PÄÄKIRJOITUS 10.5. Pois silmistä

Ympäristönsuojelumääräyksiä ei ole luotu kiusaksi vaan yleisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Erityisen selvityksen mukaan ikävä asuinympäristö kuten sotkut, likaisuus, koirankakka, melu sekä ilkivalta ja rikollisuus vähentävät arkista hyvinvointia. Tämä ei ole uutinen.

Kuitenkin on erikseen myös tutkittu, että mielihyvää lisäävät kiva asuinalue, puistot, puhdas ilma, toimivat palvelut sekä kodin ja ympäristön siisteys.

Jälleen nyt koivujen jo vihertäessä vanhat ja tuoreet ympäristösynnit ovat paljastuneet lumivaippojen alta. Esimerkiksi Männikön asuinalueen tuntumaan on kuljetettu jemmaan autonromuja ja kaikenlaista roinaa on viskelty metsiin pitkin pitäjää.

Vihdin hyötyjäteasema on sen verran usein auki, että jokaisella on mahdollisuus viedä roinat hyötyjäteasemalle – jos kerran on mahdollisuus kuljettaa roinat toisten maalle ja yleiseksi riesaksi.

Jätteet viruvat sijoillaan pitkään, sillä ongelmien hoitaminen kunnallisesti voi olla kovin työlästä kun aikaa kuluu katselmuksia odoteltaessa ja vasta jossain vaiheessa voidaan määrätä uhkasakkoja.

Uhkasakoillakaan ei ole mitään merkitystä kun yritys lopettaa toimintansa ja romut jäävät lojumaan. Osa uhkasakkopäätöksen saaneista yksittäisistä kansalaisista on täysin välinpitämättömiä. Esimerkkejä on lukuisia.

Nyt kevätsiivousten aikaan voisi katsoa myös tuttuja nurkkia uusista vinkkelistä: onko kaikki näkyvillä oleva tarpeellista, olla tarpeen näkyvillä, onko esimerkiksi omasta kompostista haittaa muille?

Vanha totuus on se, että rempalleen nurkkansa jättäneet eivät yleisiin kevätsiivouksiin osallistu. Joillakin on kokemuksia myös naapuriavun kieltämisestä.

Lisäksi romuihin voi liittyä suuria tunnelatauksia; romujen arvoa eivät välttämättä ymmärrä muut kuin romujen omistajat.

Tempauksista voi syntyä sopiva yllyke. Tällaisia tempauksia ovat vaikkapa Nummelan Killan perinteinen pihakisa ja kirkonkylässä lauantaina järjestettävä Kevätsiivous, jossa itselle turhat tavarat saa kätevästi kiertämään tarvitsijoille.

[email protected]

toimitus