Vaihtuvien kokoonpanojen kamarimusiikkiyhtye Tiksola Co. esiintyy Nummelassa

Duosta companyksi. Minna Pensola ja Antti Tikkanen muodostavat Tiksola Co:n ytimen.

Stefan Bremer

Tunnelma kuin tulisi minifestareille. Tällaista oloa viulisti Antti Tikkanen toivoo ihmisille, jotka saapuvat konserttiin Nummelan kirkkoon sunnuntaina 6. toukokuuta.

Hämmentämön järjestämässä konsertissa nähdään ensivierailullaan Tiksola Co., joka on Tikkasen ja hänen puolisonsa viulisti Minna Pensolan hiljan perustama kamariyhtye.

Tiksola Co. syntyi vajaa vuosi sitten, kun Pensola ja Tikkanen päättivät laajentaa duonsa ”companyksi”. Viulistikaksikko kutsuu Tiksola Companyn keikoille mukaan kiinnostavia soittajia; kahden viulun lisäksi lavalla voidaankin nähdä monia muita instrumentteja ja siten kappaleetkin ovat monipuolisia.

– Konserttiohjelmien rakenne on kirjava. Kappaleet valitaan eri kokoonpanoille, Tikkanen kertoo.

Nummelassa kuullaan Franz Lisztin, Bohuslav Martinun, Jean Sibeliuksen ja Béla Bartókin säveltämiä kappaleita. Minna Pensola soittaa viulua ja Antti Tikkanen viulua ja alttoviulua. Heidän lisäkseen Nummelaan saapuvat Markus Hohti (sello), Mirka Viitala (piano) ja Christoffer Sundqvist (klarinetti).

Konsertin aluksi Pensola ja Viitala soittavat harvinaista Lisztiä: Kaksi kappaletta viululle ja pianolle: Huone nunnaluostarissa ja Kolme mustalaista.

– Tämä on jännä kappale. Ei tiedetä juuri muita pianolle ja viululle kirjoitettuja kappaleita Lisztiltä, Tikkanen kertoo.

Liszt sävelsi lähinnä vain pianolle ja Tikkanen toteaakin, että enimmäkseen pelkästään pianolle säveltäneen henkilön kappaleen soittaminen on viulistille haastavaa.

Lisztin jälkeen Nummelassa kuullaan Martinun duo nro 2 viululle ja sellolle sekä Sibeliuksen osa jousitriolle g-molli.

– Martinun biisi on todella kaunis ja hauska, Tikkanen kehuu.

Sibeliuksen kappaleen hän kertoo jääneen nuorelta mestarilta kesken. Toisesta ja kolmannesta osasta on vain hahmotelmia olemassa.

– Ensimmäinen osa on jo itsessään maaginen ja ihan Sibeliusta itseään.

Tässä kappaleessa Tikkanen soittaa alttoviulua, johon hän on ihastunut Tiksola Co:n myötä. Tavallisemmin mies nähdään viulun kanssa: Tikkanen ja Pensola soittavat molemmat viuluja Meta4-yhtyeessä.

Soittaa Tikkanen viulua myös Nummelassa. Väliajan jälkeen soi Bartokin kappale Kontrastit, joka on sävelletty klarinetille, viululle ja pianolle.

– Kappale loppuu käsittämättömän hauskaan tanssiosaan, Tikkanen paljastaa – ja lupaa ”äkkiväärää fiilistä” jo ennen loppua.

Tiksola Co. Nummelan kirkossa su 6.5. klo 18. Ohjelma kymmenen euroa.

Käyttäjän Maija-Liisa Nyman kuva
Maija-Liisa Nyman