Paikalliset

Eestinhevoset ihastuttavat luonteellaan

Palkittu tamma. Anu Seppälä ja Reela, joka menestyi viime vuoden näyttelyssä.

Riina Haapala

Uskollinen, yhteistyöhaluinen ja nöyrä ovat sanoja, joilla voisi kuvailla eestinhevosta. Pieni, hieman ponia suurempi hevosrotu on kotoisin Virosta ja luokiteltu uhanalaiseksi. Harrastajat haluavatkin tuoda rotua suuren yleisön tietoon. Tätä varten järjestetään ensi lauantaina Koivulan tilalla Otalammella eestinhevosnäyttely.

– Eestinhevosia on aika vähän ja tarkoituksena on tuoda rotua esille niin käyttöhevosena, kuin kasvatus- ja jalostusmielessäkin, kertoo eestinhevosnäyttelyä järjestävä Anu Seppälä.

Näyttelyssä hevoset jaotellaan kolmeen luokkaan: oriisiin, ruuniin ja tammoihin. Tuomarit tulevat Virosta ja he arvostelevat ensin hevosen rakenteen ja sen jälkeen irtohypytyksen, jossa nimen mukaisesti hevonen hyppii esteitä irrallaan. Näyttelyä ei kuitenkaan ole tarkoitettu vain harrastajille.

– Harrastajat voivat näyttelyssä tavata toisiaan, mutta muidenkin kannattaa tulla paikalle, vaikkei tietäisi hevosista mitään, ihanaa rotua voi tulla katsomaan muutenkin, Seppälä kertoo.

Silmäniloa eestinhevosesta löytyykin: värivariaatioita on yli 20. Rauhallinen ja miellyttämishaluinen hevonen sopii niin koulu- kuin matkaratsastukseen tai valjakon vetämiseen. Pienen kokonsa ja kiltin luonteensa ansiosta eestinhevonen sopii hyvin erityisesti lapsille, mutta vankkarakenteista hevosta voivat ratsastaa myös pienet aikuiset.

Seppälä itse ihastui eestinhevosiin tytärten aloittaessa ratsastuksen.

– Aloin lämmitellä pari vuotta tauolla ollutta ratsastusharrastusta ja ihastuin välittömästi eestinhevoseen erityisesti sen luonteen takia.

Rauhallisen hevosen kanssa uskaltaa lähteä liikenteeseenkin. Vaikka Seppälä pääasiassa liikkuu hevosen kanssa muilla kuin yleisillä teillä, joskus niilläkin on pakko käydä.

– Suurin osa autoilijoista onneksi hidastaa ja antaa tilaa. Vaikka eestinhevonen harvemmin pelkää autoja, yksilöt ovat erilaisia ja aina voi tulla jotain yllättävää. Osa ei varmaan ajattele, että hevonen painaa yhtä paljon kuin hirvi, Seppälä pohtii.

Eestinhevosnäyttely su 10.6. alk. klo 11Koivulan tilalla Viereläntie 244, Otalampi.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat