Paikalliset

Mistä on äidin tytöt tehty?

-Tämä tila juttelee töiden kanssa. Näyttelyn ripustamiseen kannattaa varata aikaa, jotta työt löytävät paikkansa, kertoo Villa Utun omistaja Miia Laakso (edessä). Hän ripusti alkuviikolla Äidin tyttäret -näyttelyä yhdessä taiteilija Pauliina Ruokokosken kanssa.

Essi Harju

Millainen on äidin ja tyttären välinen suhde ja millaisena näyttäytyy naisen rooli läpi sukupolvien? Muun muassa näitä kysymyksiä on pohtinut Pauliina Ruokokoski , jonka näyttely Äidin tyttö on loppukesän ajan esillä Vihdin kirkonkylällä sijaitsevassa Villa Utussa.

Äidin ja tyttären välinen suhde on aihe, joka on askarruttanut Ruokokoskea jo pidempään.

– Olen kasvanut äidin kanssa ja itselläni on kaksi tytärtä. Olen kokenut rasitteeksi sen, että olin kiltti äidin tyttö ja miettinyt, miksi se on häirinnyt. Olen myös pohtinut arvoja, joita itse sain ja joita haluan tyttärilleni antaa, hän kertoo.

Suurin osa näyttelyssä esillä olevista teoksista valmistui menneen kevään ja alkukesän aikana. Ruokokoski kertoo työstäneensä teoksia perheensä mökillä, joka on tunnelmaltaan hyvin samanlainen kuin hirsirakenteinen Villa Utu.

– Tämä on puhutteleva miljöö, joka tuo näyttelyyn sopivan hengen. Olisi ollut hassua viedä teokset valkoseinäiseen galleriaan, toteaa Ruokokoski.

Villa Utun omistajan Miia Laakson mukaan vinttigalleriassa järjestettävien näyttelyiden teoksia ei ainoastaan tuoda tilaan, vaan näyttelyt koostetaan tilaan sopiviksi.

– Tämä tila juttelee töiden kanssa. Näyttelyn ripustamiseen kannattaa varata aikaa, jotta työt löytävät paikkansa.

Äidin tyttö -näyttelyssä on esillä monilla eri tekniikoilla toteutettuja teoksia esineinstallaatioista akvarellimaalauksiin. Kuvataidetta päätyökseen opettava Ruokokoski kertookin kokeilevansa mielellään uusia tekniikoita ammattinsa puolesta.

Vapaa-ajalla taiteen tekeminen on hänelle sekä harrastus että eräänlaista terapiaa.

– Tapani tehdä on dokumentoiva, mukana on omia ajatuksia ja muistoja, hän kuvailee.

Ruokokoskea kiehtovat erityisesti erilaiset esineet muun muassa niiden historian takia.

Näyttelyssä on esillä sekä kirpputoreilta tehtyjä löytöjä että hänen omassa suvussa kulkeneita esineitä.

– Olen onnekas, koska minulla on äiti, joka ei koskaan heittänyt mitään pois, hän sanoo hymyillen.

Näyttelyn varmasti hurjimmassa teoksessa isoa roolia näyttelee nukke, jonka Ruokokoski muistaa jo lapsuudestaan.

Noita-akan ompelukone -teoksessa pieni nukke makaa avuttomana vanhanaikaisen ompelukoneen neulan alla. Nuken kohtalo on askarruttanut häntä jo pitkään.

– Se on pelottava nukke. Nukelta puuttuu nenä ja olen aina miettinyt, mitä sille on tapahtunut.

Vinttigalleriassa sijaitsevien teosten lisäksi myös Villa Utun alakerrassa on esillä Ruokokosken töitä, joiden teemana ovat sudenkorennot.

– Koen varsinkin neitokorennon kauhean kauniina hyönteisenä. Siipien rakenne on ihan mieletön. Sudenkorennolla on lyhyt elämä, mutta kaunis.

Äidin tyttö -näyttelyn avajaiset Villa Utussa (Nurmijärventie 21, Vihti) 4.7. klo. 16–18. Näyttely avoinna heinäkuussa perjantaisin klo. 15–18 ja lauantaisin klo. 10–14. Elokuussa avoinna sunnuntaisin klo. 12–15.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat