Ukkojumpassa kunto kohoaa ja kuulumiset vaihtuvat

Kuluneen talven ajan Kuoppanummen painisalille on viikottain kokoontunut parinkymmenen miehen joukko treenaamaan kuntoa. Ukkojumpaksi nimetty harjoitusvuoro sai alkunsa vuonna 1999, joten ukot ovat ehtineet kohottaa kuntoaan yhdessä tuumin jo 13 vuoden ajan.

– Alunperin ukkojumppa sai alkunsa, kun ryhdyimme pohtimaan, miten liikuntaa voisi harrastaa kun varsinainen aktiivinen urheilu-ura oli jäänyt taakse. Pikku hiljaa löytyi uusia kävijöitä ja tänäkin talvena paikalla on ollut joka viikko yli kaksikymmentä miestä, kertoo alusta saakka ukkojumppaan osallistunut nummelalainen Börje Nyfors.

Ukkojumppaa ohjaavat kunnan liikuntatoimen edustajat ja kerrallaan treenataan puolentoista tunnin ajan. Harjoittelu alkaa lämmittelyllä ja se on muodoltaan vaihtelevaa. Apuna käytetään jumppakeppejä ja käsipainoja sekä kuminauhoja.

– Lihaskunto kohoaa aivan huomaamatta ja rentoutusharjoituksissa koko kroppa lepää. Iältämme olemme 50-80-vuotiaita ja jokainen osallistuu harjoitteluun omien kykyjensä mukaan. Täällä ei toisten suorituksia kytätä, nummelalainen Veikko Seppälä toteaa.

Ukkojumppa sopii Seppälän ja Nyforsin mukaan kenelle tahansa omasta kunnostaan huolehtivalle.

– Eräällekin ukolle oli fysioterapeutti sanonut, ettei ole tarvetta fysikaaliseen hoitoon, kun käy säännöllisesti jumpassa. Ja samalla kun jumpataan, tavataan tuttuja ja vaihdetaan kuulumiset, Nyfors sanoo.

Ja säännöllisesti ukot jumpassaan käyvätkin. Kuluneiden vuosien aikana harva on jäänyt joukosta kokonaan pois. Muutamat ovat pitäneet parin vuoden välissä parin vuoden tauon ja palanneet jälleen painisalin lattialle.

– Ukkojumppaan jää hyvällä tavalla koukkuun, ei tätä mikään korvaa. Vaikka toisinaan lähteminen voi tuntua hieman nihkeältä, se unohtuu saman tien kun pääsee paikalle ja harjoittelu alkaa, Veikko Seppälä sanoo.

Ukkojumppa järjestetään viimeisen kerran tänä keväänä toukokuun lopulla, jonka jälkeen ukot suuntaavat kesälomalle, jolloin urheillaan sauvakävellen ja pyöräillen. Uusi jumppakausi starttaa jälleen syyskuussa.

– Silloin kannattaa uusienkin ukkojen ilmaantua paikalle, tätä voi lämpimästä suositella kenelle tahansa, Börje Nyfors kannustaa.

toimitus