Myrskytuhoista tuli kunnalle kaikkiaan noin 45 000 euron lasku

Puutakin saattaa huomenna kaatua, jos sääennusteet pitävät kutinsa.

Sauvo Jylhä

Loppuvuoden myrskyistä aiheutui Vihdin kunnalle tämänhetkisten laskelmien mukaan kaikkiaan noin 45 000 euron nettokustannukset.

Kunnan metsistä lähti myrskyjen tuloksena puuta noin 1 600 kuutiota. Osasta tätä puutavaraa ei myrskyn aiheuttamien vaurioiden takia kunta saanut täyttä hintaa.

– Tappioita aiheutuu tämän takia noin 35 000 euroa, kunnan työpäällikkö Teuvo Vessman ynnää.

Kaapelikatkoksia aiheutui ”kunnan piuhoihin” noin neljän kilometrin matkalle ympäri pitäjää. Näiden johtolinjojen korjausten nettokustannukset ovat kunnalle Vessmanin mukaan 15 000 euron luokkaa.

Tuhoja oli kunnan metsissä ympäri pitäjää.

Etelä-Vihdissä Martti Palojärvi on ynnäillyt omien metsäalueidensa myrskytuhoja.

– Täällä Palojärvellä tuhot jäivät kaiken kaikkiaan hyvin pieniksi niissä loppuvuoden myrskyissä. Tuhot olivat hyvin paikallisia ja täällä kyllä selvittiin lähinnä säikähdyksellä.

– Omilla alueilla tuhoja oli vain muutamia kymmeniä motteja ja koko Palojärven alueella käsittääkseni vain muutamia satoja motteja, Martti Palojärvi kertoo.

Hän muistuttaa, että myrskytuhojen kokonaislaajuus alkaa vasta nyt valjeta, sillä monilla on metsäomistuksia kaukana asuinpaikasta.

– Tähän mennessä on puhuttu, että tuhojen laajuus oli noin kolme miljoonaa mottia koko Suomen alueella. Määrä siis tarkentuu kun kaikki alueet on tarkastettu.

– Nettotuhoja ynnätessä täytyy muistaa, että Suomen metsistä on tällä hetkellä vain noin 40 prosenttia vakuutettu, Martti Palojärvi toteaa.

Länsi-Uudenmaan alueen metsänhoitoyhdistyksen ammattilaiset muistuttavat, että korkealla oleva kirjanpainajakanta, kuumat kesät ja heikentyneet kuuset sekä myrskytuhopuiden valtava määrä saavat yhdessä aikaan suuren riskin.

Laki edellyttää kuusten poistoa elokuun alkuun mennessä. Tutkija Antti Pouttu toimisi lain vaatimuksia nopeammin.

– Metsänomistajien kannattaa nyt heti tarkastaa myrskytuhoalueensa ja jo aiemmin kuolleet muutkin kuuset kirjanpainajien varalta. Kirjanpainajat kerääntyvät nimenomaan kaatuneisiin kuusiin.

– Jos ympärillä on uusia kuivaneita kuusia, kannattaa nekin poistaa tuhojen leviämisen estämiseksi. Pystypuista kirjanpainajan tunnistaa helposti kanelinruskeasta purukehästä kuusen juurella.

– Puiden poisto kannattaa tehdä jo heinäkuun alkuun mennessä, Antti Pouttu neuvoo.

Jos tuhohyönteisten lisääntymiseen sopivia havupuita on yli 10 prosenttia runkoluvusta tai yli 20 puun ryhmiä, pitää ne metsien hyönteis- ja sienituholain mukaan korjata pois metsästä.

Vesa Valtonen