Vappuvaelluksella kävi yli 500

Tänä vuonna jo 16. kerran järjestetty vapputapahtuma, vappuvaellus, keräsi tälläkin kertaa runsaan osanottajajoukon. Vihdin suurimmassa vapputapahtumassa kävi vaeltamassa yli 500 henkeä, joista kirkontorniin kipusi tarkalleen 131.

– Rahaa kertyi 2 048 euroa lähetystyölle kirkonkylän lähetyspiirin kautta välitettäväksi, lähetyssihteeri Tuula Kankkunen kiittää.

Ensimmäisen tunnin aikana vaelluskartan kävi noutamassa noin parisataa kävijää. Osallistujat suuntasivat kuuden kilometrin mittaiselle reitille, joka kiersi Alhonmäen kautta kirkonmäelle ja sieltä edelleen jokirantaan ja Kirkkojärven rantaa mukaillen takaisin seurakuntatalolle.

– Tänäkin vuonna reitin varrelle on pystytetty rasteja, joissa kerrotaan kirkonkylän rantaviivasta ja veden muokkaamasta maisemasta, sanoi tapahtuman järjestäjiin lukeutunut Inga Forsström.

– Reittiä on vuosi vuoden jälkeen mukava suunnitella, sillä joka vuosi tulee esiin uusia näkökulmia.

- On hienoa päästä tekemään paikallishistoriaa tutuksi vihtiläisille. Kirkonkylässähän asutusta on ollut jo 1200-luvulla, Forsström kertoi.

Parhaana vuotena vappuvaelluksella oli Forsströmin mukaan ollut 600 kävijää.

– Tänä vuonna aurinkoinen sää houkuttelee mukaan varmasti paljon osanottajia, hän arvioi.

Oman karttansa seurakuntakeskukselta kävivät noutamassa Pappilanpellolla asuva Regina Ahlqvist ja Männikössä asuvat Minna Ahlqvist-Hämäläinen ja Venla Hämäläinen.

– Olemme olleet mukana lähes joka vuosi ja toisinaan isommallakin porukalla. Tämä on mukava tapa tutustua omaan kotikylään ja saada uutta tietoa liittyen alueen historiaan. Vaelluksen huipentumana on mukava käydä nauttimassa munkkikahvit, Minna Ahlqvist totesi.

Huovanojan kupeeseen pystyttyyn rastiin olivat tutustumassa kirkonkyläläiset Jaana ja Jouko Pelkonen.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun osallistumme vappuvaellukselle. Päätimme nyt lähteä katsomaan, mistä vaelluksessa on kysymys. Vapun suhteen meillä ei ole mitään erikoisempia perinteitä, tänä vuonna on ihanaa päästä nauttimaan hienosta säästä, Pelkoset kertoivat.

Toisaalla kirkontornin kapeat portaat huipulle saakka kiivenneet Pirjo Keto ja Keijo Erander ihastelivat eteen lankeavia maisemia.

Paikalla oli myös suntio Marit Kuismanen kertomassa kirkon ja sen tornin historiasta.

– Ennen vanhaa suntio soitti tarvittaessa kahta massiivista kirkonkelloa omin voimin. Käytössä olivat erityset tähän käyttöön soveltuneet valjaat, joka päällä suntio jaksoi liikutella kelloja, jotta ne alkoivat soida, Kuismanen kertoi.

Pirjo Keto seurasi Marit Kuismasen esitystä mielenkiinnolla.

– Otimme tällä kertaa ensimmäistä kertaa osaa vappuvaellukseen ja kyllä kannatti tulla. Tänään olemme nähneet kirkonkylän aivan uudesta näkökulmasta ja saaneet kuulla mielenkiintoisia tarinoita liittyen paikkojen historiaan, Keto tuumasi.

toimitus