Urpilainen pannaan tilille puheistaan

Kommentoi 158

Jutta Urpilainen ei ole tunnustanut, että hän puhui puuta heinää ennen vaaleja. Hän vakuutti, että talouskasvu jatkuu, leikkauksia ei tarvita ja kaikki menee hyvin. Vasemmistoliitto ja osaksi myös persut olivat samaa mieltä. Lähes puolet äänestäjistä uskoi, että hyvin menee. Kreikan kriisistä kehittynyt pankkikriisi ja koko Eurooppaa koetteleva rahapula leijuivat uhkana taivaalla jo eduskuntavaalien alla. Urpilainen kuitenkin sulki silmänsä ja äänestäjiensä silmät mustilta pilviltä ja samalla taloutta korjaavat päätökset jätettiin tekemättä. Valtiovarainministerin pitäisi kantaa vastuunsa vääristä puheistaan, kertoa koko totuus ja käynnistää suomalaisen velkakierteen katkaiseminen. Taloustilanne pakottaa vielä muutkin poliitikot tilille puheistaan.

Jutta Urpilainen haukkui ennen eduskuntavaaleja silloisen pääministerin Mari Kiviniemen ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen pelottelijoiksi. "Mielestäni tämä keskustelu siitä, että Eurooppa olisi ajautumassa uuteen lamaan ja taantumaan on poliittista pelottelua ennen vaaleja." (HS 84.2011).

Vihreiden puoluesihteerillä Panu Laturilla oli selvä mielipide Urpilaisen puheista "Jos Sdp on tosissaan, linja osoittaa suurinta vastuuttomuutta mitä olen puolueelta nähnyt. Silloin kyseessä on poliittisten irtopisteiden kalastelu koko Euroopan unionin kustannuksella" (HS 84.2011).

Urpilaisen arviot ovat osoittautuneet katteettomaksi haihatteluksi. Äänestäjät tulevat vielä kysymään Urpilaiselta, johtiko hän äänestäjiä tarkoituksellisesti harhaan.

Työurien pidentäminen eläkeikää nostamalla oli Kiviniemen hallituksen perusratkaisu talouden suuriin ongelmiin. Urpilainen tyrmäsi tämänkin hankkeen. Hän ilmoitti, etteivät demarit istu hallituksessa, joka nostaa eläkeikää. Tämäkin harhaoppi on paljastumassa täydelliseksi kuplaksi.

Eläkkeistä tulee uusi murhe

Eläkeyhtiöiden sijoitustuottojen lasku vaikuttaa nopeasti ja pitkällä aikavälillä suomalaisten ostovoimaan. Hitaan talouskasvun kautena sijoitustuotot pysyvät matalina, mutta suomalaiset ikääntyvät kaiken aikaa eli eläkerahan tarve kasvaa. Eläkerahaa kertyy aikaisempaa vähemmän myös siitä syystä, että työttömyys on nousussa. Eläkemaksut peritään jokaisen työntekijän tilipussista.

Eläkkeiden nykytason säilyttäminen edellyttäisi eläkemaksujen tuntuvaa korottamista, mikä leikkaisi palkansaajien käteen jäävää rahaa.

Tämän perusteella joudutaan miettimään uudelleen eläkeiän nopeaa nostamista. Työurien pidentäminen vähentäisi eläkemonoa ja samalla hillitsisi eläkemaksun korotuksia.

Poliitikot joutuvat tilille

Taloustilanteen nopeat muutokset ovat kuin nopeutettu filmi, jossa tapahtumat kelataan eteenpäin pikavauhdilla. Tavallisesti poliitikot joutuvat selittelemään talouspuheitaan vasta vuosien kuluttua. Euroopan velkakriisin kehittyminen on kuitenkin muuttanut tämän pelin sääntöjä. Poliitikon ura voi loppua lyhyeen, kun hänen taitamattomuutensa ja väärät puheensa paljastuvat.

Urpilaisen löysistä vaalilupauksista on vasta runsaat puoli vuotta. Tosiasioiden paine pakottaa kuitenkin hänet äänestäjien eteen tunnustamaan virhearviointinsa hyvinkin pian. Hän yritti lievittää vääriä ennusteitaan neuvottelemalla Suomelle Kreikka-lainojen takuukset, joiden arvo tiedetään vasta 20–30 vuoden kuluttua.

Takuuksiin käytettiin runsaasti neuvotteluaikaa ja voimavaroja, jotta Urpilaisen kasvot olisi voitu pelastaa.

Mikäli Kreikka asetetaan velkasaneeraukseen ja Kreikalle rahaa lainanneet pankit menettävät 50–60 prosentti rahoistaan, Suomen takuukset eivät estä eurooppalaisen kriisin leviämistä.

158 kommenttia Kommentoi

Kommentit

27.10.2011 15:14

Tähän juttuun voi vastata käyttämällä tuoretta sitaattia:"Vakausvälineen paisuttaminen vaarallista" ja "tällä rahan syytämisellä pidetään kriisimaissa yllä kohtuuttoman korkeata hinta- ja palkkatasoa". Näin siis Hans-Werner Sinn Saksan
Ifo-taloustutkimuslaitoksen johtaja (KL 27.10). Jutta Urpilainen on taistellut kuin naarasleijona pentujensa (suomalaiset veronmaksajat) puolesta. Onhan 27 EU-maan
yhteinen valtioiden velka jo yhteensä 9.811.893.000.000 euroa (DW 26.10).

27.10.2011 18:16

Kun homma eivät osaa ennustaa edes ekonomistit niin miksi ihmeessä Jutta osaisi. Onneksi meitä on siunattu kaiken tietävällä syntymänerolla A-P.Pietilällä... hän tosin tietää kaiken vasta kun tapahtuneet ovat jo tapahtuneet :-)

27.10.2011 15:19

Urpilainen ja Katainen sekoilevat Kreikan tukipaketin summan kanssa - alokasmaista touhua !!! Ja persuille nauretaan - Hakkaraisia koko hallitus !!!

27.10.2011 19:23

Jutta Urpilainen on valtionvarainministeri, ei ennustaja.

27.10.2011 19:26

Lipponen saapui pelastajaksi,ja haukkui ensitekijöiksi Soinin. persujen ongelma on Hakkarainen! Soini puhunut koko ajan asiaa, ainakin ennustanut oikein. sdp-ei ole vuosiin ajanut oikeastaan kenenkään asiaa, miksi Jutta olisi toista maata? Niinistö tai Soini hoitamaan asiat muista ei ole tällä hetkellä.

27.10.2011 20:17

Jutta ja Katainen ei ole missään vaiheessa olleet ajantasalla ja vakuus pakettit voi unohtaa koska vastuut on kasvamassa moninkertaisiksi siihen 880miljonaan vakuteen nähden.

27.10.2011 20:50

Jutta & Jyrki parivaljakko on syöksemässä tätä maata todelliseen vararikkoon.
Jos tota vakuusmaksuja nostetaan vielä 4-5 kertaiseksi,niinkuin on vähän uumoiltu.

Nyt noin 440 miljardia.
Nostetaanpa hieman. 4 x 440 = 1760 miljardia € / 5 x 440 = 2200 miljardia €
Paljonko on Suomen osuus noista takuista.
Siellä on jonossa vielä Italia.Espanja.Unkari. xxxx??? Miljardia €

http://www.velkakello.fi

27.10.2011 21:26

Nyt kun kaikille Eu kansoille on selvinnyt lopullisesti (myös suomalaisille) keiden hyväksi tätä rahankeräysliittoa käytetään, voidaan lopettaa myös propaganda puheet "päättävistä pöydistä" ja "välttämättömyydestä" olla tässä rahankeräysliiton, yhtenä maksajavaltiona mukana - poliittisen eliitimme toimesta.

Yli 30 miljardin kustannukset maksettavaksemme, paljastaa täysin miksi meidät tähän
rahankeräysliittoon vietiin.

Irti koko EU:sta ja konkurssi eurosta, jokainen päivä tässä porukassa tuo lisää maksettavaa.

27.10.2011 21:33

EU:sta päästään irti heti kun suomalaisten enemmistö niin haluaa... ja se ei halua.

27.10.2011 21:33

TV Uutisten haastattelema

Professori: Kreikan velat jäävät veronmaksajille
julkaistu tänään klo 21:27

Kiitos vain Jutta ja Jyrki, hienosti "taisteltu" mutta me tavikset vain maksamme TAAS !

28.10.2011 06:21

Ruotsi ja Tanska puhumatta Norjasta joka ei edes kuulu Eu on pohjoismaiden fiksuimmat maat ja hyvin menee.Sitten on Suomi joka on Saksaan aina jotenkin kallellaan koska on heikko itsetunto ja näköjään ei osata sittenkään paljon mitään.Ajatelkaa nyt jos Jutta ja Jyrki olisi vaikka jonkun yrityksen johdossa niin sen yrityksen nimi olisi konkurssi oy ab.

28.10.2011 08:28

"Ruotsi ja Tanska puhumatta Norjasta joka ei edes kuulu Eu on pohjoismaiden fiksuimmat maat ja hyvin menee."
=
Millä mittarilla mitattuna ? Norja ainakin tuottaa enemmän öljyä kuin Suomi :-)

28.10.2011 09:53

tarkkailija sinä ja sinunlaisesi demarit tai kokoomuslaiset ala maksaa omasta kukkarostasi tätä EU:n lystinpitoa, kukaan ei estä . Mutta meidät 70%, jotka emme halua osallistua, että mahdollistaa typerien EU:n komissaarien ym. vedättämistä, pitää jättää pois talkoista. Eipä ole Suomen historiassa ollut koskaan näin ammattitaidotonta pääministeriä, että valtionvarainministeriä.

28.10.2011 10:55

Joo... hetkun sinä olet maksanut meille "haluttomille" takaisin saamasi koulutuksen, terveydenhuollon, sairaanhoidon. Siitä aloitat... luettelen velkojasi lisää kunhan nämä on maksettu - ja kuitti tänne luettavakseni.

28.10.2011 23:02

"Joo... hetkun sinä olet maksanut meille "haluttomille" takaisin saamasi koulutuksen, terveydenhuollon, sairaanhoidon."
Ja keskieurooppalaiset pankit ovat maksaneet nuo asiat suomalaisille, joten suomalaisilla on velvollisuus tukea keskieurooppalaisia pankkeja.

25.11.2011 00:43

Ihmiset äänestivät ja sen perusteella hallitus muodostettiin. Voit asettua myös itse ehdolle ja lähteä mukaan politiikkaan. Voisit myös perustella väitteesi teistä 70% ja ammattitaidottomista ministereistä. Olisiko parempi vaihtoehto ollut ensikertalaiset perussuomalaiset jotka hölisevät neekeriukoista minkä kerkeävät tai vaihtoehtoisesti SMP veteraanit. Mietippä sitä.

28.10.2011 10:52

Onkohan A-P Pietilästä tullut ”Piilo-Persu”, vai miksi toimitusjohtaja- / vastaava päätoimittajatasoinen erityisesti demareita ja Urpilaista jatkuvasti mollaa? Taitaa tahallaan provosoida keskustelua, tai sitten työkseen piilovaikuttaa. Samalla paljastuu ns. sitoutumattomien lehtien linja.

Urpilainen sanoi vaalikeskusteluissa ehdoksi sen (niin kuin muutkin puoluejohtajat ja mm. monet ”asiantuntija-ekonomistit”), että mikäli talouskehityksessä ei tapahdu merkittävää heikkenemistä, suurempaa leikkaustarvetta ei ole. Taloustilannetta pohditaan viimeistään alkuvuodesta 2012, kun laaditaan vuoden 2013 talousarvioraameja.

Johtivatko muidenkin puolueiden johtajat harhaan lamapelottelulla /-vähättelyllä, vai oliko heillä jotakin salattua tietoa?
Minkä puolueen puheenjohtaja puhui ennen eduskuntavaaleja valtiontalouden suuremmasta leikkaustarpeesta? Soiniko? Silloinen pääministeri Kiviniemi piirsi eräässä tv-tentissä leikkaustarpeen alkavan nollasta (0). Muutkin ovat siis ”haihatelleet” kuin Urpilainen.

*****
Eikö hallitusohjelma olekaan kuuden puolueen yhteinen? Missähän tierummussa Pietilä on viime kuukaudet piileskellyt, kun ei ole huomannut, että taloustilanne Euroopassa ja koko maailmassa on kevään ja hallitusneuvottelujen jälkeen olennaisesti heikentynyt?

Lisäleikkaukset budjettiin pienentävät kotimarkkinoiden kysyntää, varoittavat monet talousoppineet.

Hallitusohjelman mukaan menoja leikataan yli miljardin. Siitäkin huolimatta valtio velkaantuu yli 7 miljardia euroa ensi vuonna. Leikkauksista on tullut monenlaista arvostelua eri tahoilta, etenkin oppositioon jääneiltä puolueilta.

Todennäköisesti valtion menoja joudutaan vähentämään lisää. Esitä Pietilä, mistä vähennetään, tai hankitaan lisätuloja?

Talouden tasapainotus, velkakierteen katkaisu voidaan tehdä myös tuloja lisäämällä. Nopeimmin tuloja saadaan erilaisilla veroilla. Veronkorotuksiakin on arvosteltu. Mitä Pietilä verottaisi lisää?

Ns. harmaa talous ja suoranainen veronkierto (veroparatiisit ym.) pitää saada kansainvälisin sopimuksin loppumaan. Eräs tuttavani kertoi, että häneltä oli kysytty, haluaako hän sijoittaa varojaan vähemmän verotettuihin maihin perustettuihin yhtiöihin. Oli nääs sattumoisin tilillä vähän suurempi summa rahaa (ei muuten suostunut). Näin toimivat ahneet, ”isänmaalliset sijoittajat”.

Ns. ”suljettu pörssiosakkeiden hankintarekisteri” mahdollistaisi lisää veronkiertoa. Sitä ei pidä Suomeen hyväksyä.

*****
Pietilä tietää, että eläkeikäasiat ja eläkerahastot ovat työmarkkinajärjestöjen yhteisesti sopimia. Työeläkkeet kustannetaan pääosin työnantajain ja palkansaajien toimesta. Lainsäädännöllä eläkeikää ei pidä nostaa ilman em. suostumusta.

Ns. Rantalan komitea parhaillaan etsii keinoja, miten työelämää voitaisiin parantaa, jaksetaan paremmin työelämässä, työuria pidentää, eläkeikää nostaa, ja opintonsa päättäneille saadaan opintoja vastaavaa työtä. Vanhanenkin näyttää taas heränneen.

Erityisesti eräät EK:n johdossa olleet pamput (esim. Eloranta) näyttävät huonoa esimerkkiä: lähtevät itse noin 60-vuotiaina muhkeille eläkkeille, mutta patistavat muita sormi pystyssä ja otsa rypyssä olemaan töissä pitempään. Jotkut heistä vielä kehtaavat ryhtyä eläkeläisinä ns. hallitusammattilaisiksi isolla vuosipalkkiolla ja muilla eduilla.

*****
Viimeisimmät uutiset Euroopan velkakriisin hoitamisesta antavat pientä toivoa. Jonkinlaista muutosta on tapahtumassa. Enää eivät poliitikot ole sijoittajien ym. pitämänä ”molskilla sillassa”. Ottelu ahneiden (pankit, sijoittajat ym.) näyttää tasaantuvan. Veronmaksat eivät ehkä kokonaan joudu maksajiksi. Takuita lainoille tuskin olisi saatu, jos Kiviniemi olisi ollut neuvottelemassa.

Jos mm. Saksa olisi hyväksynyt Suomen ja Kreikan neuvotteleman kahdenvälisen sopimuksen takuista, paria kuukautta ei olisi mennyt turhaa aikaa ja voimavaroja hukkaan, eikä Euroopan talouskriisi sinä aikana olisi pahentunut.

Turha syyttää Urpilaista kasvojen menettämisen pelastamisesta. Urpilainen, Katainen & virkamiehet olivat sitkeitä. Oikea kohde syytöksille ovat Sarkozy, Berlusconi & co. He hävisivät, menettivät poliittisen uskottavuutensa.

*****
Kummalla puolella Pietilä on: pankkien (ym.) vai veronmaksajien? Viittaan blogin viimeiseen lauseeseen.

*****
PS blogin otsikosta:
Äidinkielenopettajani valisti aikoinaan, että panna -verbiä käyttävät lähinnä panomiehet.

28.10.2011 11:54

Sitten on vielä jonossa konkurssikypsiä valtioita jotka sijoittajat ovat lypsäneet kuiviin.

Seuraavat EU jäsen ehdokkaat.
Islanti.Kroatia.Montenegro.Turkki.Makedonia.

Taivas varjele mitä sieltä vielä tulee.
Tämä on vasta alkusoittoa.
Vielä maksetaan xxxxx miljardia,noiden entisten lisäksi.

28.10.2011 16:48

Puurot ja v ellit sekaisin. EU ja Euro ovat eri asioita. Eu-ehdokkaat eivät ole konkurssikypsiä ja vaikka olisivatkin, se ei ole Euron ongelma. Ehkä sitten, jos onnistuisivat liittymään EMU:n.

28.10.2011 19:08

Latvia on EU maa.
Latvia ei vielä ole ottanut euroa käyttöön.
Islanti ei ole vielä EU maa,eikä euroa ole käytössä.

Kuitenkin Suomi antoi viimevuonna molemmille valtioille pankkitukea 300 miljoonaa euroa.
Yht 600 miljoonaa €

Silloinen Arkadianmäen vaalirahasotkuissa ryvettynyt politrukkilauma perusteli,
Valtionvarain ja Pääministerin johdolla,että se on Suomen etujen mukaista ja lisää Suomen kilpailukykyä ja parantaa työllisyyttä.

MITEN:: ???

28.10.2011 19:44

Sinulle taitaa olla aika turha edes yrittää selittää, että pankkijärjestelmän kaatumisen rinnalla jokunen satamiljoonaa on kuin antaisi maapähkinöitä Seurasaaren oraville.

28.10.2011 23:21

Mielestäni nykyisen hallituksen lähes kaikki ministerit pitäisi muutamaa poikkeusta lukuunottamatta laittaa vankilaan istumaan elinkautista. Vankikopit pitäisi olla kylmiä tyrmiä ilman mitään lämmitystä ja vessan virkaa voisi toimittaa vaikka reikä lattiassa. On se kyllä kumma että suomalaisten rahoja saadaan tuhlata rangaistuksetta, muka "laillisesti". Ministerit, päättäjät ja muut rikolliset jotka ovat pääseet johtotehtäviin hyvä-veli-kontaktien avulla pitää laittaa taloudelliseen ja rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan!

29.10.2011 09:12

Oma vikasi kun olet äänestänyt tolloja päättämään puolestasi :-) ...kyllähän Pohjois-Korean systeemi olisi parempi = vain valtaeliitti olisi vapaana, kaikki muut keskitysleireissä :-)

29.10.2011 11:01

Eipä tarvitse selitellä.
Onhan se hyvä auttaa vähän kavereitakin,mitäs nyt muutamista sadoista miljoonista,
tai muutamista kymmenistä miljardeista sinne tänne,mehän kuulutaan parhaaseen AAA ryhmään otetaan vaan lisää velkaa,entisten lisäksi,lainapiikki on auki ja maksajat ovat tiedossa.

Sieltä vaan lisää kun on tarvista,eihän valtion velka ole vasta,kun hieman yli 80 miljardia.
Että siitä vaan,antaa palaa,meillähän on varaa vaikka mihin.

Nämähän on pikku hommia,kyllähän ne hoidetaan.
Suomihan on tunnetusti luotettava velkojen maksaja.
Niin myös toisten velkojen.

Alepassa on pähkinät tarjouksessa.
Osta 3,Maksa 2.

Taidampa lähteä seurasaareen ruokkimaan oravia.

29.10.2011 13:28

"Onhan se hyvä auttaa vähän kavereitakin. Alepassa on pähkinät tarjouksessa. Osta 3, Maksa 2. Taidampa lähteä seurasaareen ruokkimaan oravia."

Järkipäätös... sulta :-)

29.10.2011 17:01

usko jo tarkkailija olet todella heikolla näillä keskustelupastoilla, älyttömien EU:n kommenneittisi ja Eu hehkutuksinesi kanssa. Siirry jo ihmeessä demarien tai kokoomuksen palstoille hehkuttamaan.

29.10.2011 18:43

Päätän itse koska siirryn ja minne.

29.10.2011 22:30

Olipa kiva käydä seurasaaressaa,pähkinät kelpasivat hyvin oraville.

Huomenna ostan banaaneja.

Huomenna,mennään korkeasaareen,korkeasaareen,huomenna,mennään korkeasaareen koko päiväksi.

Kovat ajat on vielä edessä suomalaisille,koska Suomen valtio ei juurikaan pahemmin välitä kansalaisistaan ja heidän hyvinvoinnistaan,vähäosaisista ja heidän auttamisestaan puhumattakaan.

Niin paljon on mennyt miljoonia ja miljardeja euroja ja menee edelleen välimeren alueen
sardiinivaltioiden turhaksi osoittautuneeseen tukemiseen.

Kun Suomi liittyi EU,hun,sitä perusteltiin taloudellisella hyödyllä
ja vakaalla taloudellisella kehityksellä ja Suomen pääsystä EU,n sisäpiiriin.

Tämäkö on sitä taloudellista hyötyä, kehitystä ja sisäpiiriä,olla toisten velkojen maksumiehenä.

Nyt näistä maksetaan kovaa hintaa korkojen kera ja tullaan maksamaan vielä sukupolvien ajan.

29.10.2011 22:46

"Kun Suomi liittyi EU,hun,sitä perusteltiin taloudellisella hyödyllä
ja vakaalla taloudellisella kehityksellä ja Suomen pääsystä EU,n sisäpiiriin."

Tärkein peruste oli turvallisuus ja hyvänä kakkosena devalvaatioiden loppuminen.

29.10.2011 23:15

joku viisas voisi nyt laskea nämä taloudelliset hyödyt ym. verrattuna tulevaisuuteen,olisko sttenkin parempi ollu olla ruotsin kanssa samassa remmissä kun sieltä aina muutenkin otetaan mallia.kuka munas homman?

30.10.2011 09:59

Hyvä Suomi kuuluu EU:hun mutta omalla valuttalla koska euro on koko kriisin syy ja maksaa Suomelle enemmän mitä tuo hyötyä.Ei Ruotsia aina kannatta matkia mutta valuutta asiassa kyllä.Nyt ollaan huono Suomi kiitos euron.

30.10.2011 10:02

Muutama unelmoitsija - ja kaikki ne jotka devalvaatioista hyötyivät - haluavat markka-ajan takaisin. Devalvaatiopellejen laskun maksoivat aina palkansaajat... viimeistä penniä myöten... ja kun maksajia on enemmän niin markkaan ei palata.

30.10.2011 10:32

Ehdottomasti olisi ollut parempi ollut pysyä Ruotsin tapaan markassa, vaan eipä meiltä veronmaksajilta, joilla oli ja on todellisuudentaju sekä talonpoikaisjärki tallella, joka puuttuu totaalisesti ministereiltä, mutta eipä meilta kysytty, tähän tuhoon vievään EMu kurimukseen piti päästä etunenässä. Lipponen että Niinistö vastuuseen.

25.11.2011 00:51

Mistäs lähtien Ruotsi Markkaa on valuuttana käyttänyt ?

25.11.2011 11:18

Ennen €uron käyttöönottoa Suomessa kelpasi Ruotsissa Haaparannan kaupoissa markka maksuvälineenä :-)

30.10.2011 13:25

Lipposen/Niinistön yltiöpäistä Emuun menoa maksetaan nyt todella suurella vaivalla!Eläkeikää joudutaan nostamaan tai eläkkeitä leikkaamaan, lisäksi eläke maksuja joudutaan nostamaan , urpilainen ei tunnu ymmätävän asian todellista laitaa lainkaan.Peruskoulun opettaja koulutuksella tuskin ymmärtäiskään?

30.10.2011 13:56

Markasta Euroon siirtyminen on ollut Suomelle eduksi, varsinkin näihin päiviin asti.
Tulevaisuudesta onko Markka parempi kuin Euro emme tiedä.
Jos siirrymme mahdollisen markka-valuutan kanssa vanhalle devalvaatioiden tielle, saadaan ainakin palkat alas haluttaessa. Onko Se toiveena muillekin kuin vientiyrityksille ja omistavalle luokalle.

30.10.2011 13:58

Se on tietysti niiden "toive" jotka ymmärtävät kansantalouden lainalaisuuksista yhtä paljon kuin sika hopealusikasta... tai oikeammin alpakkalusikasta :-(

30.10.2011 17:04

Ei Urpilaista kukaan tai mikään laita vastuuseen. Sehän olisi sensaatio ja ensikertaa
tääålläkin jos joku iso virkamies olisi vastuussa jostakin. Ei ne niitä päätöksiä
tee koskaan niin eikä sanomia että niistä joutuisi vastuuseen, takana on aina
lakimiehet sanomassa että voiko niin tai näin tehdä eli neuvonantajat ja muut.

Vain äänestämällä voitte vaikuttaa, hyvät kansalaiset!
Itse olen aina minun äänesikäni ajan 18 vuoden ajan ihmetellyt
sitä että miksi perustyötä tekevä kansa äänestää hyväosaisten kansaa
maan asioiden päättäjiksi. Kukaan ei ole niin viisas voisi olla kaikkien
asioiden asiantuntija, kukin yleensä voi olla vain yhden osalueen asiantuntija.
Yleensä ne ketkä edes pyrkii politiikkaan ei ole niin juntteja etteikö
kuka tahansa heistä kykenisi toimimaan missä tahansa valtionviran tehtävässä.
Ottaen toki huomioon että osa viroista vaatii totta kai kokemusta siltä saralta.
Mutta sitä ihmettelen miksi kansalaiset on niin sinisilmäisiä, mun mielestä
hyväosaisten puolueiden arvot ei missään nimessä ole terveitä olleet.
Ei muuten voi velkaantua niin paljon kuin ollaan velkaannuttu, puhumattakaan
muiden maiden tal9uksista euroopassa. Suomi on melkein ainoa maa missä
edes jollakinlailla on saatu pidetty aioissa täysin käsistä lähtenyt taloudenhoito.

30.10.2011 23:46

"Ei Urpilaista kukaan tai mikään laita vastuuseen. Sehän olisi sensaatio ja ensikertaa
tääålläkin jos joku iso virkamies olisi vastuussa jostakin. Ei ne niitä päätöksiä
tee koskaan niin eikä sanomia että niistä joutuisi vastuuseen, takana on aina
lakimiehet sanomassa että voiko niin tai näin tehdä eli neuvonantajat ja muut."

No jaa... pointti on kuitenkin se, että poliittinen virhe ei ole rangaistava teko... paitsi seuraavissa vaaleissa... mahdollisesti :-)

30.10.2011 22:20

Täällä on haikailtu vanhaa devalvaatiomarkkaa takaisin. - Mutta:
Vaikka Ruotsi on säilyttänyt kruununsa, Ruotsin kruunu ei ole enää vanha devalvaatiokruunu, joka kilpaili devalvaatioilla Suomen vanhan devalvaatiomarkan kanssa. - Talouskriisin aikana (vuodesta 2008 eteenpäin) Ruotsin kruununa arvo on ollut lähellä sitä, että eurolla saa 9 kruunua. Välillä vähän enemmän, välillä vähän vähemmän.

Devalvaatioitten aikakaudella sekä Ruotsissa että Suomessa toimivien isojen ja keskikokoisten yhtiöitten tuotanto oli lähes kokonaan yhdessä maassa.
Mutta nykyään Ruotsissa tai Suomessa toimivien isojen ja keskikokoisten yhtiöitten tuotanto on sijoitettu eri puolille maailmaa. - Niinpä devalvaatioilla ei enää juurikaan ole merkitystä Ruotsissa tai Suomessa toimivien yhtiöitten menestykselle.

30.10.2011 23:47

Hyvä huomio !!!

31.10.2011 09:14

Menkää töihin ja hankkikaan elämä - nämä jutut ovat niin väsyttäviä.
Yrittäkää löytää jotain positiivista sanottavaa, tämä apatia ja harmaus saavat rittää.

Jos ei ole mitään muuta sanottavaa kuin se, että pieleen meni ja syy on jonkun muun niin parempi olla sanomatta mitään. Keksikää välillä jotain hyvää sanottavaa, esim kohta on lunta maassa ja lapsilla hauskaa....ei kukaan jaksa jatkuvasti lukea persujen päättömiä julistuksia.

31.10.2011 09:42

Älä lue näitä koska tämä ei ole säätiedotusaihe,täällä pitää olla kriittinen.Että ei käy niin että sillä aikaa kun aurinko paistaa Jutta on munanut pois koko Suomen.

31.10.2011 10:35

Nimerkki aurinko paistaa kohta, ilmeisesti et todellakaan ole selville yhtikäs mistään, mihin Suomea ollaan kiihtyvällä vauhdilla viemässä. On suuremmoinen asia, että ainakin miljoonia ihmisiä hirvittää moinen meno ja Suomen alasajo. Katsos, sitten kun ne ovat housuissa on totaalisen myöhäistä sanoa mitään, ja sinunlaisesi ovat silloin tyytyväisiä. Itse en kannata yhtäkään puoluetta, joten ei kannata arvuutella mihin puolueeseen totuudenpuhujat kuuluvat, mutta minua ainakin huolettaa tosi paljon Suomen tilanne, sekä niin pitäisi sinuakin huolettaa. Mutta ei voi mittää, jos on lusikalla annettu.

31.10.2011 10:44

Aurinko paistaa kohta: Kommenttisi oli turhin koko ketjussa. Ei näitä keskusteluita ole pakko lukea.

31.10.2011 10:59

Tarkkailija jatkaa tuota poliittista jargoniaa siitä, että Suomen taloudellisella sitouttamisella EU:n liittovaltioon estetään suurempi taloudellinen katastrofi. Tuo pankkien välisen lainauyksen loppuminen on kuitenkin vain spekulaatiota. Samoin kuin se, että siitä seuraisi veret seisauttava lama.

Varmaa sen sijaan on se, että Suomi on sitoutunut vapaaehtoisesti kymmenien miljardien vastuisiin. (Hurjimmat arviot jo Suomen vastuista ovat jo 11-numeroisia lukuja.) Spekulaatiota on tietysti se arvio, että ajan mittaan niistä laukeaa myös suuri osa.

Federalistit toki taputtavat käsiään, koska mikään hinta ei ole liian kallis siitä, että Suomi saadaan taloudellisesti sidotuksi EU:iin ja euroalueeseen niin tiukasti, ettei siitä ole enää irti pyristelemistä. Kateellisena seuraan Ruotsin, Norja ja Tanskan tilannetta. Maat ovat olleet kaukaa viisaita ja jättäneet taloudellista liikkumavaraa tulevillekin sukupolvilleen.

31.10.2011 11:35

Jargonista en tiedä mutta sen tiedän, että nimimerkin H2O vesi ei ainakaan ole kovin raikasta... ja kansantalouden perusteiden osaamista ei ole ollenkaan.

31.10.2011 14:00

Kyllä se aurinko taas paistaa,ainaskin kreikassa.

Onnittelut Kreikalle.Hyvä show,erinomainen tulos ja täydellinen järjestäytyneen rikollisuuden ilmentymä.
Velkaa vaan 350 miljardia.
Toiset maksaa heidän velkansa kreikan velatkin ovat muuttuneen saataviksi.

Pistääkö kohta Italian mafia paremmaksi.
Niiden velat ovat jo toista luokkaa.500 miljardia,hyvä jos riittää.

Kyllä kelpaa olla EU,n mallioppilas.

31.10.2011 12:01

Suomi ja Suomi, lopettakaa keskustelu Suomesta, nyt on EU ja siihen on usko luja. Suomi on ollut Ruotsin, Venäjän ja nyt EU:n alla. Venäjän avustuksella Suomi sai itsenäisyyden, joka nyt luovutettiin kansan tahdon mukaisesti EU:lle. Vaikeita aikoja elettäessä valitetaan ja vaikeroidaan. Jos itsenäisyyttä halutaan, tarvitaan sisällissota, jossa taistellaan EU:ta vastaan.

31.10.2011 12:09

Jos emubeilauksissa olisi kyse pelkästä kansantaloudesta, ei niihin olisi lähdetty alkuunkaan. Vaan kun niissä on kyse monesta muustakin asiasta ja monen yksittäisen ryhmän eduista.

Mm. sijoittajat ja elinkeinoelämä ovat lobanneet voimakkaasti vaihtoehdottoman beilauksen puolesta. Käynnissä onkin emu-alueen laajuinen omaisuuden ja varojen uusjako a) sijoittajien sekä palkansaajien/veronmaksajien/pankkisäästäjien välillä b) eri emumaiden välillä. Valitettavasti tässä pelissä häviävät tavalliset palkansaajat ja maakohtaisessa kisassa Suomi sijoittuu suurimpiin suhteellisiin häviäjiin.

EU:n vahvempaa integraatiota ajavat federalistit näkevät EU:n niin arvokkaaksi rakennelmaksi, että sen hinta saa olla mitä tahansa, kunhan utopia saataisiin vain pysymään kasassa. Saksan parlamentin lähetekeskustelussa taisivat palopuheet kosketella enemmänkin toista maailmansotaa kuin kansantaloudellisesti järkevää toimintaa. EU:iin on ladattu todella paljon tunnetta ja arvovaltaa. Ja se ei näköjään ei ole rahassa mitattavissa.

Innokkaimmat eurooppapuolueet Suomessa kuvittelevat ajavansa omia agendojaan parhaiten EU:n kautta. Siinä ei ole kyse Suomen etujen, vaan kyseisten puolueiden omien intressien edistämisestä.

Emubeilausskeptikkopiireissä jo kulttihahmoksi noussut netissä ilmestyvän talouslehden toimittaja kertoi yksityiskeskustelussa, että hänen puoleensa on kääntynyt useampi talouselämämme nimekäs vaikuttaja ja he ovat kertoneet olevansa samaa mieltä toimittajan kanssa ja erittäin huolissaan Suomen tilanteesta. Jostakin syystä he eivät paria poikkeusta (mm. Björn Wahlroos ja Eero Lehti) lukuunottamatta uskalla julkisuudessa esiintyä tätä vaihtoehdottomuuden konsensusta vastaan.

31.10.2011 12:30

Se on kiva jakaa muiden (veronmaksajien) rahaa maailmalle kun ei tosiaan ole kuin poliittinen vastuu = ei mitään. Kaverit pelastaa sitten tarvittaessa johonkin kivaan hyväpalkkaiseen virkaan. Nämä muualle syydetyt rahat ovat pois oman maan kansalaisten hyvinvoinnista ja palveluista. Syyte maanpetoksesta olisi paikallaan, jos vielä luovutaan maamiinoista. Niin ja itsenäisyysjuhlat voisi säästösyistä lopettaa kuten joku tekstaripalstalla ehdotti. Suomi ei todellakaan ole enää itsenäinen vaan EU:n marionetti.

31.10.2011 13:12

Niin kauan kun Jutta on hyvän näköinen (mm.verkkosukissaan) niin hänet tullaan näkemään politiikan parrasvaloissa.

Meillähän on demokratia ja kaikki pääsevät äänestämään.

31.10.2011 14:37

Suurin osa tämänkin foorumin asiantuntijoista on aivan muuta kuin todellisia asiantuntijoita. Käsitteet, sopimukset ja niiden sisällöt sekä vastuut ja vakuudet sotketaan erittäin tehokkaasti - lopputulos puhdasta populismia ei mitään muuta. En anna mitään arvoa näille kaunaisille asiantuntemattomille plöräyskille.

Vaihtakaa aihetta tai ottaakaa edes asiasta selvää ennen kuin mielipiteitänne totuutena julistatte.

Jos on tarkoitus kertoa jotain minä haluatte muidenkin tietävän. Kertokaa selvästi mitä haluatte tuoda julki, miksi ja mitkä ovat ne totuudentorven tietonlähteet. Pelkkä jonkun asian tai henkilön arvostelu ei tuo mitään uutta, jotenkin pitäisi omat mielipiteetkin perustella. Se, että joku toteaa Kreikan tai EU:n vievän meidän rahat - ei anna mitään lukijalle. Kertokaa miksi ja miten näin pääsee tapahtumaan ja missä näin on sovittu - ja jos olisi vielä vastaus siihen miten tämä voidaan vältää niin aina vain parempi. Mielellään tietolähteet esille - ei pelkät joku kertoin tai jossain luki.

Aurinkoisia päiviä toivoo henkilö joka syö muutakin kuin pihlajanmarjoja.

31.10.2011 14:58

Suomi syö tänään enemmän kuin tienaa ja niin kauan kun tätä jatkuu on turha kuvitella, että olemme täysin itsenäisiä. EU:ssa olemme antaneet osan itsenäisyydestämme, mutta ulkopuiolella EU:n emme pysty samaan elintasoon muuten kuin noudattamalla EU:n direktiivejä samalla tavalla. Siis mikä hyöty on olla EU:n ulkopuolella?
Euron tilannetta pitää seurata tarkoin. Ennen Euroa mm. Ruotsi ja Suomi olivat samanlaisia devalvaatiomaita. Nyt kumpikaan ei ole. Johtuiko tämä Eurosta eli auttoiko Euro myös Ruotsia, vaikka se ei ole Eurossa. Tämä tulee helposti mieleen.
Toisaalta maailma on muuttunut, olemme enemmän riippuvaisia toisistamme ja se saattaa olla syynä tähän 'ei debvalvaatiota' ja vakaanpaan korkotasoon.
Tämä edellyttää tietysti järkevää taloudenpitoa kussakin maassa.
Niin kauan kun parempaa tietoa ole, pitänee Eurossa olla, koska emme tiedä kuinka Suomi markallaan pärjää. Devalvointilääke ei enää tehoa samoin kuin ennen, sillä yrityksemme toimivat globaalisti ja sijaitsevatkin globaalisti.

31.10.2011 15:44

Toki useimmat maat joutuvat jossakin määrin ottamaan huomioon muiden maiden sääntelyä ja osallistumaan kansainvälisiin sopimuksiin menestyäkseen maailmalla. Mutta tämä ei vaadi EU:n jäsenyyttä eurovaluutasta puhumattakaan. Norja, Ruotsi ja Tanska ovat esimerkkeinä tästä.

Nyt kuullostaa jonkun Lipposen kouhkaaminen ytimessä olon välttämättömyydestä lähinnä vitsiltä, isot maat tekevät ja muuttavat sopimuksia EU:ssa tarpeidensa mukaan ja pieni Suomi vain vikisee. EU:ssa on toteutunut Suomen osalta vallan ja vastuun tasapainottomuus. Vastuuta kyllä löytyy, valtaa ei.

31.10.2011 15:52

"Toki useimmat maat joutuvat jossakin määrin ottamaan huomioon muiden maiden sääntelyä ja osallistumaan kansainvälisiin sopimuksiin menestyäkseen maailmalla. Mutta tämä ei vaadi EU:n jäsenyyttä eurovaluutasta puhumattakaan. Norja, Ruotsi ja Tanska ovat esimerkkeinä tästä. "

Tiedoksesi = Ruotsi ja Tanska ovat EU:n jäseniä, Norja ETA:n jäsen... että se siitä sinun asiantutemuksestasi.

31.10.2011 17:05

Suomi sallisi eurosta eroamisen
Suomi on tehnyt periaatepäätöksen siitä, että jäsenmaa voi erota eurosta.

31.10.2011 17:33

Joopa ja joo... EU:n perussopimus ei salli eroa... ja Suomi on allekirjoittanut tuon perussopimuksen.

31.10.2011 22:17

Mitäs se Tarkkailija nyt?:) Norja on todiste siitä, ettei tarvitse olla EU:n jäsenvaltio menestyäkseen Euroopassa. Toinen hyvä esimerkki on Sveitsi. Ruotsi ja Tanska ovat esimerkkejä taas siitä, ettei EU-jäsenen tarvitse olla mukana eurossa menestyäkseen. Eli mitä asiantuntemusta nyt oikein penäät?

31.10.2011 22:18

Mitäs se Tarkkailija nyt?:) Norja on todiste siitä, ettei tarvitse olla EU:n jäsenvaltio menestyäkseen Euroopassa. Toinen hyvä esimerkki on Sveitsi. Ruotsi ja Tanska ovat esimerkkejä taas siitä, ettei EU-jäsenen tarvitse olla mukana eurossa menestyäkseen. Eli mitä asiantuntemusta nyt oikein penäät?

31.10.2011 22:46

Norja on todiste siitä, että öljyrikkaiden ei tarvitse piitata mistään. Sveitsin ongelmat ovat riittävän suuret ilman EU-jäsenyyttäkin - eivät pankkien numerotilit pulmia ratkaise. Ruotsi ja Tanska eivät menesty sen kummemmin kuin Suomikaan, Ruotsi jopa huonommin.

31.10.2011 22:34

Missä kohtaa EU:n perussopimusta on kielletty eroaminen tästä valtioliitosta? Tämä on näitä ihmeellisiä urbaanilegendoja, joita EU-intoilijat niin mielellään viljelevät.

31.10.2011 22:44

Mitäpä jos lukisit sen sopimuksen - se on luettavissa myös suomeksi... niin sinäkin ymmärrät... ainakin kieltä.

1.11.2011 06:52

Sveitsi noudattaa EU:n sopimuksia oman etunsa takia( kaupankäynti jne..).
He mm. eivät halua luopua erittäin suurista maataloustuistaan, jotka pitäisi sopeuttaa EU:n mukaisiksi EU:hun liityttäessä.
Myös pankkiala epäröi (pankkisalaisuudet).

Sveitsin tulo-ja arvonlisäverot ovat pienemmät kuin Suomessa.
Vastaavasti hyvinvointipalvelut osin puuttuu ja ovat kalliita.
Esimerkkejä:
-Äitiysloma max. 6 kk (rahakorvaus vain osasta aikaa) ja sitten työhön palaaminen tai työpaikan menetys.
-Ei kunnallista päivähoitoa

Norjan öljy auttaa pärjäämään ilman EU:ta, mistä Suomelle sitä saataisiin?
EU:n ulkopuolella he uskovat säilyttävänsä kalastuksen kalastusvesineen paremmin.
Tosin Norjakin noudattaa EU;n direktiivejä, eihän he tyhmiä ole.

Muuten, mitä hyötyä Suomelle saadaan eroamalla EU:sta?
-maataloustuki korkeammaksi kuin EU:ssa
-hoitamalla kunkin EU-maan kanssa erikseen tullit ja vientimääräykset
-olemalla 'itsenäisiä' ja kuitenkin selviytyäksemme noudattamalla EU: n direktiivejä.
-siirtämällä ongelmien ratkaisut Brysselistä Suomeen.

EU ei ole valtioliitto, vaan vapaakauppa- ja talousliitto.
Jos EU:sta tehdään liittovaltio, on Britannian, Saksan ja Ranskankin kanssa ponnistelemista saada ne mukaan = turha kuvitella.

1.11.2011 09:38

"Muuten, mitä hyötyä Suomelle saadaan eroamalla EU:sta?
-maataloustuki korkeammaksi kuin EU:ssa
-hoitamalla kunkin EU-maan kanssa erikseen tullit ja vientimääräykset"

No ei... tuet määräytyvät EU:n ulkopuolella eli Suomen eduskunnassa ja niiden pudotus olisi dramaattisesti suurempi kuin mitä hallitus nyt tulee tekemään. "Maataloustuet ovat Suomessa € 4 mrd vuodessa, kun välilliset tuet kuten tullimuurilla korotettu hintataso huomioidaan. Pelkät suorat tuet EU:lta ja veronmaksajilta maanviljelylle olivat € 1,9 mrd vuonna 2007 - toiseksi eniten EU:ssa bruttokansantuotteeseen suhteutettuna. Vuonna 2003 suorat maataloustuet olivat € 1,7 mrd. Toisin kuin useimmissa EU-maissa, Suomen maataloustuista valtaosa (60%) on ns. kansallista tukea ja 40% EU-tukea."
+
Suomi jäisi ETA:n jäseneksi. Tullimuureja ei syntyisi.

1.11.2011 07:35

Tota kyllä Suomalaisilla oli nämä edut jo ennen EU.ta ja voin kertoa että olivat jopa puolet parempia ennen EU:ta.Malliesimerkki meidän perheen elintasosta1984-1990 kolmen lapsen kasvattajina.Minun palkka 20000omarkka vuodessa josta verot 40000markkaa kiitos valtavat lapsivähennykset +asuntolainavähennykset,vaimon palkka 150000markkaa+kodinhoitotuki48000markka koska hän työskenteli kotona ja oli sen takia oikeutettu siihen.Perheen elintasoon kuului kaksi autoa 3ulkomaanmatkaa vuodessa asuntoauto oma asunto ja oltiin reillusti alle 30vuotiaita ei koulutettuja vaan duunareita ja minä vähän pidemällä päivällä koska työtä oli hyvin.Mutta sitten tuli lama ja sitten Eu ja sen jälkeen kaikki yhtä alamäkeä jota ei voi sanoin kuvata niin kerro Timo Erik mikä on niin hyvä EU:ssa kun kaikken lisäksi pistetään lisätakauksiin nimiä koko ajan ilman vaakuksia Suomen vastuut lähenne tulevaisuudessa 50miljaardia.Sveitsissä ja Norjassa eletään huippuelämää ja duunaritkin tienaa ettäs silleen.Köyhä on Suomi ja köyhäksi jää.

1.11.2011 08:01

Yrittäjä, kertomus ei kuvaa mitenkään EU:n vaikutusta kokemuksiinne.
Laman vaikutukset olivat syynä, ja EU ei ollut laman syynä.
Maailma on muuttunut eikä sekään ole läheskään kokonaan EU:n takia.
EU on tosin vaimentanut negatiivisiä vaikutuksia.
Euron takuut ja vastaavat eivät ole EU:n takuita . Euro on raha jota käyttää 17 EU:maata ja EU ei ole rahayksikkö.
Asenteellanne tulee Suomi köyhemmäksi.

1.11.2011 09:51

Timoerikiltä ihan hyvääkin analyysia, mutta perusjutusta olemme kuitenkin eri mieltä.

Aikoinani äänestin Kyllä EU turvallisuuspoliittisista syistä. Kansantalouden kannalta tulin siihen tulokseen, ettei EU mitään ota, jos ei annakaan. No se EU, johon Suomen äänestin, oli valtioliittona erilainen kuin mitä se on nykyisin.

Suomi on nykyään EU:n nettomaksaja, maksamme järjestölle enemmän rahaa kuin mitä saamme sieltä hyväksemme. Euron kriisin myötä olemme sitoutuneet mukaan vakuuspaketteihin, joiden valtava suuruusluokka vaarantaa koko kansantaloutemme myös seuraavan sukupolven perinnöksi. Tosiasiallisesti vakuuspakettien ja ristiintakausten seurauksena ovat emumaat jo sidotut tosiasialliseen taloudelliseen liittovaltioon. Ja tämä kaikki keittiön oven kautta ilman kansanäänestystä.

EU:n ja euron mukanaan tuoma taloudellinen hyöty tapahtunut EU-kannattajien mielikuvatasolla. Aina löytyy toki hyvältä tuntuvia selityksiä sille, miksi EU:n ja euron ulkopuoliset maat pärjäävät vähintäänkin yhtä hyvin tai paremmin kuin jäsenmaat. Täysin näyttämättä ja ilman todisteita on se väite, että ilman EU:ta ja euroa olisi Suomella mennyt taloudellisesti heikommin.

EU on toisen maailmansodan traumoista syntynyt utopia, jota on pitänyt pystyssä saksalaisten kansallinen syyllisyydentunto ja toisaalta ranskalaisten kyky käyttää tätä hyväksi. Ranska on ulosmitannut EU:sta kaiken mahdollisen taloudellisen ja poliittisen hyödyn. Hatunnosto heidän taidoilleen tehdä tämä.

EU on epädemokraattinen ja päätöksenteossaan läpinäkymätön eliitin kallis projekti. Typerä rahaa säästämätön mahtipontisuus on ollut tyypillistä EU:n käytännön toiminnalle. Järjestön suuret maat tekevät ja muuttelevat sopimuksia aivan sen mukaan mikä niille kulloin itselleen sopii. Vikkelät Kreikan tyyppiset maat ovat sitten pyrkineet noukkimaan itselleen sen hyödyn, mikä EU:sta on irronnut.

Luterilais-kalvinistisen moraalin omaava Suomi ei vain kertakaikkiaan sovi menestyksekkäästi tähän joukkoon. Olemme aivan liian kilttejä tähän saalistavaan petolaumaan. Integraation kehittyminen liittovaltioksi olisi viimeinen isku. Kun jo nyt on Pariisi ja (valitettavasti) Berliinikin viitannut kintaalla EU:n pohjoiselle ulottuvuudelle, niin kuinka meitä muka huomioitaisiin paremmin vallan keskittyessä yhä tiiviimmin Brysseliin.

1.11.2011 09:51

Tarkkailijalle.
Tarkoitin lähinnä maataloustuissa sitä, että tuskin tilaanne EU:n ulkopuolella paranee.
Jos jäämme ETA-sopimuksen piiriin tulleja ei tule.
Vientimääräykset pitäisi kuitenkin hoitaa EU:n kanssa, koska ko. direktiivit muuttuvat aika ajoin. Sisältyykö ETA-sopimukseen myös EU:n direktiivit?. En tiedä.

1.11.2011 10:02

ETA:laiset :-) säästyvät direktiiveiltä... mutta tullimääräykset sitovat heitä. Euroopan sisämarkkinoiden neljä perusvapautta - tavaroiden (maataloustuotteita lukuun ottamatta), palvelujen, henkilöiden ja pääoman vapaa liikkuvuus - on laajennettu koskemaan ETA-maita ja ETA-maita eivät koske EU:n jäsenyyteen liittyvät velvoitteet ja edut.

1.11.2011 10:24

Eiköhän besser wisswerit timoerik ja tarkkailija voisivat meilailla keskenään. Ovat vieläkin niin EU:n kiihkoisia, olisi luullut, että jo viimeistään suomut olisivat irronneet silmiltä, mutta ei jaksavat hokea mantraansa, vaikka tietävät, että kuilun partaalla ollaan. Ei mahda mittää jos on lusikalla annettu.

1.11.2011 10:27

Minä ainakaan en voi. Käyn julkista keskustelua... vakkakaan se ei ole kovin mieltä ylentävää puuhaa tässä tomppelilaumassa... jossa on vain jokunen harva asioista jotain tietävä ja/tai ymmärtävä.

1.11.2011 11:16

Jos olet EU myönteinen olet väärässä kaikesta - tämä on mantra jota perussuomalaiset hokevat. Perusteluja ei kaivata - riittää kun lauseessa on EU ja EI silloin kaikki on hyvin, vai onko?

En ole EU kielteinen enkä myönteinen, olen kriittinen ja sellaisena pysy. Enkä todellakaan jaksa ymmärtää Soinin argumentointia, joska se ei kestä mitään kriittistä tarkastelua. Pelkkää sana helinää, ei mitään todellista vaihtoehtoa.

1.11.2011 11:26

Soinilta - ja PerSuilta - odotan nyt, ainakin minä, että he kannattavat mitä lämpimimmin tulossa olevaa Kreikan kansanäänestystä €uron tukipaketista... missä se viipyy... tämä paikallinen Potslungahan voisi omalta osaltaan selitellä puolueensa kantaa :-)

1.11.2011 12:01

Eikö tämän voisi antaa jo mennä? Mitä kauemmin asioita pitkitetään, sitä kalliimmaksi se tulee. Euro on tullut tiensä päähän, nyt on vain kyse siitä, kuinka suuren takauslaskun tämän seurauksena saamme.

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/italian+bondimarkkinoilla+muhii+pommi+katseet+mario+draghissa/...

2.11.2011 00:31

Yhteenvetona yo. viiteartikkelista:
Royal Bank of Scotlandin (RBS) talousasiantuntijan mukaan EKP aloitti Italian bondien ostamisen elokuun alussa, jotta niitten korot eivät nousisi liian ylös.
Tähän mennessä EKP on ostanut Italian bondeja 70 G€:lla. Hän arvioi, että EKP saattaa joutua ostamaan jopa 700 G€:lla Italian bondeja.

1.11.2011 12:52

Jos Eu olisi niin autias niin kait se meidänkin tapauksessa kultainen 80luku olisi palanut mutta kun ei.Eu suojelee suurrikollisia koska rajat on auki niiden bisneksille niinkuin maailmanlaajuiselle harmaan talouden bisneksille,suurpääomien liikkuttajat voittaavat niinkuin suurituloiset josta monesta on tullut megatuloisia kaikki muut ovat hävineet reillusti.Joko haluat ärsyttää tai olet oikeasti tietämätön tai edustat jotain näistä voittajista jota mainitsin tai sitten olet vaan niin nuori että ei ole kokemusta mistä puhut.Tilastokeskuksella löytyy uudet käyrät jotka eivät perustu bkt käyrään vaan on kaksi muuta käyrää joka selvästi kertooettä tavallinen ihminen on tippunut 1969 tasolle ja että 1980luvulla oli parasta aikaa tavikselle varsinkin loppussa.Huom bkt on valheellinen duunareitten kohdalla.

1.11.2011 13:17

Mees ny "yrittäjä" välillä maate silmälles... kyl se siitä sitte taas...

1.11.2011 14:57

Nyt siis Kreikka ilmoitti järjestävänsä kansanäänestyksen siitä, hyväksyykö se 50 %
velkojen poispyyhkimisen. Todennäköisesti vaatii vähintään 75 % anteeksiantoa. Tähän on tultu: jos maalla on 50 % velkaa (BKT:sta), niin maalla on ongelma. Kun sillä on velkaa 150 % tai enemmän niin velanantajilla on ongelma. Katainen ja Rehn
ovat suurpääoman miehiä, hyväksyvät jopa hyperinflaation?

1.11.2011 15:39

Eihän näin massiivisia valtioiden velkoja pyyhitä pois muulla kuin hyperinflaatiolla. Euroalueen inflaatio on noussut jo 3 %:iin ja Suomessa mennään jossakin 3,6%:ssa. EKP painaa lisää rahaa ja ammattiliitot tyytyvät edelleenkin palkan"korotus"sopimuksiin, jotka kattavat nippa nappa puolet inflaatiosta. Pankit tarjoavat talletuksille 2%:n "tuottoa". Ja EKP virallinen linja on pitää inflaatio alle 2 %:ssa. Uskooko joku tuohon tavoitteeseen aikuisten oikeasti? ;)

1.11.2011 15:47

No niin "Mani talks (nimimerkki)" ja "Noona (nimimerkki)" = hyperinflaatiolla tarkoitetaan n. 10.000 %:n vuotuista inflaatiota... että riehukaahan vähän vähemmän kun ette tästäkään asiasta mitään tienneet - ettekä tiedä.

2.11.2011 09:38

D12AN:n huomioon. Kiitos hyvästä analyysistä.
Olisiko Suomi pärjännyt ilman EU:ta tai euroa yhtä hyvin?
Sen todistaminen on hankalaa, koska ei voida verrata toteutuneena ko. ratkaisuja.
Markan ja ennen EU ja euroaikaa verrattaessa Suomen ratkaisut vaikuttavat oikeilta.
Suomi on nettomaksaja Brysseliin, eihän kaikki voi olla vain saajia. Talouselämä väittää hyötyneensä selvästi enemmän kuin nettomaksut ja siten voidaan Suomen hyötyneen ratkaisustaan,
sillä pysty todistamaan talouselämän väitettä vääräksikään.
Luterilais- Kalvinistinen maailma on todella katolisesta poikkeava, mutta onko se oikeastaan syynä.
Saksan eteläosa on katolilaista ja Puola on katolinen. Heillä kuitenkin ajatuksen kulku on etelään nähden erilainen.
Joka tapauksessa jo Ranska ja Saksa eroaa kulttuureina selvästi, puhumattakaan Italiasta ja Kreikasta. Irlanti on erilainen katolinen maa verrattuna etelään.
Tästä johtuen tulee usein mieleen, että pohjoinen Euroalue olisi ratkaisu (Hansaliitto).
Tällöin tulisi kahden kerroksen väkeä ja mitä siitä seuraa saattaa olla rauhankin kannalta vaarallista. Sitten on vielä erikseen Britannia. Todennäköisesti yhteistyö sujuisi ilman yhteistä rahaa paremmin EU:n piirissä, mutta miten varmistetaan Euroopan menestyminen globaalisti. Yhteinen raha antaa enemmän sananvaltaa ja vähentää yksittäisen maan kohdalla valuuttakeinottelua. Myös vahvojen maiden kuten Saksan markka olisi ehkä liiankin vahva.
Miten tämä kaikki ratkaistaan, jää kyllä viisaampien ratkaistavaksi.
Yllämainitun perusteella en usko liittovaltion syntymiseen Euroopassa, mutta yhteistyötä taloudenkin piirissä pitää tiivistää.

2.11.2011 10:05

Niin tai näin niin Eu on täysin hajoamispisteessä ja kriisi senkun kasvaa ja edes kohta 3vuoden neuvottellut ja rahojen syysäminen konkurssi maihin ei ole auttanut, missä ei paljasteta että Suomen vaakuus vastuut on kymmensiä kertoja suuremmat kun 880miljoona euroa.Olen vakavasti sitä mieltä että euro euroliitto ja sitten Eu hajoaa tai sitten on jäsenmaissa tapahduttava suuria erkaantumisia,mutta se on varma että ainut hyöty Suomelle tästä eteenpäin on maksajan rooli muitten lainoista joka tulee viemään Suomen ikouiseen lamaan,tantumaan ja köyhyysloukkuun.Timo Erik puhuu kuluunesta ajasta ei siitä missä nyt ollaan ellikkä valtavassa kurjuudessa missä EU neuvottelija ei etene suntaan eikä toiseen kun eivät vaan yksinkertaisesti hallitse koko tilanetta.Ruotsi,Norja,Tanska lähtee ulos voittajana ja meillä tulee sama tilanne kun hävittiin sota ellikkä korvauksia hamaan tulevaisuuteen.

2.11.2011 10:33

ei todellakaan riitä 880 miljoonaa. Suomen pankin Liikanenkin on ostanut konkurssikypsien maiden velkakirjoja 2,6 miljardin edestä. Entäs tämä ERVV ei varmaankaan riitä 14 miljardia, joka menee emmekä ikinä saa takaisin senttiäkään. Kyllä on lähdetty älyttömälle avustuksien tielle, eikä Suomella todellakaan ole varaa tälläiseen. Norjalta tuli hyvin selkeä viesti, että Norjan öljyrahastot eivät ole tarkoitettu avustarkoituksiin. Siellä ajatellaan norjalaisten parasta. Mielestäni Suomen verotulot eivät ole tarkoitettu muiden maiden avustustarkoituksiin.

3.11.2011 15:33

Tarkkailija (nimimerkki) tiesi hyperinflaation kansantaloudessa käytetyn sisällön. Bravo!
Elävä elämä on kuitenkin osoittanut hiustenhalkomisen vievän suoraan "pimeyden ytimeen". Vielä niinkin lähellä kuin 1990-luvulla Venäjällä riehunutta Neuvostoliiton hajoamisen aiheuttanutta 40 % kuukausi-inflaatiota jotkut ekonomistit kutsuivat hyperinflaatioksi. Maailmansotien väliset/jälkeiset ajat on sitten asia erikseen. Kun EKP:n
päätehtävä on hintavakauden ylläpitäminen, niin rahan jatkuva painaminen "laakerit punaisina" ei johda mihinkäään muuhun kuin inflaation ruokkimiseen. Mot.

4.11.2011 16:54

Miten tulikin tuosta mieleeni, että ekonomistit tietävät lamasta... luettuaan siitä lehdistä :-)

3.11.2011 21:35

Totta viimeistään nyt uuden pääjohtajansa Draghin johdolla on EKP irtaantunut inflaatiotavoitteistaan. Euroalueen inflaatio nousi 3 %:iin, Suomessa se taitaa olla tasoa 3,6 %. Itseäni ihmetyttää, että ammattiyhdistysliike tyytyy näissä oloissa reaalisesti miinusmerkkisiin palkankorotuksiin. Mikäs muu tämä on kuin sisäinen devalvaatio? Ja eurointoilijat ovat väittäneet Suomen irtaantuneen devalvaatioista euron avulla.

Tarkkailija voi taas keksiä tähän jotakin epäolennaista viisasteltavaa:)

4.11.2011 16:53

Se ei ole edes vaikeaa :-)

4.11.2011 14:42

Totta, totta. Draghin ensimmäinen korkopäätös - laskea keskuspankkikorkoa 0,25 %-
osoittaa perustehtävän unohtuneen, nyt jo lopullisesti? Jokaista suomalaista kohti
vastuut eurokuplassa on jo lähes 4000 euroa. Apuun huudetaan ns. Bric-maita (Kiina etukenossa - mallidemokratia?) ja jopa Putinin Venäjää! G-20 kokouksessa
patsastelee Berlusconi - tuo Kattaisen taannoinen vaalivaltti! Sitten siellä on Obama
neuvomassa, hänkin "vaalikipeänä" niinkuin kaverit. Onneksi en omaa Suomen ulkomaankauppaministerin sivistynyttä verbaliikkaa.

5.11.2011 10:57

Suomen osallistumonen toisten maitten auttamiseen pahan velkaantumisen ulospääsyssä on kummallista verovarojen käyttöä. Kokonaisverotaakan vertaaminen bruttokansatuotteeseen on myöskin kovin harhaanjohtavaa ainakin Suomen tapauksessa. Täällä kun on sitä tuottamatonta nollatyötä melkoiset määrät. Pitäisi määritellä uusi termi nettokansantuote. Jos Suomessa lasketaan primäärisesti tuottavassa työssä olijat, siis sellaiset , jotka synnyttävät jotain uutta jaettavaa kaupallisessa maailmassa, niin velkataakka heitä kohti on enemmän, kuin mummon miljoona. Nykyinen sukupolvi syö jo lapsenlastensa leipää. Suomessa valtionvelka on ehtymätön luonnonriesa.

5.11.2011 11:08

On se vaan kumma juttu, että joidenkin hörhöjen nuppiin ei uppoa tässä Kreikka-jutussa se ainoa ja oleellinen asia = siinä pelastetaan pankkijärjestelmää, ei kabardiinihousuissa raahustelevia roistoja ja varkaita... ja Suomen sotaveteraaneja, eläkeläisiä sun muita vastaavia "ryhmiä" tähän hommaan ei kannata sotkea ollenkaan... ei vähääkään.

5.11.2011 13:13

Tarkkailijalle jatkoa: Ranskan ja Saksan kauhukuva on ollut, että he joutuvat itse pelastamaan holtittomat pankkinsa. On yritetty kaikenlaista ajanpeluuta, että löydettäisiin rinkiin muitakin maksajia. Siksi kauhukuvaa on yritty maalata kovin toisennäköiseksi ja koko Eurooppaa kattavaksi. Osatotuuksilla pelaaminen ei ole valehtelemista ainakaan politikoiden mielestä.

5.11.2011 14:20

O.K... olkoon sitten noin.

7.11.2011 00:15

Kun näitä kommentteja lukee voi tehdä päätelmän että ne jotka vähiten asiasta ymmärtää ja vähiten veroja maksaa pitävät suurinta ääntä, "ME maksamme Kreikan velat" tyyliin.

7.11.2011 00:19

Joo... noin näyttäis totisesti olevan... ja toinen silmiin pistävä "ominaisuus" on alkeellisimpienkin kansantalouden perustietojen puuttuminen... osalta on Elon laskuoppikin jäänyt kesken... muutamalta kokonaan avaamatta - mutta tietämättömyys ja ymmärryksen puute tuovat mukavasti varmuutta, itsevarmuutta :-)

7.11.2011 10:35

Luepa Tarkkailija vaikka Taloussanomien Jan Hurri analyyseja tilanteesta. Siinä on asiat purettu niin helposti ymmärrettävään muotoon, että niiden perusteella saatat jopa sinäkin ymmärtää mistä tässä on oikeasti kysymys.

Jo muutaman vuoden ajan ovat jenkit, EU ja keskuspankit harjoittaneet politiikkaa, jossa varoja on uusjaettu veronmaksajilta ja säästäjiltä sijoittajille ja liike-elämälle yksityisellä tasolla ja toukokuusta 2010 lähtien on tätä varojen uusjakoa suoritettu isossa määrin eri euromaiden välillä. Vastuuttomasti velkaantuneet ja riskinottajat ovat olleet viime vuosina keskuspankkien ja poliittisen eliitin erityisessä suojeluksessa.

Vielä oma ihmeellinen juonteensa on siinä, että joku valopää on keksinyt, että nimenomaan euromaiden tulee kantaa päävastuu siitä globaalista ilmiöstä, että bonusahneet pankkiirit ympäri maailman ovat riskillä rahoittaneet ylivelkaantuneita valtioita. Moraalikato on valtava.

7.11.2011 10:38

O.K.

7.11.2011 11:29

H2O toi oleellisen asian kehiin JH:n avustuksella. Keitä ne ovat ne sijoittajat, joiden rahoja nämä kriisipankit ovat pistäneen valtiolainoihin esim. Kreikalle, Italialle tai Portugalille. Kun he näyttävät nauttivat Euroopan huippupolitikkojen suojelua. Siellä on varmasti Euroalueen ulkoa tullutta rahaa mukana. Niistä maista, joissa suuret rahavarannot nyt makaavat. Venäjä, Kiina, Intia. Jos päästettäis näitä pankkeja selvitystilaan ja ko. valtio turvaisi vain oman kansalaisensa sijoitukset, niin siinä on toimiva siivousstrategia, joka nimenomaan turvaa Eurotallettajia.
Inssilläkin on pieni eläkevakuutus ja sillä hoitaja, joka vuosi sitten ehdotti rahoitusinstrumentteja, joilla päästäisiin rahoittamaan näitä valtiolainoja. Ovat pomminvarmoja. Että silleen. En ottanut, mutta niitä rahoittajia on lähempänä, kuin arvataan niitten kaukomaitten lisäksi. PS. inssi luki aiempaa tekstiään ja huomasi, että ei ne termit pysy lapasessa Inssilläkään. Ei ihme jos Tarkkailijakin tuli eksytetyksi. Inssin piti puhua kokonaisvelkataakasta ja sen vertaamisesta bruttokansantuotteeseen. Brutossa on mukana kaiken maailman assanvessanoven avaajat ja metsäntutkijat, joten se ei kerro maan todellisesta maksukyvystä oikein.

7.11.2011 12:11

Maan maksukyky riippuu ennen kaikkea viennistä ja tuonnista (lainanhoitokulut sisältäen).
Jos tuonti on vientiä suurempi tulee enemmin tai myöhemmin vaikeuksia.
Suomen vienti tänään on tuontia pienempi.
Sijoittajista:
Näitä suuria sijoittajia ovat mm. eläkeyhtiöt.
Siis eläkeläisten eläkkeet ovat monessa maassa vaarassa ja näitä ymmärtääkseni koetetaan myös suojella. Pankkien sjoituksia voidaan uusia antamalla uusi laina uusin ehdoin ja tätä suurin osa näistä tuista on. Pankit antavat ja saavat rahaa ja kerta tulee tappiota vain huonompien lainaehtojen takia. Eläkeyhtiöiden vastaava menettely todennäköisesti arveluttaa enemmän. Kreikan kohdalla lainanuusimiestie on käyty lähes loppuun, koska usko korottomankin lainan takaisinsaanti tuntuu monilla epätodennäköiseltä. Syy epäuskoon: Kreikka syö enemmän kuin tienaa ja nyt pankkien kirjanpidossa piotää hyväksyä tappiot (nyt 50%). Tällöin pankin kyky lainaa rahaa muihin tarkoituksiin putoaa jyrkästi. Pitää siis saada pääomia jostakin, jotta vaadittava omavaraisuus nousisi. Yleinen vaatimus on nyt vähintään 9%.
Ilman pankkeja ei nykyaikana raha ei liiku.

Valtionvelka sinänsä ei ole ongelma, jos pystyy kivutta hoitamaan lainanhoitokulut. Lainojen nopea pienentäminen johtaa tarpeettomasti valtion budjetin suuriin leikkauksiin ja kärsivät kaikki.
Suomi on menossa vaikeuksiin ilman Kreikkaa ja Eurokriisiäkin.
Kilpaulukykyä pitäisi parantaa vaikka ns. sisäisellä devalvaatiolla tai ainakin kustannuskehityksen nollauksella. Tämä taas näyttää olevan käytännössä vain teoreettinen mahdollisuus.

7.11.2011 15:14

Timoerik pitää lyhyen kansantalouden peruskurssin ja selvittää ansiokkaasti kauppa- ja maksutaseen tekijöitä. Asioita sotkeekin tällä hetkellä eniten suunnaton -
sanoisinko ylivertainen - keinottelu riistokapitalistisin keinoin kaikenlaisine johdannaisineen ja peleineen, joka on ajat sitten riistäytynyt käsistä. Vahinko että
kaikissa avainmaissa on vaalit tulossa. Niitä odotellessa lukekaapa Sauli Niinistön "Viiden vuoden yksinäisyys", niin näette ketkä Suomen euroon veivät ja miten! Toki tiedossa on, mitä pitäisi tehdä, mutta tehdä ja voittaa vaalit - mission impossible!

7.11.2011 17:25

Timoerikille semmoinen kommentti, että maantalous ei ole sama, kuin valtiontalous. Valtionlainat pitää käsittääkseni maksaa valtion keräämillä veroilla, maksuilla ja vaikkapa pääomatuloilla, joita valtionyhtiöt tuottavat joskus. Ihan kiva, jos maan talous on yleisesti plussalla tarkasteltuna vaihtotaseen avulla. Inssille ei riitä, että lainakulut pystytään hoitamaan. 90-luvun sählärit, Aho ja kumppanit ottivat ns. syömävelkaa. Ei sitä investoitu siten, että se joskus tuottaisi itsensä takaisin. Syömävelkaa ei olisi saanut tehdä silloin, eikä nytkään. Ajattele millaisen perinnön siirrämme lapsillemme valtionvelan muodossa. Motivoi sitten niitä maksamaan eläkkeemme murisematta, kun olemme syöneet ison osan siitä jo ennakkoon jo 90-luvullla.

7.11.2011 23:05

Ranskan ja Saksan pitäisi ottaa vastuu pankeistansa, eläkeyhtiöistänsä ym. rahalaitoksistansa, joilla on Kreikan valtion lainoja eli roskalainoja.
Ruotsi on tukenut vain Latviaa ja Irlantia, joissa ruotsalaiset rahoituslaitokset ovat antaneet merkittävästi lainoja.
Suomen pitäisi ottaa esimerkkiä Ruotsista eikä kiltisti tukea Ranskaa ja Saksaa, kun niitten rahalaitoksilla on pulmia.

9.11.2011 12:45

Aho/Viinasen hallitus joutui ns."vahvan markan" politiikan,Koivisto/Sorsa , ja Neuvostoliiton hajoamisen/-viennin romahtamisen jälkeen tekemään kovasti töitä että suomi saatiin nousuun uudestaan ja se jatkui v.2008-finassikriisiin saakka yhtäjaksoisesti!Se siitä "mäki-mattilan inssin " viittauksesta!

17.11.2011 13:00

Tänään se siis tapahtui: Suomen 10-v. lainan korko raketoi 2,2 %:sta 2,5 %:in. Sensaatiomainen nousu. Markkinat ovat menettämässä luottamustaan Suomen kykyyn toteuttaa budjetin tasapainotus mm. kuntauudistuksen avulla. Samalla on paljastunut hallinnon kyvyttömyys leikata terveydenhoidon kustannuksia, jolloin esim. ulkomailta haalittu hoitohenkilökunta rahastaa väärillä pätevyyksillä jättipalkkioita ja ala on muutenkin kriisissä: maksaa, mutta hoito rempallaan.

17.11.2011 22:00

Mani Talks kirjoittaa asiaa. IMF:n Suomen talouteen perehtyneet ekonomistit patistelivat jo kaksi vuotta sitten Suomea kuntauudistukseen. Nyt kuntia liitetään toisiinsa runnomalla eikä toivottuja säästöjä ole tiedossa, sillä kuntauudistuksen keskeisin, säästöjä tuova uudistusta ohjaava kriteeri: työssä- ja asiointialueiden pohjalta muodostettavat suuremmat kunnat, jäävät osittain toteutumatta.
Terveydenhuollon remontti onkin tarpeen, sillä tuleva uusi Lohja ei yksinkertaisesti selviä huoltosuhteen heikon tilanteen vuoksi ylläpitämään lain vaatimaa tasoa terveyspalveluissa velkaantumatta.

17.11.2011 20:53

Yksi entinen politiikko ennusti Suomen menevän konkurssiin vuonna 2012 eikä ollut huono heitto.Suomen ongelmat ensi vuonna megaluokkaa ja 90luvun säästölistat kalpenee siihen nähden mitä nyt joudutaan tekemään säästöjä.

17.11.2011 22:54

Palataan tähän... kunhan nähdään kuinka _paljon_ olet väärässä.

18.11.2011 12:00

Hesarissa alkaa vihdoinkin olemaan hyviäkin analyyseja tilanteesta. Lehdessä arvioitiin, että Suomen korkospread kasvaa Saksaan verrattuna myös sen takia, että markkinat odottavat Suomen talouden ajautuvan vaikeuksiin, kun euroalueen hajoamisen johdosta maallemme koituu suuria luottotappioita. Siinä _vastuullisen_ politiikan lopputulos.

23.11.2011 13:04

http://www.hs.fi/talous/FT+Urpilainen+Euroopan+paras+uusi+rahaministeri/a1305549917284
Mitä työ urpukkaa soimaatte, iha pätevä likka vai mitä?

23.11.2011 15:17

Katsokaas, Euroopassa arvostetaan asiaperusteilla, Suomessa kateus ylittää
jopa kiiman. Uusista valtionvarainministereistä paras! Nemo profeta in patria -
sanoo sivistynyt. Edelle kiilasi "vanhoista" Ruotsin poninhäntäinen Borg, jota tukkansa takia sorsittaisiin takuulla Suomessa. Onnea Jutta - koeta jaksaa yhdessä Saksan ja Itävallan "tyttöjen" kanssa Euron ja veronmaksajien puolustamista.

23.11.2011 18:16

Nyt sitten on alkamassa itä-Euroopan kriisikierre. Italian ja Saksan pankit eivät enään luotota itä-Euroopan maita, mikä tietenkin johtaa taas talouskasvun tyrehtymiseen. Pankit ovat muutenkin vähentäneet antolainausta ja samaan aikaa kuitenkin ottavat EKP:ltä lainaa ( huom. ohjauskorko laski jokin aika sitten) ja sijoittavat ne takaisin EKP:n jotta maksuvalmius tulevaisuudessa oli edes jokseenkin kohdallaan.
Milloin alkaa itä-Euroopan valtionpapereilla naked shorting?

24.11.2011 10:35

Nyt ei edes Saksa ja Suomikaan saa rahaa markkinoilta helpolla ja kohta ehkä ei ollenkaan.Nyt kriisi on jo siinä vaiheessa että hyvät tai huonosti menestyvät maat on erottava rahaliittosta tai sitten koko euroliitto kaatuu mahdottomuutensa.Tämä tuntuu käyvän tosi paljon nopeammin mitä luultiin,markkinat määrää vauhdin ja markkinat ovat kyllä oikeassakin koska EU ja EKP keinot olleet aivan mittättömät tähän asti.Roubini,Kruger,Thörnqvist varoittanut tilaanteesta kohta vuoden mutta Rehniä se ei hetkauta kun oma duuni on menossa alta.Pääte piste lähellä!

24.11.2011 10:57

• 09:07: UBS neuvoo välttämään kaikkien euromaiden bondeja

Jyrkin fantastiset eurodiilit alkavat kantamaan hedelmää. Holtittomasti ympäri Eurooppaa _takuuksia_ viljelevä Suomi ei kaiken järjen mukaan voinutkaan pitkään säilyä AAA-luottoluokituksen maana. Ehkä olisi pitänyt kuunnella Soinin sanomaa hieman herkemmällä korvalla ja jättää sen yhteisen Euroopan rakentaminen suomalaisen veronmaksajan kustannuksella vähemmälle.

24.11.2011 14:42

Lääkkeeksi tarjotaan eurobondeja! Ja Kreikassa, Portugalissa, Espanjassa ja Ita-
liassa on väki kadulla vastustamassa säästöjä. OK - otetaan ne vastuut sitten suoraan ns. kolmen A:n maille. Sitähän tässä ajetaan takaa, mutta mitäs sitten
annetaan vakuudeksi? Lähetetään Wahlroos arvioimaan tilusten ja metsien kunto. Haetaan niille sitten EU-tukia viimeisen päälle! Kai Kiina ja Venäjä takaa?

24.11.2011 15:06

Entisessä itäblokissa on nyt hauskaa. Ymmärsivät hajoittaa oman velkaunioninsa... jossa oli yhteisvaluutta. Tajusivat että se on soopaa.

Nyt esim. Venäjällä menee paremmin, kuin N:liiton aikana muiden kanssa ( Ukrainat, .....erilaiset kistanit, V-Venäjät jne). Rahaa on ja lännen EU:n konpuroinnit naurattaa.

Kreikka tulee lentämään ulos Eu:sta. Hajoaminen unionin osalta alkaa välimeren rannoilta.

Mitä noepammin niin käy> silloin meille jää jotain sosiaaliturvaa. Jutta ja Jyrki eivät sitä takaa vaan unionin nopea hajoaminen

24.11.2011 15:20

Sä oot - kirjottajana - aika huvittava hölmö. Jos Venäjällä muutama oligarkki esikuntineen rällää niin sen maan n. 150milj. asukkaasta 5/6 elää suoranaisessa köyhyydessä. Se mitä "meille" jää EU:n murroksen jälkeen on se mikä jää... mut sunlaistes PerSujen ansio-osuus siitä on puskista huutelu ja jälkiviisaus.

24.11.2011 16:09

En ole Persu. Hölmöä tai ei. Suomalaiset maksaa kalliisti nyt tapahtuvat virheet. Kts. esim taloussanomat tai HS.fi/ talouskriisi. Luepa ne ensin. Propaganda tehoaa....äyttää siltä, että Eu hurahdus vie ominaisuudet harkita ja sen lisäksi vielä myöntää tehdyt virheet.

Nyt alkaa olla kiire. Korot nousee EU:n itärajan Länsipuolella. Millä muuten velalliset maksaa jollei jotain järkevää ole vaihtoehtona.

Nuorilta, yrittäjiltä ja suomen työllisyydeltä ollaan viemässä tulevaisuus. Suomi velkaantuu.

Jutta ja Jyrki tekee minkä pystyy. Tie on kuitenkin liukas ja euron, euroopan unionin lähtölaskenta on menossa.

2-4 vuotta Max ja voitte kaivella euroja taskustanne "ja laittaa ne olipa kerran lansioon".

Toivon järjen voittavan, jotta emme ole lopulta liian suurissa vaikeuksissa.

Realiteetti on= Jokainen velka on maksettava. Selvisikö?

24.11.2011 22:57

Ensimmäinen jonka olen nähnyt heiluttavan jälkiviisauskorttia on Tarkkailija. Yllättävän kauan se onkin pysynyt piilossa. Kuvitteleeko Tarkkailja, että toukokuusta 2010 olisi jo kulunut jo niin pitkä aika, ettei kukaan enää muista kuka sanoi ja mitä?:)

24.11.2011 23:46

Jälkiviisaus ei kuulu tapoihini - jos olen moiseen syyllistynyt niin olen pahoillani... ja häpeän.

25.11.2011 10:53

No ainakin rikkiviisastelu kuuluu. Mot.

25.11.2011 11:16

Juu... kyllä... ehdottomasti... ku se on kivaa :-)

6.12.2011 17:25

Eikös talouskasvu sitten ole jatkunut? Ihme höpötystä Pietilältä taas.

7.12.2011 09:32

No kyllä se pieni talouskasvu loppuu kohta kun seinään.Muistakaa se että BKT voi kasvaa vaikka olisi suurtyöttömyys ja muutenkin apeat olot.

7.12.2011 15:30

No niin, viimeisimmän mielipidetiedustelun mukaan Ruotsissa alle 10 % luottaa
enää euroon eli haluaisi Ruotsille euron. Mennäänkö Ruotsin, Tanskan, Norjan
ja Islannin kanssa kimppaan ja perustetaan kruunu-unioni (vrt. Nordek aikoinaan) , vai jäädäänkö bryssien (euro-oligarkit) armoille?

7.12.2011 17:47

Ruotsin kanssa ei mennä edes lätkämatsiin. Ja piste.

7.12.2011 15:39

Mikäs siinä.
Ensin pitää saada tämä idea perusteltua muille pohjoismaille.
Kun Suomi olisi aloitteen tekijänä, ehdotetaan markkaa.
Itse en näe ehdotuksessa realismia.

8.12.2011 15:46

Hyvä on olkoon markka uusi valuutta, mutta sitten olisi hyvä olla Saksan markka, johon tulisi mukaan myös mm. Viro - lienee ainoa maa joka täyttää
kasvu- ja vakaussopimuksen ehdot Luxemburgin ohella, Hollanti, Itävalta ja
halutessaan myös muutama muu maa. Nykyinen venkoilu kestänyt jo kaksi vuotta ja on menty ojasta allikkoon Kreikan imussa ja markkinoiden niskalen-
kissä eikä loppua näy. Kohta ei edes IMF voi auttaa. Venäjä onkin jo hajoamas-
sa putinismiin.

8.12.2011 16:25

Eikö nyt mene vihdoinkin jo kaaliin, että jos on yhteinen valuutta, niin pitää olla yhteinen budjettikin? Ja täällä läiskitään ehdotuksia milloin Saksan markkaan , milloin pohjoismaiseen valuuttaan liittymisestä (ehkä kieli poskessa?). Oma valuutta takaisin - se on sillä hyvä.

9.12.2011 02:04

Euron käyttöönotossa tehtiin kaksi perusvirhettä:
- Otettiin mukaan ylivelkaantuneita maita.
- Ei suunniteltu ja valmistettu poistumisreittiä euron käytöstä. - Keskivelkainen maa (esim. Irlanti pankkikriisin takia) voi joutua ylivelkaantumisen tielle, jos tulee eteen tulevaisuudessa isoja uusia talousvastuita

Vahvan valuutan poliitikka on tuhoisa ylivelkaantuneelle maalle:
- Valtio säästää, jolloin tulee laskukausi. Seurauksena on verotulojen väheneminen, jolloin valtio ottaa lisävelkaa. Siispä valtion pitää säästää lisää.
- Lopputuloksena on kurjistumisen kierre eikä valtio kykene lyhentämään velkojansa.
* Huom. ylivelkaantuneella maalla on isot korkomenot kahdesta syystä:
- Velkamäärä on iso.
- Velkasaneerausta pelkäävät lainanantajat vaativat isoja korkoprosentteja.

Jos muistan oikein, niin uutisten mukaan Kreikan budjetti:
- Tänä vu0nna 9 % alijäämäinen.
- Leikkausten jälkeen ensi vuonna 7 % alijäämäinen.

9.12.2011 10:14

Euroa hajoaa 80% toden näköisyydellä niin ei enään tarvii miettiä mikä meni pieleen.Sitten alkaa uusi alku ja uudet kujeet ja elämä jatkuu.

9.12.2011 15:06

Ei tämä mikään uusi tilanne edes Suomelle ole. Suomenruotsalaiset rahapiirit yrittivät Ruotsi-Suomen hajottua liittää maatamme kiinteämmin Venäjään. Sitten piti Suomeen
saataman oikein prinssi Saksasta. Nyt on siis valittava haluammeko Tornionjoen olevan
valuutta-alueen raja vai ei? Tai olisiko se uudelleen idän ja lännen välinen raja? Tästä
on kysymys. Minä en ainakaan ruplaa halua, miten muut ? Tontti kerrallaan kuitenkin maata myydään! Ranskan Sarkozy taasen vouhkaa kun on presidentin virka katkolla.

9.12.2011 18:01

Tässä sitä nyt syödään Lipposen ja Niinistön aikoinaan järjestämää pettuleipää , sama homma käynissä nykypäivänäkin vain nimet muuttunut Urpilainen ja Katainen . Lipposella ja Niinistöllä oli aikoinaan niin helvetin kiire saada suomi mukaan eu ja euroon .... taivas varjele ettei niistä tulisi kummastakaan presidenttiä suomeen Niinistö hosuu natoon liittymisen kanssa ja ( kiinan keisari Lipponen :):) Jonku muun järjettömän asian naama ylimielisessä virneessä .... hui prkl.

9.12.2011 20:38

Joo kyl on kaameeta mut onneks Vladi-Väykky pelastaa Suomen :-) :-)
+
"1989: KGB:n Helsingin päällikkö Viktor Vladimirov oli merkittävimpien suomalaisten kotiryssä. Väyrynen kertoi Karjalaiselle lähettämässään kirjeessä, miten Vladimirov tarjosi apuaan Karjalaisen presidenttikampanjalle.
-Minä esitin hänelle (Vladimiroville) ajatuksen, että ensi vuoden tavaranvaihtopöytäkirjassa syntyvät vientiongelmat voisivat olla sopiva kohde, jos löytäisimme jonkin keinon, esim. öljyntuonnin lisäämisen, tämän ongelman hoitamiseen, Väyrynen kirjoitti kohukirjeessä. Eduskunnan perustusvaliokunta totesi Väyrysen toimineen varomattomasti, mutta ei lain vastaisesti."

9.12.2011 18:49

Suomi on hyvä maa Suomalaisille ,me emme ihan ole samalaisia kun Etelä Eurooppalaiset sen takia valinta olisi pitänyt olla Eu mutta ei Euro.Meillä on talous asioissa vähän erillainen kulttuuri joka ei ole huono asia ja mitä enemmän me sotkeudumme velkakriisin niin mitä enemmän me menetämme itsenäisyytemme.

10.12.2011 12:09

Ylivelkaantuminen on aiheuttanut nykyisen Euroopan kriisin. Euro on antanut vakaan valuutan ja se lisännyt sijoittajien luottamusta ja edelleen sijoittajat ovat lainanneet kaikille Euromaille samoilla ehdoilla. Liian myöhään havaittiin, että Euromaat eivät olekaan yhtä riskittömiä. Sijoittajat lisäsivät sittten riskilisän kriisimaiden lainoihin nostamalla korkoa. Maat eivät selviä lainoistaan ja konkurssiuhka lähenee. Näideh maiden pitäisi nyt sitten saada edullista lainaa, jotta ne selviäisivät veloistaan. Pelkona on, että rahaa saadessaan talouden tervehdyttäminen jää tai vähenee.
Vaara joutua vielä huonumpaan tilanteeseen kasvaa. Rahahanat pitää siis pitää tiukoilla antamalla rahaa vain viime tipassa. Nyt puhutaan sijoittajavastuun poistamisesta ja tuntuu monesta käsittämättömältä. Tämän ideana on saada lainojen korot alas lupaamalla , ettyä valtionlainoja ei leikata. Silloin valtiot saavat helpommin rahaa eikä olla yksin EKP:n tai IMF:n varassa. IMF ottaa sijoittajariskin aina huomioon. Sijoittajariskin voi sitten kukin sijoittaja arvioda kunkin maan lainan takaisinsaannissa. Nykyinen epäselvä tilanne onko sijoittajavastuuta tai ei aiheuttaa sen, että lainaehtoja ei voi määritellä eikä rahaa sijoiteta Eurooppaan , vaan muualle.

10.12.2011 22:26

Velanmaksussa ei ole paljon vaihtoehtoja:
- Velallinen maksaa
- Velan antaja maksaa (velallisen konkurssi)
- Velallisen takaaja maksaa

Valtio voi maksaa velkansa kahdella tavalla:
- Verorahoilla
- Setelimyllyä pyörittämällä. - Rahan omistajat maksavat. Ainakin lyhyellä tähtäimellä kotimaisen kiinteän omaisuuden arvo laskee verrattuna vastaavaan omaisuuteen ulkomailla.

'Velallisen takaaja maksaa' -toimintaperiaatetta on noudatettu kevätkesästä 2010 lähtien, kun euromaat antoivat Kreikalle ensimmäisen lainapaketin.
- Ilmeisenä seurauksena on, että ei velan ottajalla eikä velan antajalla ole motiivia tulevaisuudessakaan varovaisuuteen velka-asioissa. - Niinpä tulevaisuudessakin on odotettavissa velkakriisejä.

11.12.2011 00:11

Tämänpäiväisessä (10.12.) Iltalehdessä peloteltiin euron hajoamisen ja eurosta irtaantumisen seurauksista. - Tosin turhaan.

Järkevin euroalueen hajoittamistapa on, että euroalue jaetaan kahtia:
- Pohjoiseuroa käyttäisivät valtiot, joilla on vain kohtuullisesti velkaa ja ovat hoitaneet talouttansa muutenkin kohtuullisesti.
- Eteläeuroa käyttäisivät valtiot, jotka ovat ylivelkaantuneet ja muutenkin huonosti hoitaneet talouttansa.

Eteläeuroa käyttävät valtiot voisivat devalvoida eteläeuron ja käyttää setelipainoa velanmaksun apuna:
- Devalvaatiolla alennettaisiin kustannustasoa, kunnes maat olisivat kilpailukykyisiä.
- Setelipainolla rahoitettaisiin ylivelat, jotta saavutettaisiin normaali velanmaksukyky.
Setelipainon käytössä pitäisi olla varovainen, koska:
- Liika inflaatio haittaa talouden toimintaa.
- Inflaatiovaluutalla pitäisi ostaa ulkomaanvaluuttoja velan maksamiseksi.

Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen pelotteli, että jos markka heikkenisi, jokaisen suomalaisen kannattaisi ottaa rahansa nopeasti ulos pankeista ja siirtää ne ulkomaisille tileille.
- Melko turha varoitus, sillä Suomen valuutta käyttäytyisi melko samoin kuin Ruotsin kruunu. - N. 10 vuoden ajan on ollut tilanne, että yhdellä eurolla on saanut n. 9 Ruotsin kruunua. Vähillä hiukan enemmän, välillä hiukan vähemmän. Tänä aikana on ollut tasaista aikaa sekä aikakausi, jolloin on ollut pankkikriisejä ja eurovaltioitten velkakriisejä.

Vaikka Kreikka irtaantuisi eurosta, niin devalvaation pelosta kreikkalaisten ei tarvitsisi tyhjentää pankkitilejänsä:
- Jo vuosiin ei ole kannattanut pitää pankkitileillä paljon rahaa, koska pankkitilikorot ovat olleet negatiivisia tai vähäisiä inflaatio huomioon ottaen. Ylimääräiset rahat on voitu sijoittaa osakkeisiin, rahastoihin jne.
- Jo vuosia ulkomaanvaluuttatilejä on ollut olemassa.

11.12.2011 08:43

Lyhyellä aikavälillä Eurosta markkaan ei kai tapahtuisi suurempia edellyttäen, että muut Euromaat jäävät Euroon. Sen jälkeen kaikki riippuisi meistä suomalaisista.
Valtion budjetti on saatava kuntoon ja vienti tuontia suuremmaksi tai ainakin tasapainoon (kilpailukyky) tai muuten palaamme devalvaatiotielle. Jos koko Euro-systeemi hajoaa, tulee varmasti devalvaatiokilpailu eri maiden välillä = kaaos. Ruotsi esimerkiksi vie EU:hun noin 70% viennistään, josta valtaosa Euromaihin, Kun ostajilla on ollut vakaa valuutta, on se helpottanut Ruotsia pitämään talouden kunnossa. 1 Euro on vaihdellut 11 ja 9 kruunun välillä ja viime aikoina ollut pidempään 9 kruunun tienoilla. Siis Euron vaihtelut dollariin nähden on vaikuttanut myös Ruotsin kruunuun. Kuinka paljon Euro on auttanut näin Ruotsia siitä on erilaisia näkemyksiä. Markka voisi teoriassa toimia kruunun tavoin. Pienenä valuuttana markkaa ei kuitenkaan helposti vientikohteissa arvosteta Euron tapaan. Vaihtokurssi olisi heikompi kuin Euron, ainakin aiemman historian valossa. Jos me jäämme Euroon ja ns. etelän valtiot eroavat, Euron arvo nousee ja meidän kilpailukykyvaatimukset kasvaa entistä enemmän. Talouskriisejä tulee myös tulevaisudessa ja niistä selvitään. Taitaa toistaiseksi parempi olla tekemättä hätiköityjä päätöksiä.
Kreikan kohdalla Drakmaan siirryttäessä Eurojen omistaminen kannattaa, arvo säilyy Drakman devalvoituessa.

12.12.2011 15:28

Nyt on keskustelu asian ytimessä eli miten selviydymme tulevaisuudessa nykyi-
sellä tuotanto- ja kustannusrakenteella, jolloin vaaditaan mm. nopeaa reagoin-
tia kilpailutilanteeseen mieluiten etukenossa. Tällöin voisimme saada kilpailu-
etua esim. julkisen hallinnon toimivuudella ja joustavalla tietojärjestelmien
yhteensopivuudella. Valuuttaongelman paikallistaminen pohjois-eteläakselille
on varmaankin oikeaan osunut historian perspektiivissä. Tuleva huoltosuhteemme ja ns. kestävyysvaje puolestaan vaativat reagointia jo tänään. EK:n esitys eläkeiän nostosta ei ole vastaus näihin ongelmiin. Sen perimmäinen tarkoitus lieneekin ns. venäläisen eläkesysteemin käyttöönotto mikä tarkoittaa sitä että venäläinen mieshenkilö ei keskimäärin koskaan saavuta eläkeikää kun taas päättäjiä palkitaan suuriruhtinallisesti poliittisin perustein tyyliin fortumin optiot ja bonukset.

13.12.2011 00:00

Esille tuotujen näkemysten ja nähdyn valossa,
taitaa vähitellen olla aika laittaa vireille patsashanke ja
oman aukion nimeäminen valtiomies Timo Soinille.

14.12.2011 17:00

Hesari paljastaa tänään sen mitä keskustelijat ovat uumoilleet, mutta joka on kielletty
rahaeliitin juoksulähettien toimesta sinnikkäästi. Tämä "rauhanprojektiksi" kutsuttu luoti-
junan nopeudella etenevä hanke on lopullisesti irtoamassa maan kiertoradalta ja Suomen
kokonaisvastuiden arvioidaan jo tällä hetkellä olevan yhteensä 51,6 miljardia euroa eli
kymppitonni/ kansalainen. On tainnut Katainen jossain vaiheessa "nukahtaa" neuvotteluissa ja herännyt tutkimaan papereita (alkukielellä) vasta Helsinki-Vantaalla. Valitettavasti presidentin nimi viimeiset 12 vuotta on ollut Halonen, kun olisi tarvittu ristorytimäistä vastuunkantoa.

16.12.2011 22:48

Toistaiseksi Soini on sovitellut lippalakkeja "meloonien päähän", muuta konktreettista ole aikaan saanut kun ei uskaltanut hallitukseen mennä!Suunsoiton tasolla persujen aikaan saanokset on vielä , muutama sakko lappu ryhmän jäsenille huonosta käytöksestä, ja kirkkoviinien ryöstäminen "parempiin suihin" siinä saavutukset!

16.12.2011 23:54

Entäpä jos sdp ja Vasemmistoliitto eivät olisi kääntäneet takkia ja menneet kokoomuksen euroalueen tukipolitiikkaan yhtyen kokoomuksen kanssa hallitukseen?
Olisi hallitus, jonka runkona olisi sdp, Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto. - Ja Urpilainen olisi pääministeri!

20.12.2011 15:07

Tämä uikutus siitä, että persut vaan valittavat, mutta eivät menneet hallitukseen kantamaan vastuuta, on aika puuduttavaa. Pääministeri asetti kynnyskysymykseksi sen, ettei hallituksessa vastusteta eurobeilauksia. Se ei sopinut persuille ja nämä jäivät oppositiuoon kritisoimaan eurobeilauksia. Mikä tässä nyt on vaikea ymmärtää?

Monet valittavat sitä, ettei persuilla ole mitään toimenpide-ehdotuksia eurobeilausten sijaan. Miksi helvetissä pitäisi olla? Toimenpide-ehdotukseksi riittää mainiosti se, ettei osallistuta beilauksiin.

Minusta tuli persu samana päivänä kun eduskunta päätti Kreikka-tukeen osallistumisesta. Ainoa eduskuntapuolue, joka vastusti (ja vastustaa) uskottavasti tapahtunutta ja tätä yhä jatkuvaa järjettömyyttä. Joistakin asioista en ole persujen kanssa samaa mieltä, mutta ne ovat pieniä asioita verrattuna siihen, etteivät edustajamme osaa valvoa pätkääkään maamme etuja maailmalla.

20.12.2011 16:17

H20 näkee maailman aika yksinkertaisessa valossa. Mutta ei siitä ole kuin parikymmentä vuotta, kun Suomi oli Kreikan tapaan ulkomaisen rahan varassa ja konkurssin partaalla.
Vuonna 1993 Suomen julkisen talouden alijäämä oli 7% bkt:sta ja julkinen bruttovelka 58% , korot huitelivat 17% tasolla ja työttömyys yli 16 prosentissa. Erona Kreikan nkytilanteeseen on siinä, että emme olleet EU:n jäseniä ja meillä oli oma valuutta. Tuolloin puhuttiin holtittomasta lainantarjonnasta ja kasinotaloudesta, jotka olivat Suomen omaa luomusta. Nyt kirotaan EU:n lepsua talouskuria ja maailmalta tullutta finanssikriisiä, joka onkin pääsyyllinen euromaiden ongelmiin.
Onko ihan varma, että me emme oman markkamme kanssa joskus joutuisi uudelleen samaan tilanteeseen kuin 1990-luvulla?

20.12.2011 17:00

Monesti asiat ovat yllättävän yksinkertaisia. Niin tässäkin tapauksessa.

Me emme saaneet maailmalta vakuudetonta lainaa 90-luvun laman kourissa, vaan paketoimme vakuudet niille lainoille, joita saimme valtiontalouden rahoittamiseen noina vaikeina vuosina. Nyt on euroalueen vastuuttomasti eläneille valtioille tarjolla vakuudetonta lainaa ja jatkossa mitä luultavimmin EKP:n loputon piikki auki. Jos EKP:n piiki ei aukea, ei ole enää mitään rahaa jaossa, kun me sitä lopulta tarvitsisimme. Meillä olisi vain velkavastuut, jotka olisimme saaneet muiden ketterämpien takaamisesta. Jos piikki aukeaa, tarkoittaa se rahan painamista ja hallitsemattoman inflaation varaa. Kävi miten kävi, maksumiehinä ovat palkansaajat ja pankkitallettajat.

Voi hyvin olla, että Suomi joutuu myös nykyisen euron kanssa syvään talokriisiin suhteellisen piankin. Siinä vaiheessa tarvitsisimme mahdollisimman elvytysvaraa (siis lainanottokapasiteettia), joka nyt on syöty sitoutumalla kansantaloudellisesti todella mittaviin eurobeilausvastuisiin.

Ei ole sattuma, että luokituslaitokset uhkaavat Suomea luottoluokituksen laskulla, mikä tarkoittaisi mm. lainanhoitokulujemme kasvua. Merkittävimpänä tekijänä tässä uhassa luottoluokituksellemme ovat juuri nämä vastuut, joihin olemme täysin vapaaehtoisesti sitoutuneet. Luokituslaitokset laskevat kylmästi, että ainakin osa näistä vastuista realisoituu maamme maksettavaksi.

Ymmärrettävää on, että kokonaisvastuistamme ei pidetä kovaa ääntä, sillä vaikiuttaa siltä, ettei kukaan edes oikeasti tiedä, kuinka suuret ne ovat kun lasketaan yhteen Suomen valtion ja Suomen Pankin jo tehdyt sitoumukset. EU:n komissiossa työskentelevä virkamies esityksessä luku oli merkitty suureella x, koska hänen mukaansa sen kokoa ei tiedetä edes komissiossa. Olemme siis sitoutuneet vastuisiin, joiden määrää emme edes tiedä.

Ja tätä ministerimme kutsuvat vastuulliseksi politiikateoksi :(

20.12.2011 17:05

Jouduin konkreettisesti kokemaan Suomen pankkikriisin, kuten sadattuhannet muutkin kovanrahan asuntoni meni pienen yritykseni lainoihin alihintaan, mutta saatiinhan pankit pelastettua, useat yrittäjät eivät jaksaneet yrittää enää , itsemurhia ym. tehtiin. Suomalaiset maksoivat niinkuin me aina olemme hoitaneet omat sotkumme. Tämän Suomen pankkikriisin sotkijat olivat Mauno Koivisto demari piti kiinni vahvasta markasta liian pitkään , Kokoomuksen Iiro Viinanen sekä keskustan Esko Aho. Yksi suuri sössijä tässä Suomen pankkikriisissä oli kukas muu kuin demarien Erkki Liikanen, joka nyt haluaa Suomen samaan liemeen mihin meillä ei pitäisi olla minkään valtakuunnan pakottamana pitäisi joutua maksumieheksi muiden maiden pankkien kriisiin, hoitakoot jokainen maa omat pankkisotkunsa, kuten Suomi hoiti aikoinaan omansa, kansalaisten selkänahasta, pankit oli pelastettava, ja ne pelastettiin. Järki käteen vihdoin ja viimein politikot Kataisen että urpilaisen Eu:n kiihko saatava kuriin. Itsemääräämisoikeus ja itsenäisyys ovat niin suuria asioita, että ei myydä EU:lle. Turha pelotella päätäntävallan menettämisellä, sillä totuus on, että meillä ei ole ollut ei niin minkäänlaista sananvaltaa EU:ssa, että siinä mielessä emme menetä mitään.

20.12.2011 17:54

Jos jotain myönteistä on haettavissa 90luvun lamasta niin se on se että sen jälkeen lähdettin sellaiseen nousuun että oksat pois,tosin silloisen Nokian ansiosta suuremalta osin.Olkoon opetus se että ensin täytyy käydä pohjalla mistä moni kärsii mutta samalla pästään ylituotanosta eroon vähäksi aikaan ja puhtaalta pöydältä on hyvä nousta.Eurokriisin ongelma on se että autetaan ylituotantoa ja pohjalle ei haluta ja lopputulos on edestakainen suotaminen mikä ilmeisesti jossain vaiheessa vie pohjalle.

20.12.2011 22:41

Euroalueella on tasan yksi vastuuttomasti elänyt maa ja se on Kreikka. Hirvittävä on se kiihko, millä nyt käydään kaikkien maiden julkisen sektorin kimppuun, vaikka todellinen syypää on hallitsematon finanssisektori. Miksi esimerkiksi Ranska on reittaushyeenoiden maalitauluna, kun UK on enemmän kuralla? Eikö hetki sitten syytetty pohjoismaita liian suurista julkisista menoista? Miksei rahoitussektori maksa arvonlisäveroa tai sen muunnelmaa, miksei pörssikauppa maksa varainsiirtoveroa? "Inside Job" dokkari kertoo, kuka vedättää ketä.

21.12.2011 00:28

No joko se Urpilainen on pantu tilille puheistaan? Tilihän sillä kyllä varmaan on kunnossa.

21.12.2011 10:35

Syyllisiä ovat sekä innovatiivinen finanssisektori että myös EU ja sen jäsenmaat.

EU ei ole pitänyt kiinni omista säännöistään. Etenkin isot jäsenmaat kävelevät kevyesti valtioliiton yli aina silloin kun kyseisen maan etu sitä vaatii. Demokratiaa ympäri maailman markkinoivan EU:n omassa demokraattisessa päätöksenteossa olisi paljonkin parantamisen varaa. Nyt järjestössä vallitsee puhtaasti vahvimman ja törkeimmän kotiinpelaajan laki.

Euro on perustettu utopialle, että oman veronkannon ja valtionbudjetin omaavat maat voisivat toimia saman valuutan alla.

EU ei ole saanut eikä ole halunnutkaan saada finanssisektoria ojennukseen. Alan lobbarit hallitsevat päätöksentekoa Brysselissä ja kaikki todelliset pyrkimykset valvoa ja säännöstellä oikeasti alaa on vesitetty. Pankkiirit voivat jatkossakin keskittyä riskinottamiseen mahdollisten superbonusten toivossa. Pieni Suomi tulee tosin omalta osaltaan perässä: sosiaali- ja terveysministeriössä ovat TELAn lobbarit saaneet ministeriön virkamiehet vakuuttuneiksi siitä, että työeläkevaroja hoidetaan parhaiten riskinottoa lisäämällä.

21.12.2011 15:32

No nyt ollaan oikeilla jäljillä laajasti. Saksassakin unohdettu isoäidin opetukset,
EKP:n uusi pääjohtaja "voitelee" painokoneen laakereita ja erinäiset taideopiske-
lijat ovat jo pari kertaa pyrkineet taidekouluun Itävallassa. Liikanen jo ilmoitti-
kin Ykkösaamussa, että pankit saavat rajoituksetta lainaa EKP:ltä ohjauskorolla
kolmeksi vuodeksi. Tänään jo todettiin että hyvin käy kaupaksi ja pankit oste-
levat ns. eurobondeja, kun on " hyvä korko" ja veronmaksajat kantavat vastuun.
Ainoa joka enää saa puhtaat paperit on "meidän Jutta". Muut hävetkööt!

21.12.2011 20:59

JOS Urpilainen pannaan tilille, niin onko se rahanpesua?

22.12.2011 10:21

Uskokaa nyt jo vihdoinkin se, Urpilaisella ei taatusti ole, eikä voi olla sellaista kokemusta, millä Hän voisi täyttää kaikkien Teidän Häntä lähes ammatiksenne "räksyttävien" kansalaisten toiveet.

Sillä kokemuksella, ja siinä tulleella tietämyksellä, mitä Hänellä vasta kolmatta kauttaan eduskunnassa istuvalla, vaaleilla sinne valitulla kansanedustajalla, ei voi mitenkään olla sitä tietämystä, mitä valtiovarain ministerin toimi edellyttää. Kyseisen ministeriön todella ammattitaitoiset virkamiehet on juuri niitä, joiden asioiden tietämystä Urpilainen hyvin pitkälle käyttää, ja niinhän sen olla pitääkin.

Mutta kokoajan sitä Urpilaisellekin lisää karttuu. Ja huomatkaa sekin, että vaikka kuinka Te Häntä pilkkaatte, Urpilainen on kuin viilipytty. Se, jos mikä, on sitä fiksuutta, mitä taas kaikista muista ei löydy.

22.12.2011 02:51

Euroopan unionin jäsenmaitten välinen Vakaus- ja kasvusopimus (ks. Wikipedia/Vakaus- ja kasvusopimus) otettiin käyttöön v. 1997. Sen mukaan:
- Vuosittaisen budjettialijäämän oltava pienempi kuin 3 % bruttokansantuotteesta.
- Julkisen velan oltava alle 60 % BKT:sta.

Jos tätä sopimusta olisi noudatettu edes suunnilleen, niin mitään velkakriisivaltioitten ongelmaa ei olisi ollut eurovaltioitten joukossa.

Mutta eurovaltioiksi hyväksyttiin ylivelkaisia valtioita. - Esim. Kreikasta tuli eurovaltio 1.1.2001 (ks. Wikipedia/Euro).

Kreikan velat (ks. Wikipedia/Greek government debt crisis, taulukko: History of government debt and deficit (1999–present))-

- Kreikan velka oli 103,7 % bruttokansantuotteesta, kun Kreikasta tuli eurovaltio v. 2001.
- Kreikka ei saanut vähennettyä velkaansa hyvinä aikoina, vaan Kreikan velka oli 107,4 % bkt:stä v. 2007.
- Pohjois - Amerikan ja Euroopan pankki- ja talouskriisin aikana Kreikan velkasuhde kasvoi nopeasti:
2008: 113,0 % bkt:stä
2009: 129,3 % bkt:stä
2010: 144,9 % bkt:stä
2011: 162 % bkt:stä (arvio)
2012: 173 - 181 % bkt:stä (ennuste)

Vuodesta 2010 lähtien eurovaltiot ja IMF ovat ostaneet ylivelkaisen Kreikan roskalainoja, mutta eipä se ole ratkaissut Kreikan velkaongelmia. (2010 toukokuun 2.:na eurovaltiot ja IMF myönsivät Kreikalle 110 G€:n lainan.)

22.12.2011 11:35

"No joko se Urpilainen on pantu tilille puheistaan?"
Samalla kysyn, että onko Tampereen kaupungin vastuussa olevat päättäjät laitettu jo tilille perättämistä puheistaan Hatanpään Attendo MedOnen U3:n epäselvyyksien johdosta?
Onko edes selvitetty asioita?
Tässä ei ollut kyse ennustamisesta, kuten Urpilaisella vaan yksikertaisesta toiminnasta, joka olisi ollut tutkittavissa, jos edes olisi vaivauduttu tutkimaan!

Osallistu keskusteluun

Tämän kentän sisältö pidetään yksityisenä eikä sitä näytetä julkisesti.
  • Kirjoita rakentavasti, asiallisesti ja keskustelua edistävästi.
  • Älä esitä sukupuoleen, ikään, syntyperään, kieleen, uskontoon, vammaisuuteen tai henkilökohtaisiin ominaisuuksiin kohdistettuja asiattomuuksia.
  • Älä levitä huhuja tai valheita.
  • Käytä asiallista ja hyvää kieltä, älä kiroile.
  • Älä yllytä rikokseen tai väkivaltaan.
  • Älä laita viestiisi linkkejä laittomaan tai epäasialliseen materiaaliin.
  • Älä mainosta.
  • Älä käytä ylipitkiä lainauksia. Jos lainaat jotain toista kirjoittajaa tai sivustoa, mainitse lähde.