Paikalliset

Kylämummeja ja -vaareja tarvitaan ympäri Vihtiä

MLL Vihdin kylämummi Raija Pikku-Pyhältö.

Visa Högmander

Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Vihdin paikallisyhdistyksen vuoden alussa käynnistämä kylämummi- ja vaaritoiminta kaipaa lisää mummeja ja vaareja. Kylämummeja on tällä hetkellä Vihdin alueella yksi. Hänen nimensä on Raija Pikku-Pyhältö.


– Näin MLL:n Vihdin paikallisyhdistyksen ilmoituksen kylämummi- ja -vaaritoiminnasta ja huomasin sen sopivan hyvin omiin kuvioihini. Jäin eläkkeelle viime syksynä insinöörimaailmasta ja olin jo hetken aikaa kaivannut jotain muuta. Innostuin, että voisin käydä auttamassa läheisessä päiväkodissa.

 

– Mitä sitten käytännössä teen? Yritän olla apuna ja täyttää sitä lasten kanssa leikkimiseen jäävää aukkoa, joka päiväkodin vakituisilta ohjaajilta jää. Aluksi jännitti, että mitenhän lapset mahtavat minuun suhtautua, mutta kun on oma itsensä ja avoimin mielin, niin hyvin se sujuu.

Raija Pikku-Pyhältö käy kylämummina Vihdin ja Lohjan rajalla sijaitsevassa Nummenkylän päiväkodissa. Hän käy paikalla joka toinen viikko, ollen paikalla aamupalan ja päiväruoan välisen ajan.


– Edelleen sitä vähän jännittää, mutta se on hyvä, ettei ole tullut liian rutinoituneeksi kylämummiksi, hän naurahtaa iloisesti.


– Ajattelin jatkaa syksyllä kylämummina, mutta vertaistukea olisi kiva saada. Lisää vapaaehtoisia tarvitaan ympäri Vihtiä. Toivottavasti uusia kylämummeja ja -vaareja innostuu lähtemään mukaan toimintaan!


Pikku-Pyhältö sanoo, että erityisesti pienet pojat kaipaavat juttuseuraa.

 

– He haluavat jutella autoista ja muista asioista, joista kylävaarit osaisivat jutella parhaiten. Kanssakäyminen lasten kanssa on palkitsevinta. Ne ovat oikeita tähtihetkiä, kun avaa päiväkodin pihan portin ja joku lapsista juoksee heti halaamaan.

 

Seuraava kylämummi- ja vaarikoulutus järjestetään Helsingissä 4. syyskuuta. Raija Pikku-Pyhältö on menossa paikalle omalla autolla ja ottaa mielellään toiminnasta innostuneita kyytiin.

 

MLL Vihdin kylämummi- ja vaaritoiminnasta vastaava Vaula Hacklin toivoo, että uusia vapaaehtoisia saadaan mukaan toimintaan ja lasten iloksi myös MLL:n perhekahviloihin.

 

– Yhdistyksemme haluaa tukea sukupolvien välistä kohtaamista ja kylämummien- ja vaarien toiminta on sitä parhaimmillaan, Hacklin toteaa.

 

Uudellamaalla on tällä hetkellä kaikkiaan yli sata kylämummia ja -vaaria.

 

– Toiminta on lähtenyt hienosti käyntiin muutamassa vuodessa. Vuoden 2012 lopussa koko maassa oli 432 kylämummia ja -vaaria, kertoo MLL:n Uudenmaan piirin perhetoiminnan koordinaattori Tuulikki Matero.

 

Uudellamaalla HOK-Elanto tukee kylämummi- ja vaaritoimintaa, joten MLL:n Uudenmaan piiri on pystynyt järjestämään useita koulutuksia vuodessa ja kylämummien ja -vaarien määrä on kasvanut vauhdilla.

 

MLL:n kylämummit ja -vaarit ovat vapaaehtoisia, jotka käyvät esimerkiksi päiväkodeissa, MLL:n perhekahviloissa ja -kerhoissa lukemassa lapsille satuja, askartelemassa ja leikkimässä lasten kanssa. Kylämummit ja -vaarit eivät ole yksittäisten lasten varamummoja ja -vaareja.

 

Kylämummit ja -vaarit ovat mukana omaehtoisesti ja osallistuvat toimintaan omien kiinnostusten ja voimavarojen mukaan.

 

Kylämummi- ja kylävaarikoulutus

 

Koulutus uusille kylämummeille ja -vaareille ke 4. syyskuuta kello 13–15 Helsingissä, MLL:n Uudenmaan piirin toimistossa (Asemapäällikönkatu 12 C, Itä-Pasila) ja ti 10. syyskuuta kello 10–12 Espoossa, kauppakeskus Sellon kirjaston Akseli-salissa (Leppävaarankatu 9).

 

Tiedustelut ja ilmoittautumiset perhetoiminnan koordinaattori Tuulikki Materolle, puh. 044 281 0709 tai [email protected].

 

Koulutuksesta innostuneet ja kyytiä vailla olevat voivat ottaa yhteyttä kylämummi Raija Pikku-Pyhältöön, puh. 045 673 0291 ja sähköposti [email protected]. Hän ottaa kyytiin mielellään toiminnasta innostuneita.

 

MLL Vihdin paikallisyhdistyksen kylämummi- ja kylävaaritoiminnasta vastaa Vaula Hacklin (puh. 050 586 3776, sähköposti [email protected]).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat