Työministeri Ihalainen: Kunnalla tärkeä rooli nuorten työllistymisessä

Jäätelöä sormissa. Ministeri Lauri Ihalaisen jäätelö ehti sulaa puheen aikana.

Viisi kuulijaa. Keväinen sää taisi ohittaa ministeri Lauri Ihalaisen keskiviikkona. Häntä tapaamaan tuli vain viisi vihtiläistä: Markku Pohjola, Teemu Turkia, pentti Pulkkinen, Teemu Mali ja Erkki Jokela.

Työministeri Lauri Ihalainen patistaa vihtiläisiä olemaan itse aloitteellisia hoitamaan nuorten yhteiskuntatakuuta.

– Kunnalla on tärkeä rooli, jotta nuorelle saadaan ensimmäinen työpaikka, Vihdissä keskiviikkona vieraillut ministeri sanoi.

Kunnanvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Markku Pohjola antoi Ihalaiselle Vihdin kunnan tervehdyksenä vs. kunnanjohtaja Juha Myllymäen kirjeen. Siinä Myllymäki toi esille muun muassa huolen nuorten yhteiskuntatakuun rahoitusperiaatteesta.

– On ehdottoman tärkeää, että valtiovalta rahoittaa toiminnan, jonka se siirtää kunnan tehtäväksi.

Myllymäki totesi olevan ymmärrettävää, että kunnan roolia korostetaan, koska yhteys koulutoimeen ja sosiaalitoimeen on ilmiselvä. Hän kuitenkin painotti kirjelmässään, että kysymys on kuntalaisten niukoista henkilöresursseista ja kustannuksista.

SDP on aloittanut kuntavaalikampanjan etsimällä ehdokkaita. Ihalaisen vierailu Vihdissä oli osa valtakunnallista rekrykiertuetta. Kiinnostusta ministerin vierailu paikkakunnalla ei herättänyt: häntä oli kuulemassa viisi henkilöä.

Ihalainen kertasi niukkalukuiselle kuulijakunnalleen hallituksen aikaansaannoksia. Ihalainen sanoi nuorten yhteiskuntatakuun olevan iso hanke, jota koitetaan nyt viedä eteenpäin. Sen tavoitteena on varmistaa, että nuoret löytävät polun koulutukseen ja työhön ja sitä myötä osalliseksi yhteiskuntaan.

Yhteiskuntatakuu tulee täysimääräisesti voimaan 2013 alusta. Takuun tavoitteena on taata opiskelu-, harjoittelu- tai työpaikka alle 25-vuotiaille ja alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille.

Ihalaisen mukaan jokaisen kunnan – myös Vihdin – kannattaisi käynnistää paikallinen suunnitelma nuorten syrjäytymisen estämiseksi. Hän mainitsi ”mustan montun”, jossa on 40 000 suomalaista nuorta. Heidän oma elämän hallintansa ei ole kuosissa; ei ole opiskelu-, työ- eikä harjoittelupaikkaa, edes työpaja ei ole heidän paikkansa. Myös muiden nuorten työttömyysluvut ovat huolestuttavia.

– Tämä on nyt talkoitten paikka. Te voisitte olla aloitteellisia nuorten yhteiskuntatakuun hoitamisessa täällä ja koota porukkaa. Mukaan on saatava myös elinkeinoelämä ja kolmas sektori.

Pohjola vakuutti paikallisten demarien tarttuvan nyt heti toimeen.

– Voimme luvata, että käymme tähän käsiksi välittömästi ja teemme asiasta valtuustoaloitteen, Pohjola julisti.

Markku Pohjola kertoi Ihalaiselle kuntauudistuksen hiertävän vihtiläisiä.

– Vihtiä esitetään Karkkilan kuntapariksi. Mutta me olemme ehdottomasti kääntäneet katseemme Espoon suuntaan, Pohjola sanoi.

Ihalainen ei halunnut ottaa kantaa siihen, miten Vihti kumppanuutensa rakentaa, mutta uutta kuntakarttaa rakennettaessa on lähdettävä siitä, että kuntaliitoksiin löytyy oikeita sitoutuneita haluja.

– Uudistus on vietävä hyvällä yhteistyöllä, ei pakkokeinoin, Ihalainen sanoi.

Demarivaltuutettu Pentti Pulkkinen kertoi Ihalaiselle vihtiläisten kokevan kuntaliitoksen Lohjan kanssa hankalaksi koska Lohjalta ei ole koskaan saatu mitään.

– Mutta se on vienyt meiltä kaiken, työvoimatoimiston ja poliisinkin.

Syksyn kuntavaalit, joiden takia Ihalainen Vihdissä vieraili, eivät vielä ole sytyttäneet vihtiläisdemareita.

– Miltä ehdokasasettelu näyttää? Ihalainen tiedusteli.

– Huonolta. Vihtiläiset ovat aina sellaisia, että hannaavat viimeiseen asti, yli 30 vuotta sitten ensimmäisen kerran ehdokkaaksi asettunut Pulkkinen selitti. – Elokuun aikana saadaan ehdokkaat, hän uskoi.

Ihalainen kannusti paikallisdemareita hyvään ehdokasasetteluun.

– Tietenkin asian ja aatteen takia, mutta hyvillä ehdokkailla saadaan myös matala kynnys äänestämiseen.

Käyttäjän maria.aittoniemi@media.fi kuva
Maria Aittoniemi