Paikalliset

Musiikissa uusia tuulia Vihdin seurakunnassa

Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen ja Kaisa Hautio rohkaisevat tulemaan mukaan seurakunnan kuoroihin. Tarjolla on niin klassista kuin kevyttäkin musiikkia.

Vihdin seurakunnan uusi kanttori on käynnistämässä kahta uutta kuoroa. Näin Vihdin jo entisestään monipuolinen musiikkielämä saa uusia sävyjä. Uudet kuorot ovat korkeatasoiseen kirkkomusiikkiin keskittyvä kamarikuoro ja kevyemmän musiikin house-kuoro, joka palvelee vapaaehtoisvoimin järjestettäviä Majataloiltoja.

Vuodenvaihteessa Vihtiin Tapiolan seurakunnasta kirkkohallituksen kautta siirtynyt kanttori Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen perustelee uusien kuorojen tarvetta:

– Keväällä huomasin, että koko Vihdin kunnassa ei ole kamarikuorotyyppistä kuoroa, joka voisi tehdä korkeatasoista, vaativaa kirkkomusiikkia. Minusta Vihti tarvitsee sellaisen.

– Keväällä ilmeni myös tarve koota house-kuoro, Majataloiltojen yhteislaulujen säestyksestä vastaavan house-bandin kaveriksi. Kuoro voisi toimia esilaulajana ja toisaalta esiintyä, ehkä moniäänisestikin.

Kirkonkylän Männikössä asuva Kaisa-Leena kertoo house-kuorotoiveen tulleen sopivaan aikaan siksikin, että seurakuntanuorten bändi- ja lauluryhmätoiminta kaipaisi tukea, mutta siihen ei ole nyt kanttoriresursseja. Laulamisesta kiinnostuneille nuorillekin tarjoutuu näin tilaisuus tulla mukaan ohjattuun musiikkitoimintaan.

Majataloiltoja järjestetään vapaaehtoisvoimin pari kertaa syksyllä ja saman verran keväällä, aina lauantai-iltaisin. Iltoja järjestelevä, ojakkalalainen Kaisa Hautio kuvailee niitä.

– Majataloiltojen on tarkoitus olla matalan kynnyksen paikka ihmiselle, joka jotenkin kokee, että kirkossa käyminen ei ole mun juttu, mutta seurakuntaan olisi kuitenkin mukava tulla. Majataloilloissa on haluttu lähteä siitä, että musiikki ja nimenomaan yhdessä laulaminen on tärkeää. Lisäksi siellä on hyvin usein ollut musiikkivieras ja puhujavieras.

Kaisalla on kuorotaustaa opiskeluajoilta ja Kaisa-Leena-kanttorin johtamasta kamarikuorosta. Kaisa on myös house-kuoroidean äiti. Hän suositteleekin kuoroharrastusta lämpimästi:

– Kun kuoro soi hyvin yhteen ja kaikki puhaltavat yhteen hiileen tuntee, että kuoro on jotenkin vahvempi kuin sen heikoin lenkki. Se on hieno tunne! Eikä pidä väheksyä kuorossa syntyvien sosiaalisten suhteiden merkitystä.

– Tässä voi olla paikka juuri sinulle, joka haluaisit laulaa kuorossa mutta et nyt ehkä elämäntilanteen vuoksi pysty sitoutumaan jokaviikkoisiin harjoituksiin.

Kaisa puolisoineen uhraa vapaa-aikaansa Majataloiltojen järjestelyyn, tavallisina seurakuntalaisina.

Panoksensa seurakuntalaisena haluaa antaa myös Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikaisen puoliso, Sibelius-Akatemiassa työskentelevä diplomikuoronjohtaja Jorma Hannikainen .

Hän ryhtyy johtamaan korvauksetta uutta kamarikuoroa, yhdessä Kaisa-Leenan kanssa. Tavoitteena kamarikuorolla on esittää Johann Sebastian Bachin Johannes-passio.

Perusteilla olevat kaksi uutta kuoroa edustavat kahta eri puolta musiikissa, jolla on seurakunnassa ja sen jumalanpalveluselämässä tärkeä asema, kertoo kanttori Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen.

– Toisaalta musiikki on yhteisöllistä. Yhdessä laulaminen ja musisointi vahvistavat ihmisten yhdessäolemista ja tukevat sitä. Toisaalta ihmiset tarvitsevat musiikkia, joka kohottaa heitä johonkin suurempaan. Tämä voi joskus olla vain sitä, että kuunnellaan ja otetaan vastaan. Toisaalta siis tarvitaan sitä laadukasta musiikkia joka kohottaa, toisaalta yhdessä tekemistä, joka sekin voi olla laadukasta!

Majataloiltojen house-kuoron ensimmäinen harjoitus su 14.9. klo 14. Kamarikuoron koelaulu ke 17.9. klo 18.30. Molemmat tilaisuudet Nummelan seurakuntakeskuksessa, Kappelitie 5. Seurakunnassa toimii myös useita muita kuoroja, joista löytyy tietoa seurakunnan nettisivuilta.

Syksyn ensimmäinen Majataloilta on srk-keskuksessa la 20.9. Puhujavieraina ovat Hanna Ranssi-Matikainen ja Pekka Matikainen Parempi avioliitto ry:stä. Lastenhoito. Iltaa edeltää klo 16.30 alkava raamattutunti aiheesta ”Hei, se tuntee mut! – Jeesus ihmisten kohtaajana.”

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat