Paikalliset

’Puhtaana käteen’ on huumorin ilotulitusta

Vauhtia näyttämöllä. Pitkän linjan näyttelijät ja nuoret, nousevat tähdet yhdistävät voimansa Vihdin teatterin Puhtaana käteen-uutuudessa. Kuvassa etualalla Erkki Lehtisen pääroolissa Kari Sohlberg ja Ritvana Jenni Kanta-oksa, taaempana Anna Rikman KELA:n virkailija Birgitta Jaatisena.

Kai Jauhiainen

Vihdin Teatterin uutuusnäytelmä ”Puhtaana käteen” ei ole mikään helppo pala työstettäväksi. Michael Cooneyn farssissa repliikkejä riittää, roolihenkilöitä on runsaasti ja jännitteen rakentaminen on vaativaa. Miten Vihdin Teatteri selviää? Erinomaisesti!

Lauantain ensi-illassa kaikki osui nappiin. Yleisö tempautui mukaan juoneen, vahvat näyttelijäsuoritukset kantoivat hyvin ja sivuosissakin nähtiin oivallista otetta. Pelkistetty lavastus toimi sekin hyvin.

– Oli tosi hyvä olo ensi-illan jälkeen. Kaikki meni hyvin, hymyilee ohjaaja Marjatta Rinne.

”Puhtaana käteen” käynnistyy kun työpaikkansa menettänyt Erkki Lehtinen (Kari Sohlberg) päättää olla kertomatta tapahtuneesta kenellekään. Sen sijaan hän ryhtyy käyttämään hyväksi sosiaaliturvajärjestelmän porsaanreikiä - ja keksii siinä samalla muutaman uudenkin. Rakennelma alkaa rakoilla kun KELA:n tarkastaja Birgitta Jaatinen (Anna Rikman) tulee tarkistuskäynnille - ja sitten jännitettä luodaan parhaiden farssiperinteiden mukaisesti rakentamalla valheiden ja väärinkäsityksien verkkoa. Jo tässä vaiheessa yleisöllä riittää naurettavaa, mutta varsinainen ilotulitus on säästetty loppurytistykseen. Sitä ei tässä paljasteta - menkää katsomaan itse!

”Puhtaana käteen”-farssissa loistavat niin pitkän linjan veteraaninäyttelijät kuin nuoretkin. Kari Sohlberg on erinomaisen vankka Erkin pääroolissaan ja erityisesti toisella puoliajalla mies on lähes liekeissä.

– Olen ylpeä kaikista näyttelijöitä, mutta erityisen iloinen olen näistä parikymppisistä Jennistä ja Tonista. Nuoret ovat arvokas asia tänä aikana kun moni harrastajateatteri on ukkoutumassa ja akkautumassa, kertoo ohjaaja Marjatta Rinne.

Totta - Jenni Kanta-oksa Ritvana ja Toni Oksanen Visa Muikkuna pärjäävät erinomaisesti farssin pyörteissä. Heistä kuullaan vielä - toivottavasti!

Onnistuneesta lopputuloksesta voi kiittää pitkälti myös ohjaaja Marjatta Rinnettä, sillä näytelmän rytmitys on kohdallaan ja tarina kulkee eteenpäin juohevasti. Marjatta Rinne oli koettanut saada Michael Cooneyn farssia Vihdin teatterin ohjelmistoon kymmenen vuoden ajan. Nyt vaivannäkö palkittiin - hyvä niin!

Puhtaana käteen sai kantaesityksensä Lontoossa syyskuussa 1996 ja Suomessa näytelmä esitettiin ensimmäisen kerran syyskuussa 2000 Seinäjoella. Näytelmän on suomentanut Tiina Puumalainen.

Rooleissa ovat Kari Sohlberg, Satu Mali, Toni Oksanen, Anna Rikman, Jukka Ahonen, Tuija Karjalainen, Ari Luukkonen, Ari Karjalainen, Anna-Leena Brännare, Jenni Kanta-Oksa ja Janina Kanta-oksa.

Puhtaana käteen-näytelmän näytökset: la 1.2. klo 17, su 2.2. klo 15, la 8.2. klo 17, su 9.2. klo 15, la 15.2. klo 17, su 16.2. klo 15, la 22.2. klo 17, su 23.2. klo 15, to 27.2. klo 19, la 1.3. klo 17, su 2.3. klo 15, to 6.3. klo 19 ja la 8.3. klo 17. Esityksen kesto noin kaksi tuntia. Esityspaikka Luksian auditorio (Ojakkalantie 2, Nummela). Peruslippu 17 e, opiskelijat ja eläkeläiset 15 e, lapset (alle 16 v) 10 e. Lisää: www.vihdinteatteri.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat