Vihtiläinen Martti Kilpeläinen on nyt musiikkineuvos

Martti Kilpeläinen soitti harmoonilla Harmoonit soikoon! -näyttelyn avajaisissa viime vuoden kesäkuussa.

Elisa Grönholm

'Hän otti kaikki halukkaat soittajat mukaan.'

Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö myönsi viime perjantaina musiikkineuvoksen arvonimen vihtiläiselle Martti Kilpeläiselle.

Kanttori, director cantus, director musices Martti Veli Johannes Kilpeläinen on seurakunnan tekemän esityksen mukaan tehnyt Suomen mittakaavassa poikkeuksellisen ansiokkaan uran kirkkomuusikkona.

Kanttorin moninaisten tehtävien ohella hänen toimintansa on keskittynyt harrastajapohjalta tehdyn puhallin- ja orkesterimusiikin kehittämiseen.

Tästä esimerkkinä on hänen 1980 -luvulla Haapaveden kanttorina toimiessaan saavuttamansa YLE:n harrastemusiikin kunniapunnus vuonna 1980 sekä puhallinorkestereiden Suomen mestaruus vuonna 1983.

Vihdin seurakunnassa Martti Kilpeläinen jatkoi orkesterityötä ja kasvatti jo aiemmin perustetusta soitinyhtyeestä, Kapellista, lähes sinfoniaorkesterin kaltaisen soittajiston.

Hänen erityinen ansionsa perustelujen mukaan on, että hän etsi harvinaisiakin teoksia ja sovitti ne orkesterilleen sopivaksi.

– Hänen työskentelylleen ominaista oli, että hän otti kaikki halukkaat soittajat mukaan toimintaan, ja teki kunkin teoksen orkestroinnin niin, että jokaiselle riitti omaa tasoa vastaavaa soitettavaa.

Kuvaavaa Tasavallan Presidentille tehdyn anomuksen mukaan on, että Kapellin soittajat koostuivat seitsemänvuotiaasta aloittelijasta musiikin ammattilaisiin asti.

Martti Kilpeläisen ohjauksen kautta on satoja soittajia koulutettu musiikin maailmaan. Monet heistä ovat jatkaneet korkealle ammattilaistasolle ja jopa suurten sinfoniaorkesterien äänenjohtajiksi saakka.

Kapelli on seurakunnan tekemän anomuksen ollut sekä orkesterin muusikoille että sen musiikin rakastajille upea mahdollisuus tutustua musiikin suurteoksiin, kuten Mozartin ja Verdin Requiemiin.

Näissä vaativissa suurteoksissa oli mukana myös Martti Kilpeläisen perustama ja johtama Vihdin Kantaattikuoro, usein yhteistyössä Hyvinkään Oratoriokuoron kanssa.

– Martti Kilpeläisen innostava ote, rakkaus musiikkiin, laaja musiikin- ja historiantuntemus, sekä syvä kristillisyys ovat jättäneet tuhansien ihmisten sydämiin kiitollisuuden hänen tekemäänsä työtä kohtaan, seurakunnan tekemässä anomuksessa todettiin.

Seurakunnan puolesta anomuksen teki kanttori Ulla Eho-Saario.

Martti Kilpeläinen

Syntynyt toukokuussa 1943.

Valmistui ylioppilaaksi Nurmijärven yhteiskoulusta vuonna 1962.

Kanttori-urkuri 1968, musiikin kandidaatti 1992, musiikin maisteri 1995 (Sibelius-Akatemia).

Päätoimet: ylimääräinen kanttori Oulunkylän seurakunnassa 1968-1969, kanttori-urkuri Punkaharjun seurakunnassa 1969-1972, Punkaharjun SOS-Lapsikylän johtaja 1972, kanttori-urkuri Haapaveden seurakunnassa 1973-1980, kanttori Vihdin seurakunnassa 1980-2008.

Written by:

Vesa Valtonen

Ota yhteyttä