TUUMITTUA 20.5. Kasvun ihmettä

Väärin! Ehdottoman väärin. Olemme siis laittaneet kukkamultaa kasvatusruukkuihin koulittuamme taimia. Ja kesällä kastelleet väärään aikaan vuorokaudesta ja kylmällä vedellä. Ei ihme, että sato on ollut vain keskinkertainen, tai no, huono.

Paitsi porkkanat, niistä saimme heti hyviä. Kuten hyvä ystäväni sanoi, vaatii mieletöntä luonnonlujuutta olla harventamatta niitä, jotta saadaan aikaiseksi oikean kokoisia naposteluporkkanoita.

Niin se kuitenkin on: ylimielisyys käy lankeemuksen edellä. Kasvien kotitarveviljely on tiedettä, jonka saloihin pääsee kiinni vain pitkällä oppimäärällä.

Minullahan sitä pitäisi olla. Koko lapsuuteni olen värkännyt kasvien kanssa. Esikasvatusta maitopurkeissa. Kukkakaalia, parsakaalia, perunoitakin.

Vesi kannettiin tai pumpattiin läheisestä luomasta, koska vesijohtovesi on kasveille turmiollista. Ei, ei missään tapauksessa suoraan kasveille, vaan altaaseen lämpenemään.

Sen verran paljon sain nuorena asian eteen rehkiä, että päätin melko pitkälle laistaa puutarhurin hommat sitten kun saan niistä itse päättää.

Innostus on hiipinyt salaa. Yrttipuutarhani on kukoistanut jo vuosia, mutta se onkin kotitarveviljelyn helpoin lenkki. Kuopus on eniten innoissaan ja on saanut puolisonkin vauhtiin. Alkuun ostimme siemenet, idätimme, kasvatimme, koulimme ja tapoimme. Haimme kaupasta taimet, kasvatimme, harvensimme, kastelimme, tapoimme ja totesimme kotimaisten kasvisten maistuvan oikein hyviltä kaupasta ostettuinakin.

Vasta nyt uskomme, että käyttöohjeita pitää lukea. Mullissa on eroja, samoin lannoitteissa. Eikä se kasteluvesi tosiaankaan saa olla kylmää.

Taimistomme kukoistaa. No, melkein. Jokunen taimi pitää vielä ostaa, mutta enin osa voi hyvin. Vielä.

Kasvun ihme, se on yhtä suuri vuodesta toiseen. Nyt alan jo muistaa, miten mukavia sadonkorjuupäivät yhdessä äidin kanssa puuhaillen olivat.

Käyttäjän maria.aittoniemi@media.fi kuva
Maria Aittoniemi