Kuvataidekoulun juhlanäyttely on iloinen ja runsas

Grafiikkaa kirjastossa. Nämä tunnelmalliset kuvat ovat esillä pääkirjastossa.

Maija-Liisa Nyman

Vuosi on ollut muodon juhlaa. Eikä pelkästään designpääkaupunki Helsingissä vaan myös Vihdin Kuvataidekoulussa.

Kuvataidekoulussa on juhlittu 25-vuotista taivalta muotoiluun keskittyen. Lukuvuosi huipentuu Muodon juhlaa! -kevätnäyttelyyn, joka avattiin Galleria Pictorissa keskiviikkoiltana.

– Tänä vuonna on tehty kovasti töitä, kuvataidekoulun rehtori Suvi Suikki sanoi avajaisissa – ja jakoi 100-prosenttista tyrniä kiitokseksi kanslistille ja opettajille, joita koulussa on yhdeksän. – Ensi syksynä taas sama vauhti, eikös?

Oikeasti Suvi Suikki sanoo, että ensi vuonna otetaan vähän rauhallisemmin.

Tänä vuonna on juhlavuoden kunniaksi rypistetty monta spesiaalijuttua: juhlat maaliskuussa, ympäristöteos Lintupuu, printattuja töitä Sentraalipolun varrella Nummelassa, Muotopuhetta-luentosarja ja opettajia kouluttava hanke. Ja vaikka Vihdin Kuvataidekoulun kevätnäyttely on perinne, on se tänä vuonna erityisen iso.

Näyttely jakaantuu tällä kertaa kolmeen tilaan: Pictorin lisäksi kuvataidekoululaisten töitä näkee pääkirjastossa ja Kaarikeskuksen lasikäytävällä. Pääkirjaston aulassa ja vitriineissä on esillä erityisesti kuvataidetta ja myös keramiikkaa. Kaarikeskuksessa on puolestaan näytillä valokuvia ja sarjakuvaa sekä leikkikouluryhmän teoksia.

– Kaikki tilat ovat vähän eritunnelmaisia, Suikki sanoo.

Pictorissa tunnelma on värikäs, iloinen ja runsas. Juuri sellainen on myös seitsemänvuotiaan Sade Mäen galleriassa esillä oleva työ, patalappu, johon on maalattu pilkkuja. Sade kertoo, että toteutti työnsä painelemalla peukalolla väriä kankaalle.

Äiti Helka Ahola-Mäki kertoo, että tytär askartelee kotonakin paljon, piirtää ja maalaa.

– Sade maalasi juuri oman muotokuvansa öljyväreillä kankaalle, Ahola-Mäki mainitsee.

Sade itse nimeää kivoimmiksi savityöt. Ja vaikka tytön lempiväri on vaaleanpunainen, sai pääsiäiseksi tehty savityö jäädä savenruskeaksi.

Sade on käynyt kuvataidekoulua kaksi vuotta – eikä aio ihan heti lopettaa harrastusta. Pikkuveli, nelivuotias Sumu Mäki aloittaa myös kuvataidekoulussa ensi syksynä.

– Kaikki lasten harrastukset vaativat paitsi lapsilta itseltään innostusta ja omaa halua, myös vanhemmilta sitoutumista lastensa harrastuksiin, kuvataidekoulun juhlanäyttelyn avaajana toiminut kunnanvaltuuston puheenjohtaja Varpu-Leena Malmgren sanoi.

– Vihti on laaja kunta, ja kuljettamista riittää. Valtionavun piiriin pääseminen toi kuvataidekoululle tiettyä taloudellista vakautta, mutta silti lukukausimaksut sekä kannatusmaksut yrityksiltä, säätiöiltä ja yksityisiltä ovat tarpeellisia.

Malmgren kertoi seuranneensa Vihdin Kuvataidekoulun vaiheita koko sen historian ajan. Kolmisen viikkoa sitten kaikilla kunnanvaltuutetuilla olisi ollut mahdollisuus tutustua koulun tiloihin ja opetukseen.

– Hävettävän huonosti oli kutsu otettu vastaan, sillä meitä kävi vain kaksi illan aikana paikalla, Malmgren pahoitteli. Hänestä itsestään oli mukava nähdä nuoria taiteilijoita luomistyössä.

Näiden nuorten taiteilijoiden luomistyön hedelmiin voi tutustua Muodon juhlaa! -näyttelyssä.

– Taitavien opettajien ohjauksella kuvataidekoululaiset ovat toteuttaneet monenlaista muodon juhlaa. Nautitaan siitä, Malmgren kehotti.

Käyttäjän Maija-Liisa Nyman kuva
Maija-Liisa Nyman