Peliala houkuttaa nuorta taiteilijaa

Sara Valdezin suunnittelemat pelihahmot ovat naisia, jotka ottavat toiminnan omiin käsiinsä.

Helena Soinio

Sara Valdezin näyttely itse suunnitelluista pelihahmoista on esillä Lohjan pääkirjaston Pähkinäsalissa.

Lohjan Pääkirjaston Pähkinäsalissa on heinäkuun loppuun saakka esillä taidenäyttely, jonka varmasti moni nuori ja aikuinen tuntee läheiseksi.

Neljän seinän sisällä -näyttelyn maalaukset on tehty tietokoneella ja melkein kaikki kuvat liittyvät joko pelimaailmoihin tai sarjakuvaan. Pääosa hahmoista on 22-vuotiaan, nummelalaisen Sara Valdezin itse luomia.

Valdezin värikkäät kuvat ovat taitavia ja humoristisia, ja ne hyödyntävät pikkaisen pilke silmäkulmassa pelien kliseitä, omalla tavallaan.

Hänen hahmonsa ovat naisia, jotka heiluttavat miekkaa tai sädepistoolia siinä kuin miessankaritkin, ja suhtautuvat tyynesti zombeihin, planetaariseen hyökkäykseen maapallolla ja muihin elämän pikku vastuksiin.

– Ja tässä ovat lempiruokani, Valdez kihertää. Hän tekee huumoria itsestään ja ruoastaankin. Keskellä seinää on herkullisen valtava kuvasarja rasvaisista mättöruoista kuten hodareista, joita pelifriikki ahmii pelatessaan.

Teosten nimet kertovat, mistä on kyse: Videopelien jumalatar, Haaksirikko avaruudessa, Prinsessa Nyarai, Be your own hero, Legioonan yläaste, Kahvirobotti.

– Joo, olenhan minä peliriippuvainen. Koko päivä voi mennä pelatessa.

– Olen pelannut tietokonepelejä aina, ja muistan kun joskus neljäsluokkalaisena ajattelin jostakin koirapelistä, että itse tekisin kyllä paremman.

Yläasteella tuli stressiä siitä, mihin lähtisi jatko-opintoihin. Valdez löysi Suomesta vain kolme paikkaa, joissa tuolloin pystyi opiskelemaan pelien tekemistä. Paikat olivat Outokummussa, Kajaanissa ja Nakkilassa, ja hän valitsi Nakkilan.

– Nythän tilanne on muuttunut ja opiskella voi monessa paikassa, pääkaupunkiseudullakin.

Jos Valdez tavoittaa unelmansa, hänen tulevaisuutensa on pelialalla. Hän on hakenut jo paljonkin eri yrityksiin, mutta esteenä on ollut se, että työkokemusta puuttuu. Ideoita ja luovuutta sen sijaan ei puutu.

– Ideoita minulla on valtavasti, niin että tekee mieli pomppia hankkeesta toiseen, enkä malta aina tehdä yhtä hahmoa loppuun kun tulee jo toinen idea.

Mieluiten hän tekisi tietokonepelien konseptisuunnittelua eli visuaalisten maailmojen ideointia ja niiden 3D-mallinnusta. Mahdollisuuksia saattaisi avautua vaikkapa pienissä indie-yrityksissä.

– Tykkään peleissä erityisesti seikkailuista ja erilaisista uusista maailmoista ja niiden tutkimisesta. Ja siitä että toisin kuin elokuvissa, peleissä saat olla itse mukana vaikuttamassa tapahtumien kulkuun.

Valdezin lempipelejä ovat esim. Fall Out eli maailmanlopun selviytymispeli, Stardew Valley -farmipeli, maailman tulevaisuudessa liikkuva Overwatch ja tottakai WOW.

Onko naisen vaikeaa päästä tekemään pelejä tiimeissä tai isommissa yrityksissä? Ala on perinteisesti varsin miehinen, koska pelaajistakin suuri osa on miehiä. Pelien naiskuva on ollut pitkään yksiulotteinen.

– Naisista on vielä puutetta pelialalla, mutta naisia tulee alalle koko ajan enemmän, ja se tulee vaikuttamaan myös pelien sisältöihin. Opiskelijoista nyt suuri osa on jo naisia.

– Minä teen naishahmoista nimenomaan vahvoja sankarittaria.

Sara Valdez

Syntynyt 7.10.1994 Lohjalla. Asuu nykyään Nummelassa.

Käynyt Lohjalla Anttilan koulun, sen jälkeen Valdez on valmistunut Nakkilassa Sataedussa media-assistentiksi, jonka erikoisalana ovat tietokonepelit ja animaatio. Valmistunut sen jälkeen Helsingin AEL:stä peligrafiikan ammattitutkinnosta.

Toiminut mm. Helsingin nuorisoasiainkeskuksen graafikkona.

Harrastaa pelien lisäksi mm. sarjakuvaa ja suunnittelee parhaillaan pidempää sarjakuvaa. Harrastuksiin kuuluu myös rullalautailu.

Lohjan pääkirjaston Pähkinäsalissa on Neljän seinän sisällä -niminen näyttely, jossa on esillä Valdezin digitaalisesti tehtyjä maalauksia. Taideteosten aiheina ovat mm. pelit, sarjakuva- ja pelihahmot. Näyttely on Valdezin ensimmäinen.

Näyttely on esillä ainakin heinäkuun loppuun saakka kirjaston aukioloaikoina ma-pe 10-19.

Written by:

Helena Soinio

Ota yhteyttä