Paikalliset

Ravihevoskasvatus kriisissä - pelastaako Reima Kuislan ori kauden 2014?

Mervi Illikainen ja The Bosses Lindy.

Pääkslahti. Reima Kuislan omistaman Koikkalan kartanon tallin kahvihuoneessa istuu väkeä naamat peruslukemilla. Syynä on puheenaihe: ravihevosten astutusmäärät ovat reippaassa laskussa.

Seinäjoella päämajaa pitävää liikemies Kuislaa itseään ei tallikahvion pöydässä näy. Hänelle 300 hehtaarin Koikkala ei ole edes kakkoskoti – ”ehkä vitonen, vaikka kaunis paikka onkin”, on hänen puhelimitse antamansa arvio.

Kartanon päärakennuksen vieressä sijaitsevan hevostallin ja yhden sivurakennuksista Kuisla on vuokrannut viisi vuotta sitten amatöörivalmentaja Mervi Illikaiselle.

Kun Kuislalla on tarvetta, hän voi lähettää muutamia hevosiaan Illikaiseen talliin. Tilaa kiertää komea harjoitusravirata, ja lähipellot ovat myös hevosten käytössä. Reilut 100 hehtaaria viljelysmaata Kuisla on laittanut vuokralle.

– Hevoset tulevat tänne lepäilemään, kuntoutukseen tai muuten vaan, Illikainen kuittaa.

Tällä hetkellä Kuislan hevosia on pihassa kaksi ja Illikaisen omia kaksi. Kolmas Kuislan hevonen, ori The Bosses Lindy, odottaa tallin käytävällä kuljetusta Varsinais-Suomeen Ordenojan oriasemalle.

The Bosses Lindya kuljettamaan tulleet miehet, Suomen Hevosenomistajien Keskusliiton (SHKL) puheenjohtaja Seppo Ranta-Ruona ja Suomen Ravihevoskasvattajain Säätiön (SRKS) puheenjohtaja Matti Pasanen ovat tulleet Tuusulasta. He ryystävät Illikaisen tarjoamaa kahvia pahvimukeista.

– Lämminveriravureiden yhdeksän prosentin pudotus astutusmäärissä ei tunnu suurelta. Sitä se kuitenkin on, kun muistetaan, että suunta on ollut sama jo vuodesta 2008, Ranta-Ruona huomauttaa.

Jopa eniten astunut ori, Pilgrims Taj, jäi kuluneena kesänä alle sataan tammaan. Alalla kaivataan oripuolen vetonaulaa, johon kasvattajat laajasti uskoisivat.

Ranta-Ruona ja Pasanen toivovat SRKS:n Kuislalta ensi kaudeksi vuokraaman The Bosses Lindyn olevan sellainen.

– Tällä kaudella se sai vain 35 tammaa, mutta ensi vuonna 60 on mahdollinen määrä. Myymme sitä halvemmalla kuin Kuisla. Toivotaan, että se auttaa, Pasanen sanoo.

Puhelimen päässä oleva Kuisla on tunnettu siitä, ettei oriinpito ole hänen ykkösharrastuksensa. Tallikahvion seinällä on ori Cold Hard Windin vuonna 2006 Kuislalle voittama Suomenmestaruusseppele.

Kun Cold Hard Wind viisi vuotta myöhemmin loukkaantui, Kuisla myi sen Mika Karhiselle Pihtiputaalle siitosoriiksi.

The Bosses Lindyn suosion osalta Kuisla myötäilee tuttaviaan.

– Ehkä olisi pitänyt hinnoitella The Bosses Lindy eri tavalla. Harvalla oriilla on kuitenkaan niin hieno suku kuin sillä, ja johan jälkeläisetkin ovat jotain näyttäneet.

– Viimeksi Seinäjoella Uptown Pilot voitti, vaikka edellisessä lähdössä Kouvolassa oli saanut kuskin takia tehdä aivan hirveän juoksun. Pitää olla kova hevonen, että sen jälkeläiset kestää, kun ihmiset tekevät mitä sattuu, Kuisla kehaisee.

The Bosses Lindyn isä Conway Hall edustaa tämän hetken kuuluisinta oriveljessarjaa, jonka ykkösnimi on Andover Hall. Emä True Diva on jättänyt myös maailmanennätysori Airzoom Lindyn.

Pasasella on The Bosses Lindyn vuokrauksessa niin sanotusti oma hevonen vedossa. Hänellä on jo kotonaan Tuusulassa yksi The Bosses Lindyn parhaista jälkeläisistä, 1.12,1a juossut nelivuotias ori Shadow Woodland. Sen emä Unlimited Visa on sekin aikanaan haettu Koikkalasta.

– Kaupat tehtiin Kuislan kanssa tammaa näkemättä. Shadow Woodlandin lisäksi Unlimited Visalle on syntynyt kaksi varsaa Anythings Possible-oriista ja tämänkesäinen orivarsa Brad de Veluwesta, Pasanen luettelee.

Hän on kasvattanut kaikkiaan yli 30 lämminveriravivarsaa. Ja aikoo kasvattaa varsoja jatkossakin.

– Nyt on niin, että varsat pitää myydä kimpoille. Muuten niistä ei saa oikein mitään. Meidän bradilaiselle, Treasure Woodlandille, tulee 50 omistajaa, Pasanen nyökkää.

Ensi keväänä Treasure Woodland muuttaa Tuusulasta Vihtiin.

– Jokikunnalle ensin Risto Väreen kesälaitumille ja sieltä sitten Parkkosen Pentille pihattoon, Pasanen paljastaa.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat