Paikalliset

Kunnan talous huolettaa suurimpia valtuustoryhmiä

Välitilinpäätös. Kysyimme valtuustoryhmien puheenjohtajilta, mihin he ovat tyytyväisiä ja tyytymättömiä

Anu Rajajärvi ja Eerikki Viljanen. Vesa Valtonen

Kokoomuksen valtuustoryhmä on tyytyväinen siihen valtuuston yksimielisyyteen ja vakavuuteen, jolla Nummelan koulun korjaustarpeisiin vastattiin. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Tuija Sundberg nosti sen kärkeen listalla, mihin asioihin hän on tyytyväinen katsoessaan mennyttä kahden vuoden jaksoa kunnanvaltuustossa.

Pyysimme kaikkien valtuustoryhmien puheenjohtajia tekemään välitilinpäätöksen ja kysyimme, mihin päätöksiin he olivat tyytyväisiä ja mihin puolestaan tyytymättömiä. Vastaukset saimme neljän suurimman valtuustoryhmän puheen johtajilta; Tuija Sundbergin lisäksi Eerikki Viljaselta (kesk.), Anu Rajajärveltä (sd.) ja Pasi Saloselta (ps.).

Kyläkoulujen lakkauttamisesitystä seurasi menneenä syksynä melkoinen kansalaisuusaktiivisuus ja koulut säilyivät lopulta valtuustossa äänestystuloksella, jossa yksi ääni ratkaisi kyläkoulujen hyväksi. Keskustan ja perussuomalaisten valtuustoryhmien puheenjohtajat nostivatkin kyläkoulupäätöksen listan kärkeen tyytyväisyyden aiheita poimiessaan.

– Kunnan kehittäminen, kylien mahdollisuuksien hyödyntäminen, palvelutason ja palveluverkon turvaaminen kaikille kuntalaisille oli meille kärkiasioita joista tehtyihin päätöksiin on tässä taloudellisessa tilanteessa syytä olla tyytyväinen, Viljanen sanoo.

Perussuomalaisten Salonen nosti kärkeen kyläkoulujen säilymisen lisäksi tuntikehyksen ja HOPE-luokan säilyttämisen.

Demariryhmän puheenjohtaja Anu Rajajärvi puolestaan on tyytymätön budjettikäsittelyn tulokseen.

– Yrityksistä huolimatta yhteistä poliittista tahtotilaa ei muotoutunut ja siitä seurauksena budjetin alijäämä kasvoi huomattavasti. Toisaalta kestäviä rakenteellisia päätöksiä ei saatu tehtyä. Nyt edessä ovatkin sitten yt-neuvottelut.

Tyytyväinen Rajajärvi on siihen että valtuusto haluaa olla osa metropolia. Mennyt vuosi onkin hänen mukaansa ollut poikkeuksellinen.

– Koskaan aikaisemmin ei Vihti ole ollut mukana ylikunnallisissa ja valtakunnantasoisissa selvityksissä, esimerkiksi Metropoli, EKKV. Vaikka luottamushenkilöillä on pitänyt kiirettä osallistuminen on ollut aktiivista ja kunnan linja ja tavoitteet ovat olleet yhteneviä.

Samoilla linjoilla on kokoomuksen Sundberg:

– Vihti on taistellut itselleen paikan metropolialueella, ja kunnan strategisesta suuntautumisesta pääkaupunkiseudulle on kyetty pitämään kiinni.

Anu Rajajärvi nostaa esille myös kunnan liikuntapalveluiden tarjonnan; se on ollut hienoa resurssien niukkuudesta huolimatta.

– Samoin olemme saaneet lasten ja nuorten käyttöön monia uusia toimitiloja päiväkoti- ja koulupuolella Rajajärvi sanoo.

Viljanen kiittää sitä, että kunnan omien toimintojen tuottamisen kustannusten nousu on saatu tarkentuneen talouden seurannan ansiosta tasaantumaan.

– Tyytyväisyyteen on syytä siinäkin, että kunnassamme tehdään erittäin paljon hyvää työtä, josta suuri osa ei näy ulospäin mutta jos tilanne olisi toinen, jäljet näkyisivät, Viljanen kiittää kunnan henkilöstöä.

Myös Tuija Sundberg on tyytyväinen siihen, että kunnassa on löydetty ja otettu käyttöön säästäväisiä toimintatapoja jokapäiväisessä työssä.

– Ja kunnan johtoryhmään on valittu uusia hyviä osaajia, hän sanoo.

Tyytymätön Sundberg on puolestaan Karviaisen kulukasvuun, johon ei ole päästy tehokkaasti puuttumaan. Samoin hän on tyytymätön siihen, ettei riittävistä talouden tasapainottamistoimenpiteistä ole kyetty päättämään.

– Osalta päättäjistä puuttuu edelleen kriisitietoisuus. Erityisen tyytymätön olen tuloveron korotuksiin, jotka heikentävät kunnan kilpailukykyä ja kuntalaisten ostovoimaa ja hyvinvointia, Sundberg sanoo.

Perusturvakuntayhtymä Karviaisesta löytyvät myös Rajajärven tyytymättömyyden aiheet:

– Karviaisen osalta meillä on paljon haasteita saada yhteistyö ja tiedonkulku kunnan ja kuntayhtymän välillä joustavaksi ja avoimeksi.

Mikään yksittäinen suurempi asia ei ole perussuomalaisten Salosta jäänyt kaivelemaan.

– Mieluusti sitä kuntalaisille jakaisi alhaisia veroprosentteja, loistavia palveluita ja muita etuuksia, mutta onneksi vihtiläiset ovat fiksua porukkaa ja ymmärtävät realiteetit, hän sanoo.

Keskustan Viljanen on tyytymätön kunnan taloudelliseen kehitykseen.

– Taantuman kourissa olevan kuntamme talouden tehostaminen ja palveluiden turvaaminen ovat myös suurimmat tulevan vuoden haasteet.

Myös Sundbergin ja Rajajärven mielestä suurimmat haasteet liittyvät talouteen. Sundberg pohtii myös Venäjän tilanteen mahdollisia vaikutuksia Suomeen.

Tällä kunnanvaltuustolla on nyt takanaan kaksi toimintavuotta ja saman verran edessään.

Oletko tyytyväinen valtuuston toimintaan?

En
72% (21 ääntä)
Kyllä
28% (8 ääntä)
Ääniä yhteensä: 29

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat