Tutkimus: nainen haluaa harvemmin

Ainakin ajoittainen seksuaalisen halun puute koskee joka toista suomalaista parisuhdetta.

Naisen ja miehen seksihaluissa on ihan oikeasti eroja. Tämän vahvistaa Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan vuonna 2007 johtama tutkimus, jossa oli 2500 aikuista vastaajaa.

–  Tutkimuksen perusteella suomalaiset haluavat seksiä keskimäärin 14 kertaa kuukaudessa, mutta naiset yhdeksän kertaa ja miehet 21 kertaa, Väestöliiton kliininen seksologi Tarja Sandberg kertoo.

Hän korostaa, ettei seksi tarkoita kuitenkaan vain yhdyntää.

– Jos naisista tuntuu, että aina se mies on haluamassa, kannattaisi kysellä, että mitä se mies oikeastaan haluaa. Mies ei tutkimusten mukaan nimittäin olekaan niiin suorituskeskeinen kuin naiset usein luulevat. Miehet ovat enemmän rakastelukeskeisiä kuin yhdyntäkeskeisiä.

Miehen vonkaaminen onkin Sandbergin tulkinnan mukaan usein sitä, että mies haluaa tulla hyväillyksi ja kiihotetuksi. Mies kaipaa myös arvostusta ja hyväksytyksi tulemista sekä palautetta miehisyydestään.

–  Jokaiselle miehelle ja naiselle, mutta etenkin miehelle, on tärkeää kuulla aika ajoin kumppaniltaan, että tämä haluaa häntä edelleen. Jos tulee torjutuksi, se vaatisi syyn miksi, seksologi antaa vinkin pareille.

Parisuhteessa seksin määrästä päättää yleensä se, joka haluaa seksiä harvemmin. Näin päätösvalta jää usein naiselle. Miesten iloksi tutkimus paljastaa, että naiset tekevät aloitteita enemmän kuin aiemmin.

–  Suurin osa ihmisistä on tyytyväisiä seksielämäänsä. Mielihyvä on lisääntynyt parisuhteissa vaikka toisaalta halun puutettakin on. Naisten haluttomuus on lisääntynyt, etenkin nuorten naisten, Sandberg kertoo.

Haluttomuus johtuu harvoin kuitenkaan partnerista.

– On vain niin paljon isoja, haasteellisia asioita, jotka vievät ajatuksia: ura, lapset, perhe, omakotitalo, velka.

Stressaavista ajatuksista kannattaisi kuitenkin makuuhuoneessa pyristellä eroon ja antautua nautinnoille. Seksi nimittäin palkitsee:

– Hyvä seksi antaa mielihyvää, endorfiinit lisääntyvät ja onnellisuus lisääntyy. Mutta huono ja mitäänsanomaton seksi ei sitä tee, Sandberg toteaa.

Naisten on myös vaikeampi stressitilanteessa nauttia seksistä kuin miesten. Se ei vain onnistu naisilta yhtä helposti.

Jos seksistä tulee parisuhteessa ongelma, seksologin mielestä siitä pitää puhua:

– Pitäisi puhua kunnioittavalla otteella ja ymmärtää, että vähemmän haluava tekee kuitenkin parhaansa halun saavuttamiseksi. Kaikki haluavat hyvää seksielämää, ei kukaan ilkeyttään pihtaa.

Mitä seksologi sitten sanoisi sinkkumiehelle, joka kokee jäävänsä ilman naista, kun machomiehet nappaavat naiset?

–  En ole tässä asiantuntija, mutta sen tiedän, että valta viehättää naista. Machomiehen raamikas olemus saattaa viestittää valtaa. Toisaalta naiset mieltyvät ressukoihin, ehkä se liittyy hoivaan.

– Mutta miten nämä machomiehet ja ressukat sitten pystyvät pitämään naisen, se on eri juttu. Tavallinen, kunnon mies sitoutuu ja on parinvalintana erinomainen.

Käyttäjän Teija Uitto kuva
Teija Uitto