Sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi 50 vuotta: Moni Vihdin asia on jalostunut kasvimaalla

Rakas ympäristö. Vihdin sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi rakkaan harrastuksensa äärellä. Keväällä valmistunut väitöskirja käsittelee Jörn Donnerin tuotantoa.

Pöytään on katettu kaljavelliä. Sen juusto natisee hampaissa niin kuin kuuluukin.

Vihdin sivistysjohtaja Marjo Ojajärvi on juureva pohjalainen ja ylpeä juuristaan. Tyynen kuoren alla piilee isosti voimaa. Temperamentista ovat läheiset niin kotona kuin työpaikallakin saaneet tuta.

– Mutta nythän saan sanoa, että meissä vanhoissa naisissa asuu viisaus, sivistysjohtaja veistelee viiskymppistensä ovella.

Marjo Ojajärvi aloitti koulutiensä juuri silloin, kun peruskoulu teki tuloaan Suomeen. Alajärven Paalijärvellä kuusivuotiaana kouluun mennyt Ojajärvi pääsikin heti nykymuotoisen perusopetuksen makuun. Vanhemmat miettivät, onko koulu vielä oikea paikka tytölle, mutta hän piti päänsä, selvitti koulukypsyystestit kunnialla ja aloitti joukko-opin opettelemisen juuri kuusi vuotta täytettyään.

– Se oli se minun normaali ympäristöni, Ojajärvi muistelee. – Sinne menivät sisar ja serkkukin, en halunnut odottaa enää vuotta päästäkseni kouluun.

Oman kylän koulu oli lähellä, pieni ja vanha.

– Tiedän siis, mitä on yhdysluokkaopetus ja tiedän, millaista on käydä koulua jossa ei ole liikuntasalia.

Ojajärvi tietää kokemuksesta senkin, mitä on kulkea linja-autolla kouluun, sillä lähikoulun jälkeen hän siirtyi Alajärven kirkonkylälle isompiin opinahjoihin.

Teologian lisensiaatti Ojajärven 44 vuotta sitten alkanut opintie on kulkenut lukion jälkeen Helsingin yliopiston teologiseen tiedekuntaan ja päättynyt– ainakin toistaiseksi – tänä keväänä, kun Ojajärvi jätti väitöskirjansa tarkistettavaksi.

Teologisessa hän ei edes harkinnut papin ammattia, vaan halusi opettamaan. Ja hän sai nuoret oppimaan. Keinoista oltiin monta mieltä, muta oppi meni perille. Esimerkiksi ortodoksiuskonnosta yläkoululaiset oppivat tarvitsemansa maatessaan liikuntasalin lattialla kuunnellen Ojajärven lukemaa Hellevi Salmisen romaania Käppyrä.

Opettajien tulisikin Ojajärven mielestä olla rohkeampia.

– Meidän pitäisi uskaltaa tuoda persoonallisuutemme opetukseen, Ojajärvi kannustaa.

Nuorten kanssa kyllä pärjää, mutta entä vanhempien?

– Tästä tulee sanomista, mutta sanon kuitenkin: meillä on liian paljon vanhempia, joilla vanhemmuus on ihan hukassa. He eivät uskalla olla aikuisia.

Opettajana ei ole aina helppoa, mutta oivaa perspektiiviä siihen on antanut työ yritysmaailmassa.

– Kaupan tiskin takana on paljon vaikeampaa kuin opettajana.

Psykologian ja uskonnon vanhempi lehtori Ojajärvi jätti työt Pohjanmaan kouluissa seuratessaan puolisoaan pääkaupunkiseudulle. Vihtiin hän tuli sivistysjohtajaksi vuonna 2006. SItä ennen hän työskenteli Kaitaan koulun ja lukion rehtorina ja Nummi-Pusulan koulun ja lukion rehtorina. Ojajärvi sai valita Alajärven ja Vihdin välillä.

– Olen niin onnellinen, että tulin tänne, vaikka tehtävän laajuus paljastuikin vasta vähän kuluttua, Ojajärvi hymyilee. – Vihti on moderni kasvukunta, jolla on tulevaisuutta

Vihdissä oli tuolloin kunnanjohtajana Petri Härkönen. Monet arvostelivat Härkösen voimaperäistä sanansäilää, mutta Ojajärvi viihtyi hänen alaisuudessaan.

– Nautin Härkösen bisnesajattelusta. Hän haastoi meitä miettimään, miten asioita tehdään. Ja niitä muuten tehdään paljon vieläkin niin kuin Petri sanoi. Olen oppinut häneltä paljon, Ojajärvi kiittää kolmen vuoden takaista esimiestään.

Ojajärvi kantaa nöyränä suurta salkkuaan. Hänen alaisuudessaan ovat sekä opetus ja koulutus että varhaiskasvatus, kirjasto-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotoimi. Perusturvapalveluiden siirryttyä kunnan hallinnosta kuntayhtymä Karviaiseen Ojajärvi hallinnoi kunnan suurinta palvelukeskusta.

– Roolini on olla taustalla. Rehtorit johtavat kouluja, varhaiskasvatuspäällikkö, liikunta-, kirjasto-, museo- ja nuorisotoimenjohtaja kukin omaa sektoriaan.

Ojajärvi tykkää ryhmätyöstä ja uskoo jaetun johtajuuden voimaan.

– Peli on pelattava niin, että kentältä nousee tietoa. Minun tehtäväni on sitten yhdistellä asioita.

Kokonaisuuden on oltava vahvoissa käsissä ja sen hallitsemisesta Ojajärvi kiittää elinikäistä opiskeluaan.

– Opiskeleminen on luonut taitoa prosessoida yhtä aikaa monta asiaa ja hahmottaa kokonaisuuksia. On myös tärkeää nähdä syy- ja seuraussuhteet.

Ojajärvi haluaa välttää kiirettä työssään. Se pysyy kurissa suunnittelulla, jaksottamisella ja vakiorytmeillä.

– Pyrin välttämään sen sanomista, että on niin kiire ettei kerkeä.

Pohjalainen luonne näkyy sivistysjohtajassa suorasukaisuutena:

– Sanon aina suoraan. Jonkun mielestä ehkä rumasti, minun mielestäni niin kuin asia on. Haluan, että asiat nostetaan pöydälle.

Suorasukaisuus ei välttämättä saa kiitosta.

– Aina ei voi, eikä tarvitse miellyttää kaikkia. Tulokset kertovat miten on menty, Ojajärvi viittaa peruskoulujen opetuksen tuntimäärään, jota on saatu kasvatettua huimasti suhteessa oppilasmäärän kasvuun.

– Pienin askelin, Ojajärvi myhäilee.

Ojajärvi asuu Nummi-Pusulan Nummella. Koti voisi ihan yhtä hyvin olla Vihdissä, mutta Nummelta se nyt löytyi. Kunhan se on maaseudun rauhassa.

– On tärkeää, että voi tehdä kävelylenkin ilman katuvaloja.

Tärkeää on myös, että pihamaalle mahtuu omena- ja kirsikkapuita, marjapensaita, paljon kasvimaata ja kasvihuoneitakin kaksin kappalein. Ojajärvi sanoo olevansa vanhanaikainen ihminen, joka elää vuoden kierron mukaan: uusia perunoita on pöydässä vasta juhannuksena. Ja ne ovat omasta maasta.

Josko Ojajärven ajatus lepää puutarhatöissä, tekee se myös työtä.

– Moni Vihdin asia on jalostunut kasvimaalla.

Kuten investointityöryhmän perustaminen?

– Olen iloinen, että kunnanhallitus on sen päättänyt perustaa, Ojajärvi hymyilee vaatimattomasti.

Syntymäpäivän tullen Ojajärven kotiin, pellon laidalle, puutarhan keskelle, kokoontuvat Marjo Ojajärven rakkaat: puoliso ja lapset kumppaneineen. Sitä ennen hän on järjestänyt kunnanvirastolla syntymäpäivävastaanoton, jonka tarjoilut ovat kaikki omaa käsialaa; juoma oman puutarhan herukkapensaista, charlotte russen täyte itse tehtyä hilloa.

Käyttäjän maria.aittoniemi@media.fi kuva
Maria Aittoniemi