Kulttuuri

’En keksi parempaa duunia!’

Ajan hermolla. Marja Sannikka nauttii juontajan työssään eniten siitä, että pääsee haastattelemaan mielenkiintoisia vieraita.

Visa Högmander

Hänen kesälomansa on jo ohi, mutta töissä on mukavaa. Ylen aamu-tv:n juontaja Marja Sannikan, 36, tarvitsee herätä vasta kello 3.30 aamuyöllä.

– Kesällä aamu-tv:n lähetykset alkavat puoli tuntia normaalia myöhemmin. Muuten suurin ero tavalliseen lähetykseen on siinä, että aiheet ovat kevyempiä, kaksi vuotta aamu-tv:tä juontanut Sannikka toteaa.

– On pakko myöntää, etten keksi parempaa duunia! Jos nyt jotain miinusta on, niin välillä yöunet jäävät vähiin. Mutta nekin saa sitten tasattua päiväunilla.

Ennen juontoaamua Marja Sannikka menee nukkumaan puoli yhdeksän uutislähetyksen jälkeen.

– Jos ei nuku tarpeeksi, se vaatii veronsa ennemmin tai myöhemmin.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Vihdissä koulunsa käynyt Sannikka asui ja opiskeli Englannissa. Hän huomasi lukioaikoina olevansa kiinnostunut media-alasta.

– Tykkäsin kouluaikoina melkeinpä kaikista aineista. Lukiossa fantastisen hyvä äidinkielen opettaja Marja-Leena Sinko oli erittäin suuri innostaja. Myös matematiikka oli lempiaineitani. Lukioaika oli muutenkin kivaa, kun kaikki oli rentoa, luulimme tietävämme kaikesta kaiken ja ystäväpiirit lujittuivat.

– Voisi sanoa, että silloin myös määrittyi se, mitä itse on.

Englannissa Sannikka teki baaritöitä, työskenteli mediatalossa niin sanottuna ”runnerina” ja keskittyi mediaopintoihin Sussexin yliopistossa.

– Palattuani Suomeen vuosituhannen vaihduttua, päädyin Kansanterveyslaitokselle tekemään toimistotöitä ja lopulta KTL:n omaan lehteen toimitussihteeriksi, urallaan myös Nelosen uutisissa sekä MTV3:n palveluksessa freelancerina työskennellyt Sannikka muistelee.

Kun MTV3 ulkoisti freelancetoimittajien palkkauksen pienille tuotantoyhtiöille, Sannikka lopetti freelancetyöt ja otti yhteyttä Yleisradioon. Siitä alkaen Marja Sannikka on ollut töissä Ylellä.

Vuonna 2003 Marja Sannikka asettui miehensä kanssa Vihdin Oravalaan.

– Lapsuudenkodissani on tilaa kahdelle perheelle, joten asuimme siellä sen ajan kun mieheni ja isäni rakensivat meille talon. Samassa talossa asui neljä sukupolvea, minä ja perheeni, äitini ja isäni ja 92-vuotias mummuni.

– Tiesin aina, että palaan Oravalaan. Juuri nyt kaikki on hyvin, enkä kaipaa kuin tätä, mitä minulla nyt on.

Marja Sannikalla on Vihdissä kasvamisesta paljon muistoja.

– Kouluajoilta on jäänyt tiivis ystäväporukka, joka pitää edelleen toisiinsa yhteyttä. Nummelassa tuli hengailtua paljon, ja Nummelan nuorisokeskus sekä myöhemmin ravintola nimeltä Tres Amigos tulivat tutuiksi, Sannikka muistelee hymyillen.

Kun Marja Sannikan lapset kasvavat isommiksi, hän pohtii haluavansa tehdä ajankohtaisohjelmaa, jossa aiheisiin syventyminen olisi perusteellista.

– Toimittajan työ on kertoa kansalle asioista, jotka vaikuttavat demokratian toimimiseen. Muun muassa asioita, jotka merkitsevät silloin, kun astelee vaaleissa äänestyskoppiin ja kirjoittaa numeron lapulle. Tutkivaa journalismia tarvitaan.

Sannikka sanoo Ylen aamu-tv:ssä hektisimpien hetkien olleen yllättäviä ja äkillisiä tapahtumia, kuten vuoden 2011 Japanin tsunami, Hyvinkään ampumistapaus reilu vuosi sitten ja Bostonin huhtikuiset pommiräjähdykset.

– Vaikka aiheet ovat negatiivisia ja kamaliakin, niinä hetkinä koetaan myös suurimpia onnistumisen hetkiä. Itse en ymmärrä lainkaan muun muassa iltapäivälehtien harjoittamaa turhaa dramatisointia esimerkiksi viimevuotisten perhesurmien kohdalla. Se menee yli.

Mielenkiintoisinta haastateltavaa kysyttäessä Marja Sannikka mainitsee Jörn Donnerin nimen.

– Hän on kiinnostava, hauska ja kiva tyyppi. Kaikki poliitikot ovat kiinnostavia, samoin kuin molemmat haastattelemani presidentit, Tarja Halonen ja Sauli Niinistö.

Kommelluksiakin on sattunut matkan varrelle.

– Erästä haastateltavaa jännitti kovasti. Ennen haastattelun alkua istuimme studion sohvilla ja huomasin hänen kasvoissaan jotain. Yritin pyyhkäistä sitä pois, mutta vain huomatakseni, että se olikin ihossa kiinni oleva karva, Sannikka toteaa.

– Vuoden 2011 itsenäisyyspäivän juhlallisuuksien jälkeisenä aamuna olimme juontovuorossa Nicholas Wancken kanssa. Olimme valvoneet edellisiltana sekä Linnan juhlat että Linnan juhlien jatkot loppuun asti. Kun sitten nauhoitimme varsinaisen lähetyksen jälkeen seuraavan päivän ohjelman mainospätkää, hysteria sai vallan. Pokka ei pitänyt, ei sitten millään.

– Vaikka yritimme kuinka katsoa muualle ja koota itseämme, ei se onnistunut.

Todisteet tästä löytyy esimerkiksi Yle Areenasta.

Entä missä Marja Sannikka on kymmenen vuoden päästä?

– En tiedä. Elän niin täysin tässä hetkessä, enkä oikeastaan edes halua miettiä niin pitkälle. Asun Oravalassa, se on varmaa.

– Tällä hetkellä työn ja vapaa-ajan suhde on niin hyvin kohdallaan, etten vaihtaisi sitä mihinkään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat