PÄÄKIRJOITUS 28.4: Kännykät kiinni tunneilla

Kännyköiden kanssa räplääminen koulutunneilla on nyt yltänyt tasolle, jossa peli on vihellettävä poikki. Ehdottomasti.

Kaikkien opettajien tunneilla ja kaikissa Vihdin kouluissa tätä ongelmaa ei ole – kuten ei myöskään ongelmia motivoivan oppimisilmapiirin ylläpitämisessä. Jotkut opettajat eivät saa kännykän räplääjiä kuriin millään ja jotkut opettajat joutuvat käyttämään kännykkäkurin palauttamiseen opetustunnista muutaman minuutin.

Vain muutaman minuutin? Kertolaskulla siitä tulee lukuvuoden mittaan valtava määrä minuutteja. Se on opettamisesta pois. Se on oppimisesta pois. Ongelma on kallis.

Pitäisikö kasvatus- ja koulutuslautakunnan tehdä erillinen kännyköiden käyttörajoituspäätös vai voisiko esimerkiksi Vihdin Vanhemmat sen käytännössä aloittaa.

Mallia saa ottaa aivan vapaasti eri puolilta Suomea. Esimerkiksi ylivieskalaisessa koulussa kännykät ovat olleet suljettuna koulupäivän ajan viime vuoden alusta lähtien. Päätöksellä haluttiin erityisesti parantaa lasten keskittymistä tunneilla.

Tähän päädyttiin kun kännykän jatkuva vilkuilu häiritsi oppilaiden keskittymistä ja kännyköiden avulla myös kiusattiin toisia. Oppilaat ja vanhemmat ottivat kännyköiden käyttökiellon vastaan hyvin.

Alakouluissa kännykkäongelma ei ole tietenkään niin massiivinen kuin yläkouluissa. Mitä ajattelee opettaja, joka sallii oppilaan kuunnella opetuksen aikana musiikkia napit korvissa?

Toki on tilanteita, joissa lapsen on oltava vanhempiensa tavoitettavissa kesken koulupäivän. Ja toki on tilanteita, joissa tuoretta kehitystasoa edustavat kännykät ovat loistavia opetuksen apuvälineitä.

Opetusalan henkilöstöllä on tapana silloin tällöin monisanaisesti purnata tuntikehyksen niukkuudesta, suurista työpaineista ja kiireestä. Ääritapauksissa samat opettajat saattavat kuitenkin käyttää ”numeroiden antamisen jälkeen” parikin viikkoa tehokasta opetusaikaa siihen, että koululaiset katsovat televisiota.

Siis ryhtiliike kaikkiin Vihdin kouluihin: rajut kännykkärajoitukset voimaan ja keskitytään olennaiseen eli opettamiseen ja oppimiseen – ja nukutaan riittävästi.

[email protected]

toimitus