Paikalliset

'Pikkukoulujen lakkauttaminen ei ole ratkaisu kunnan talousongelmiin'

Monessa polvessa. Oinajoen koulussa ovat opintiensä aloittaneet muun muassa Eerikki Viljanen ja Pekka Viljanen.

Oinasjoen kyläyhdistys vastustaa Oinasjoen koulun lakkauttamista. Kyläyhdistyksen hallitus kysyy mikä on Vihdin kunnan päättäjien arvomaailma, jos kyläkouluja lakkautetaan – tehdäänkö peruuttamattomia virheitä ajattelematta tulevaisuutta?

Samoilla linjoilla olivat sunnuntaisessa kokoontumisessaan Oinasjoen koulun entiset oppilaat, jotka hyvin tarkkaavaisesti kuuntelivat kunnanvaltuutetun ja valtuuston toisen varapuheenjohtajan Eerikki Viljasen (kesk.) linjausta kyläkoulujen kohtalosta.

– Ovatko nämä koulun hautajaiset, mietittiin pihalla ennen tilaisuuden alkua.

Kunnanjohtajan Sami Miettinen on ensi vuoden talousarvion tasapainottamiseksi esittänyt Vihtijärven, Vanjärven, Jokikunnan, Oinasjoen ja Tervalammen koulujen lakkauttamista ensi vuonna.

– Kyläkoulut ovat perheille ja kylille tosi iso juttu. Nykyinen kiinteistökanta pitää hyödyntää ja lykätä isoja investointeja. Tässä tilanteessa tämä on paras ratkaisu, Viljanen muotoili.

– Peruspalvelut pitää tarjota kaikille kohtuullisen matkan päässä. Ihan älyttömästi veroja ei voi nostaa. Kunnan budjetti on noin 165 miljoonaa euroa ja viiden kyläkoulun lakkauttamisesta säästöä olisi tulossa noin miljoona euroa, Eerikki Viljanen pohdiskeli.

Kunnanjohtaja Sami Miettinen on esittänyt koulujen lakkauttamisen lisäksi muun muassa kunnallisveron nostamista 0,25 prosenttiyksiköllä.

– Miljoona euroa eli koulujen lakkauttamisesta mahdollisesti tulossa oleva säästö vastaisi 0,25 prosenttiyksikän lisäkorotusta, Jyrki Ritvala vauhditti vihtiläistä talouskeskustelua.

Eerikki Viljanen aloitti koulunkäyntinsä Oinasjoen koulussa vuonna 1982, jolloin koulun remontti oli edellisenä yönä valmistunut. Kouluun oli rakennettu yksi luokka lisää sekä tekninen tila ja liikuntatila. Samalla mäellä koulua ovat käyneet hänen isänsä ja isoisänsä.

Eerikki Viljanen valittiin kunnanvaltuustoon vuonna 1996.

– Melkein koko tämän ajan on säästetty ja kyläkoulujen lakkauttaminen on ollut monta kertaa esillä, Oinasjoen koulun osalta ainakin neljä kertaa.

– Joskus on yritetty jarruttaa Vihdin kasvua, nyt yritetään vähentää kuluja, vaikka kunta kasvaa. Valtiolta on tullut lisää velvoitteita kuntien hoidettavaksi ja valtionosuuksia on karsittu. Valtionosuuksien leikkaus vastaa Vihdissä kahden veroprosenttiyksiön tuottoa, Viljanen muistutti.

– Isoista summista puhutaan ja kohta Vihdissä on ylijäämät syöty.

Eerikki Viljasen mielestä Vihdin palveluverkkoa mietittäessä pitäisi ensin katsoa vuodelle 2016 luvatun uuden perusopetuslain sisältö.

– Viime vuonna päätettiin, että kouluverkkoon ei tehdä muutoksia ennen kuin tiedetään mitä tuo laki tuo tullessaan. Koulujen lakkautusesitys tuli enemmän tai vähemmän puskista, Viljanen pohdiskeli.

– Palveluverkkoselvityksessä on tarkasteltu kouluja ja päiväkoteja, mutta ei muita palveluja. Vihdissä on sovittu, että kyläkoulut pidetään käyttökunnossa siihen saakka kunnes niihin tulee suuria remonttitarpeita, Eerikki Viljanen muistutti.

– Tämä budjettikierros on hankala kierros, kova paketti. Kyläkoulujen lakkauttamisesta odotetaan miljoonan euron säästöä, mutta entä jos tuleekin 100 000 euron säästö?

– Pakottaako kyläkoulujen lakkauttaminen sitten tekemään isoja investointeja jäljelle jääviin kouiluhin? Koulujen yhdistäminen koskisi myös niitä lapsia, jotka ovat kyläkoulujen lapsia vastaanottavissa kouluissa, Viljanen pohdiskeli.

– Oinasjoen koulussa on nyt koulukuljetus yhdellä oppilaalla. Jos koulu lakkautettaisiin niin Oinasjoen alueen kaikki oppilaat olisivat valtatien varressa odottamassa koulukyytiä, Eerikki Viljanen maalaili.

– Vihdin kunnan talousongelmat eivät ratkea kyläkouluja lakkauttamalla. Homma oikenee vasta sitten kun kunnan verotulot alkavat kasvaa.

Samalla hän muistutti, että verotulot asukasta kohden jaettuna ovat Vihdissä alhaisemmat kuin esimerkiksi Nurmijärvellä, Kirkkonummella tai Tuusulassa.

– Ratkaisut löytyvät väestönkasvusta ja investointien ajoituksesta. Kannattaa muistaa, että myös Oinasjoen koululle mahtuisi muualta lisää lapsia. Kirkonkylän eteläpuolella on alkanut kunnan tonttien markkinointi Stenkullan alueella.

– Halu sulkea kyläkoulut on nyt niin vahva, että luova ajattelu on jäänyt vähemmälle. Pikkukoulujen lakkauttaminen ei ole ratkaisu kunnan talousongelmiin, Eerikki Viljanen tiivisti.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat