Omaishoitajat tarvitsevat apua

Virkkalassa asuva omaishoitaja Eve Hagman lähetti perjantaina terveisiä päättäjille.

– Omaishoitajat tarvitsevat oman tukihenkilön. Sellaisen, jolle voi soittaa ja joka tietää asioista. Ettei pomputeta luukulta toiselle.

Hagman osallistui Onneksi on omaishoitaja - omaishoidon foorumin Lohjan seurakuntakeskuksessa. Tapahtuman järjesti Hiiden seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry yhteistyössä Lohjan Omaishoidon neuvottelukunnan kanssa.

Pian 20 vuotta omaishoitajana toiminut Hagman tietää, mistä puhuu.

– Yksinkertaisessa vaippa-asiassa soitin seitsemälle eri ihmiselle, ennen kuin löytyi se oikea, joka osasi auttaa.

Hagman on hoitanut äitinsä ja syöpään menehtyneen 21-vuotiaan poikansa. Nyt hän hoitaa puolisoaan, joka sairastaa sekä alzheimerin että parkinsonin tautia.

– Olen niin väsynyt. Väliin voi mennä kolmekin yötä nukkumatta, kun mies on niin levoton, yli 70-vuotias Hagman huokasi.

Myös vihtiläinen omaishoitaja Tiina Aaltonen lähetti perjantaina terveisiä päättäjille.

– Perheemme oli pitkään pimennossa tuesta ja mahdollisuuksista, joihin olisimme olleet oikeutetut. Monilla kehitysvammaisten lasten vanhemmilla ei vain ole yksinkertaisesti voimia selvittää itse oikeuksiaan.

Aaltosella 12-vuotias kehitysvammainen tytär, jonka kanssa kommunikoidaan tukiviittomien ja kuvien avustamana. Arki sujuu, kun se on tarkkaan suunniteltu, kun se ei sisällä yllätyksiä, kun äiti on kotona ja kun äiti saa levätä.

– Kun en saanut nukuttua kahteen kuukauteen, ymmärsin, että koko perheen arki riippuu hyvin pitkälle siitä, miten minä nukun yöni.

Mutta kun tytär valvoo, ei äitikään nuku.

Omaishoitajan työ on usein ympärivuorokautista. Tilaisuudessa puhunut lohjalainen kansanedustaja Matti Saarinen (sd.) totesi omaishoidon olevan yhteiskunnan perspektiivistä erittäin edullinen hoitomuoto.

– Palvelujärjestelmä ei kuitenkaan ole kehittynyt kotihoitoa tukevaksi, pikemminkin päinvastoin. Kun omaishoidossa on yhä vaikeahoitoisempia henkilöitä, on lupa myös odottaa omaishoitoa tukevia, tarpeen mukaisia palveluja hoitotyön mahdollistamiseksi, Saarinen sanoi.

Kuitenkin esimerkiksi omaishoidon tuen verotus on tuloverotusta ankarampaa.

– Itse asiassa tilanne on niin raadollinen, että verotuksen vuoksi omaishoidon tuki voi laskea omaishoitajan tulotasoa. Eli tuen kanssa käteen voikin jäädä vähemmän rahaa kuin sitä muuten jäisi. Minusta tämä on valtiovallalta omaishoidon aliarvioimista, jyrähti lohjalainen Inkeri Kangas.

Kun Eve Hagman aloitti omaishoitajana, yhteiskunta riensi apuun nykyistä ripeämmin.

– Silloin sai kotihoitoa, siivousapua ja sellaista. Nykyään tullaan vain jakamaan pillerit, jotka osaan jakaa itsekin. Esimerkiksi tilapäisen hoitoavun saaminen tuntuu olevan todella monimutkaista, Hagman valotti.

Käyttäjän sari.mattila@media.fi kuva
Sari Mattila