Paikalliset

Vihdistä uhkaa tulla sote-uudistuksen häviäjä

Anu Rajajärvi vaihtoi kunnanjohtaja Sami Miettisen kanssa mietteitä talousasioista. Välissä Heidi Sume-Hänninen.

Kuntalehti.fi:n teettämän selvityksen perusteella muun muassa Vihdistä saattaa tulla yksi sote-uudistuksen selkeistä häviäjistä.

Laskelman mukaan uudistus toisi Vihdin kunnalle 3,0 miljoonan euron korotuksen sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannuksiin.

Lohjalla korotus olisi 3,3 miljoonaa.

Sen sijaan Raaseporia uudistus hyödyttäisi 3,8 miljoonan euron verran, Siuntiossakin jäätäisiin 155 000 euroa plussalle.

– Vihdille lisäkustannus 3 miljoonaa euroa vastaa puolen veroprosentin tuottoa. Toivon todella, ettei uudistusta toteuteta siten, että tehottomimmin tähän saakka palvelunsa tuottaneet voittavat valtavasti ja tehokkaimmat vastaavasti häviävät, kunnanjohtaja Sami Miettinen muistuttaa.

Kuntalehti.fi:n listaus perustuu asiantuntijoina käytettyjen Eero Laesterän ja Tuomas Hanhelan selvitykseen. Siinä on laskettu vuoden 2012 kustannusten mukaan sote-uudistuksen vaikutus kuntiin.

Maanantaisessa kokouksessa kunnanvaltuusto päätti antaa asiasta sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon, jossa painotetaan erityisesti Vihdin kuulumista Hyks:n erityisvastuualueen pohjalta muodostettavaan sote-alueeseen sekä Espoo-Kauniainen-Kirkkonummi-Vihti -selvityksen tuloksena avautuvaa mahdollisuutta muodostaa näiden neljän kunnan yhteinen tuotantoalue.

Ensimmäisen puheenvuoron Vihdin sote-lausunnosta käytti Tuija Sundberg (kok.). Hän muistutti muun muassa, että palvelut on järjestettävä kustannustehokkaasti eikä toimivia rakenteita saa romuttaa.

– Espoon, Kauniaisten, Kirkkonummen ja Vihdin yhteinen selvitys on tuomassa varteenotettavia vaihtoehtoja sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi.

Samalla Sundberg muistutti, että Vihdin pitää olla nyt aktiivinen sote-ratkaisussa; Vihti näyttää olevan suosittu sopimuskumppani.

Eerikki Viljasen (kesk.) luonnehdinnan mukaan sotesoppaa on nyt keitetty jo kolme vuotta – ja onneksi löytyi valtakunnallisella tasolla yhteistyötä yli puoluerajojen.

– Lausuntoa tästä sote-uudistuksesta annetaan nyt enemmän tai vähemmän pussi päässä. Rinnalle tarvittaisiin lähipalvelulaiksi, jossa määritellään palvelujen pohjataso. Jako lähipalveluiden ja muiden palveluiden välillä pitää tehdä selväksi.

Viljasen mielestä esitys ei tuo vastausta suurimaan kysymykseen: mitä palveluja taataan ja miten ne rahoitetaan.

– On kaavailtu miljardiluokan säästöjä, mutta avoimet kysymykset eivät anna aihetta riemuun.

Sari Virta (vas.) muistutti muun muassa, että lausunnossa kyse on nyt järjestämisvastuusta, ei tuotantovastuusta.

Selvitysalueella asuu yli 335 000 asukasta, joten yhteistyön syventäminen myös sote-palveluissa on kunnanvaltuuston hyväksymän lausunnon perusteella mahdollista.

Vihdin lausunnon mukaan kunnille on turvattava myös jatkossa vaikutusmahdollisuudet palveluihin, jotka ovat asiakkaan näkökulmasta saavutettavissa esimerkiksi kotiin tarjottavina palveluina, sähköisinä palveluina, lähellä jokapäiväistä elinympäristöä tarjottavina palveluina tai liikkuvina palveluina.

Esitysluonnoksen perusteella jää kuntien ja sote-alueen välisessä työnjaossa epäselväksi, missä rajapinta kuntien ja sote-alueen vastuiden välillä on; esimerkiksi yhteistyö lasten ja nuorten hyvinvointipalveluissa sivistystoimen ja varhaiskasvatuksen kanssa.

Valtuuston yksimielisesti hyväksymässä lausunnossa huomautetaan myös, että tuottamistahoilla tulee olemaan ratkaiseva asema uudistuksessa.

Valtuuston maanantaina hyväksymän lausunnon mukaan näin ollen siitä päättämistä ei ole perusteltua jättää uuden sote-alueen päätettäväksi, vaan kunnilla pitää jo tässä vaiheessa olla tieto mahdollisista ehdot täyttävistä tuottamisvaihtoehdoista ja tilaisuus muodostaa kantaa eri vaihtoehtojen välillä.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat