Viihde

Teemaku syntyy salaisilla resepteillä Pohjoismaiden suurimmassa erikoismyymälässä

Aaro Forsman Oy:n toimitusjohtaja Ari Santamäki löytää sopivan teen jokaiseen hetkeen. Vasemmassa pressossa on vihreää teetä puolukalla ja vaniljalla maustettuna, oikeassa hautuu teeruusuke.

Päivi Tuovinen

Rakennusvaiheessa oleva teollisuusalue on ankea, mutta Aaro Forsman Oy:n teetehtaassa Vantaan Viinikkalassa on rauhallista ja ilmassa tuoksuu tee.

Miehet purkavat Kiinasta tullutta teelastia. Yksi tuontierä painaa 12 000 – 15 000 kiloa, mikä on sama määrä kuin yhtiön koko vuosimyynti 1988.

Nykyisin Forsmanilla käsitellään yli 500 tonnia teetä vuodessa.

– Päivätuotantomme on 2 000 – 5 000 kiloa, kertoo toimitusjohtaja Ari Santamäki.

Siitä syntyi 20 miljoonan euron liikevaihto viime vuonna. Henkilökuntaa Forsmanilla on parikymmentä.

Teelasti seilaa viidestä kuuteen viikkoa Kiinasta Suomeen. Teetä tuodaan myös Etelä-Afrikasta, Ceylonilta ja Intiasta.

 

Kuka säveltää maku-molekyyleillä hittijuoman.”

 

Teemaut sekoitetaan huolellisesti vaalittavien salaisten reseptien mukaan Suomessa. Niitä kehittelee viiden hengen tiimi.

Forsman käyttää makutuomareina jälleenmyyjiä ja nyt myös Viinikkalan tehtaan yhteyteen avatun oman myymälän palautetta. Uusia maustettuja makuja kehitellään kuukausittain.

– Mietimme, että kuka säveltää makumolekyyleillä hittijuoman, Santamäki naurahtaa.

Myymälästä löytyy tällä hetkellä yli 400 teemakua.

Parhaiten Forsman on iskenyt entisen Neuvostoliiton alueen ihmisten makuhermoon. Forsmania juodaan niin Ukrainassa, Kazakstanissa kuin Venäjällä. Pelkästään Venäjälle teeyhtiö vie 20–30 prosenttia tuotannostaan. Forsmanilla onkin Pietarissa ja Moskovassa toimistot.

– Yli 80 prosenttia tuotteistamme menee ulkomaille, 20 maahan. Israeliin, Kyprokselle, Kreikkaan, Italiaan, Sveitsiin, Ruotsiin, Baltian maihin, Santamäki luettelee.

Teekiinnostus on kuitenkin herännyt Suomessakin. Merkit siitä alkoivat näkyä vuoden 2005 paikkeille. Syntyi pieniä teepuoteja ja -huoneita.

 

Teen tulevaisuus näyttää lupaavalta Suomessakin.”

 

Santamäki sanoo, että 70 prosenttia meillä juodusta teestä on edelleen pussiteetä, jota Forsman ei valmista. Suurtalouskeittiöt käyttävät noin 20 prosenttia Suomessa myydystä teestä ja loppu kaadetaan irtoteen juojien kuppeihin.

Tulevaisuus näyttää lupaavalta Suomessakin, sillä varsinkin terveysvaikutteiset teelaadut tuovat uusia kokeilijoita juomaan ikivanhaa juomaa.

Suosiossa on tällä hetkellä inkiväärillä terästetty tee. Inkiväärillä tiedetään olevan tulehduksia estävä ja niveliä hellivä vaikutus. Se edistää myös ruuansulatusta.

Teetalo

Kansaneläkelaitoksen virkamies Aaro Forsman perusti Turun tee- ja mauste -myymälän Turun kauppahalliin 1979. Noin vuoden kuluttua Aaro Forsman Ky siirtyy Helsinkiin ja Turun myymälä siirtyi toisen yrittäjän haltuun.

Forsmanin vaimo Marja-Leena ryhtyi pitämään tee- ja maustepiha -myymälää Helsingin Kaivopihalla. Samalla alkoi tukkumyynti Töölössä.

Vähittäismyymälät lopetettiin 90-luvun alkupuolella, jolloin keskityttiin tukkumyyntiin ja vientiin.

Omia teemakuja alettiin kehitellä Töölössä kellaritiloissa 80-luvulla. Sieltä siirryttiin Ruskeasuolle ja edelleen isompiin tiloihin Vantaan Hakkilaan.

Viinikkalan tehdas valmistui viime vuoden alussa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat