MM-tähtien bussikuskeilla tiukat turvamääräykset: ”22 päivää vietetään Kehä III:n sisäpuolella”

Valmiina lentoon? - Pukkilan Liikenne kuljettaa Kanadan pelaajia, kertoo Jarkko Lehtinen, joka on jo nostanut auton tuulilasille MM-maskotti HockeyBirdin. Kaikki Suomessa ajossa olevaa kahdeksan upouutta kisabussia on korittanut Lahden Autokori Oy Scanian valmistamille alustoille.

Virpi Kallio

Näkymä ulos. Auton varustukseen kuuluu muun muassa bussin etuosaan kiinnitetty maisemakamera.

Virpi Kallio

MM 2012. Pukkilan Liikenteen bussi kurvaa jääkiekkoilijoita Helsingin kaduilla 22 päivän ajan. Kun Slovakia ja Kanada ottavat yhteen 4. toukokuuta, autoon kiipeävät vaahterapaidat.

Virpi Kallio

Auton kyljessä. Teippaukset jäävät paikoilleen ensi vuoden kisoihin saakka lukuunottamatta ikkunoiden päällä olevia tähtiä, jotka estävät matkustajia näkemästä ulos.

Virpi Kallio

Suomesta löytyy ainakin yksi ihminen, joka toivoo Kanadan voittavan jääkiekon tämänkeväiset MM-kisat.

– Voi olla, että nyt tulee turpiin, mutta tässä tapauksessa suosikkini on, tottakai, Kanada. Olisi hienoa sanoa, että maailmanmestari on matkannut tällä, sanoo Pukkilan Liikenteen Jarkko Lehtinen ja osoittaa bussifirman varikolle parkkeerattua linja-autoa, joka kuskaa lätkän MM-kisoissa Kanadan maajoukkuetta.

MM-kisat pelataan 4.–20. toukokuuta Suomessa ja Ruotsissa.

Suomen päässä kisajärjestäjät ovat tehneet kaksivuotisen, tämän ja ensi kevään maailmanmestaruuskisoja koskevan diilin viiden liikennöitsijän kanssa. Vaahteranlehtipaidat nimikkojoukkueekseen saaneen Pukkilan Liikenne Oy:n lisäksi liikkeellä ovat Pohjolan Matka (Suomi, Kazakstan, Ranska ja Valko-Venäjä), Ventoniemi Oy (USA), Nurmijärven Linja Oy (Slovakia) ja Toimi Vento Ky (Sveitsi).

Jos kanadalaisten karvaaminen, maalille ajaminen ja erikoistilannepelaaminen menee nappiin, taklaukset pysyvät puhtaina ja maaliverkko soi riittävän usein vastustajan päässä, pesti jatkuu kisojen loppuun saakka. Muussa tapauksessa nikkareiden paikat Pukkilan bussissa valtaa joku Tukholman Ericsson Globella pelit aloittavasta kahdeksikosta Venäjä, Ruotsi, Tsekki, Saksa, Norja, Latvia, Tanska ja Italia.

– Auto on 22 päivää ajossa Helsingissä eikä saa sinä aikana poistua Kehä kolmosen sisäpuolelta, Lehtinen selvittää sopimuksen yksityiskohtia, joissa alleviivataan muun muassa turvallisuusnäkökohtia.

– Veikkaan, että ennen kisojen alkua bussissa käyvät pommikoirat. Niin tehtiin ainakin Ronald Reagin Helsingin vierailulla, jolloin Pukkilan Liikenne kuljetti lehdistöä. Silloin kuskikin tutkittiin metallinpaljastimella.

MM-kuljettajaksi on nyt pestattu Pukkilan Liikenteen entinen Helsingin pään tilausajokuski, joka Vilkkaalla ajaessaan kuskasi HIFK:ta ja on kuulemma ”viimeisen päälle asiallinen kaveri”. Lehtinen on auton varakuski.

– Meidän kaikki bussimme ovat Scanioita. Kun Scanialta kysyttiin ”kiinnostaako”, päätimme aikaistaa uuden bussin hankintaa, kertoo Lehtinen, kun hän esittelee kolmetoistametristä, 54-paikkaista ja 340 000 euroa maksanutta Scaniaa.

Sen varustukseen kuuluvat muun muassa jääkaappi, mikro, ilmastointi, maisemakamera, alkolukko, digiboxilla varustettu tv, latauspistokkeet tietokoneille ja kännyköille sekä wc.

Kisapestin kunniaksi auto on saanut firman autojen keltaisen pohjavärin päälle sinikeltaiset teippaukset, kuten tekstit ”Northern Stars of Ice Hockey - jääkiekon MM-kisat”. Tuulilasilla maisemia ihailee lätkäkisojen maskotti, HockeyBird-pehmolelu, määränpäätaululle sytytetään H-hetkellä teksti ”MM2012 – CAN” ja kyljestä löytyy kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n logokin.

– Toistaiseksi tällä on ajettu vain sen verran, että pikkuviat on saatu paikallistettua, Lehtinen kertoo.

Kisojen jälkeen autolla ajetaan normaalia vuoroajoa ja tilauskeikkoja.

– Jos olen töissä, kuuntelen MM-kisat radiosta, suunnittelee Lehtinen, joka on kisojen alla löytänyt sisältään paitsi Kanada- myös Tappara-fanin.

– Joukko pukkilalaisia on käynyt bussilla seuraamassa Pelicansin pelejä Lahdessa. Sanoin heille olevani Tapparan kannattaja, että saatiin sopiva puheenaihe, hän virnuilee.

Käyttäjän Virpi Kallio kuva
Virpi Kallio