PÄÄKIRJOITUS 20.5. Missä järjestyksessä?

Vihdin kunnan olisi pakko investoida tiloihin ja rakenteisiin lähivuosina 20 miljoonalla eurolla – vuosittain. Näin kerrottiin kunnan ja Vihdin Yrittäjät -yhdistyksen yhteisessä yritysillassa. Tietoa ei ole syytä epäillä.

Samalla kerrottiin, että kunnan investointityöryhmä saa valmiiksi esityksensä rakennettavista tiloista, rakentamisen järjestyksestä ja todennäköisesti myös rahoittamisesta toukokuun ja kesäkuun vaihteessa.

Tekeillä on siis suunnilleen yhtä laaja kunnan investointien aikataulutus kuin vuoden 2005 syyskuussa, jolloin valtuusto hyväksyi talouden tasapainotusohjelman.

Tiistaina kasvatus- ja koulutuslautakunnassa käsiteltiin Myrskylänmäen perhekeskuksen laajentamisen sekä Haimoon koulun ja päiväkodin hankesuunnitelmia.

Rakentamisen paineita on kasvavassa kunnassa paljon. Muutamia tilaesimerkkejä: Nummelanharjun koulun korvaavien tilojen kakkosvaihe on avoinna, Pajuniittyyn on kaavassa hahmotteilla 1-9 luokkien koulu sekä päiväkoti, Lankilan päiväkotia pitäisi laajentaa, Otalammella on ahdasta ja monia tiloja pitäisi korjata.

Viime vuoden lopulla kunnanvaltuusto hyväksyi kuluvan vuoden talousarvion ja lähivuosien taloussuunnitelman, jossa pienien ja suurien investointien lista on pitkä.

Uusien tilojen rakentamiseen budjetissa on kuluvalle vuodelle vain runsaat kaksi miljoonaa euroa ja taloussuunnitelmassa ensi vuodelle 3,1 miljoonaa ja 8,7 miljoonaa vuodelle 2014. Rakennusten perusparantamiseen kuluvalle vuodelle on budjetissa noin 1,7 miljoonaa euroa.

Olennainen osa investointeja on kunnallistekniikan rakentaminen, jotta kunta voisi kasvaa edes suunnilleen siinä tahdissa kuin valtuustossa on ennusteltu. Kunnallistekniikkaa aiotaan tänä vuonna rakentaa noin 2,4 miljoonalla.

On ihme ellei investointityöryhmä avaa aivan uusia näkökulmia lähivuosien rakentamisen järjestykseksi. Esityksenä pian julkistava investointityöryhmä on ainakin kokoustanut poikkeuksellisen tiiviiseen tahtiin, jopa useita kertoja viikossa.

Rahaa on kunnalla aina vähemmän kuin rakentamisen tarpeita. Ensi vuoden kunnallisesta rakentamisesta päätökset tekee nykyinen kunnanvaltuusto, syksyn kuntavaalien jälkeen.

[email protected]

toimitus