:

Jari Pietiläinen

Ota yhteyttä