Kulttuuri

Vihdin pääkirjastorakennus on teini-iässä

Meneillään juhlavuosi. Pääkirjaston 15-vuotisen toiminnan juhlavuoden aikana on jo tähän mennessä ollut runsaasti toimintaa. Minna-Karoliina Heino piti kesällä sarjakuvakurssin lapsille ja nuorille

Vesa Valtonen

Vihdin kunnankirjaston pääkirjastorakennus Agricola viettää 15-vuotisjuhliaan 5.12. Nykyinen pääkirjasto on ollut Nummelassa vuodesta 1998 asti kuntalaisten olohuoneena. Hannu Jaakkolan ja Tapani Kerttulan suunnitelma Agricola-kirjasto voitti arkkitehtikilpailun 72 työn joukosta vuonna 1990.

Kulkuva juhlavuosi aloitettiin keväällä Kirjan ja Ruusun päivänä, jolloin kirjastossa järjestettiin useita tapahtumia. Kirjaston juhlavuotta ovat rytmittäneet lukuisat tempaukset ja tapahtumat kaikenikäisille – muun muassa lapsille on esiintynyt Nukketeatteri Sampo. Kesällä oli esillä valokuvanäyttely kirjaston henkilökunnan töistä sekä Agricola-kirjaston synnyn vaiheista.

Juhlaviikolla pääkirjastossa on monenlaisia tapahtumia. Maanantaina 2.12. Lauluyhtye Thromos esittää ohjelmistonsa parhaita klo 17.30.

Keskiviikkona 4.12. aamupäivällä koululaiset koristelevat kirjaston joulukuusen ja klo 18 nähdään Kansallisteatterin näyttelijät Karin Pacius ja Marjukka Halttunen lyhytnäytelmässä ”Akka Pärsky ja Hilda Husso”. Esitys pohjautuu Maria Jotunin novelleihin Pietari Suuri, Kuolema ja Hilda Husso.

Pääkirjasto Agricolan syntymäpäivänä 5.12. kirjasto tarjoaa kaikille kävijöille kakkukahvit klo 10–16.

Ennen nykyisen kirjaston rakentamista pääkirjasto sijaitsi vuosien varrella useassa eri osoitteessa. Vuodesta 1971 vuoteen 1994 pääkirjasto oli nykyisessä Taidetalo Siirilässä kirkonkylässä.

Nummelassa oli sivukirjasto Hannankadulla vuodesta 1977 asti, kunnes kunnanvaltuusto päätti rakennuttaa uuden pääkirjaston Nummelaan vuonna 1990.

Tätä varten järjestettiin arkkitehtikilpailu, jonka voittajaksi valittiin 72 työn joukosta Hannu Jaakkolan ja Tapani Kerttulan suunnitelma Agricola-kirjastosta. Samana vuonna hanke laitettiin kuitenkin jäihin Suomen sukeltaessa lamakauteen.

Taloustilanteen kohennuttua alettiin kunnassa jälleen 1995 alkaen herätellä ajatusta uudesta pääkirjastosta. Uuden kirjastorakennuksen sijoituspaikasta sekä sen kustannuksista käytiinkin aikoinaan vilkasta keskustelua kunnassa ja lehtien palstoilla.

Pohdittiin muun muassa sitä, olisiko kirjastolle löytynyt tila niin sanotusta Henrikki-kiinteistöstä. Lopulta päädyttiin rakennuttamaan pääkirjasto alkuperäisen arkkitehtisuunnitelman pohjalta, mutta sitä reilusti karsien.

Rakennus maksoi 19 miljoonaa markkaa, kun alkuperäisen suunnitelman mukainen kustannusarvio oli 42 miljoonaa markkaa.

Uuden kirjaston peruskivi muurattiin joulukuun 12. päivä 1997. Avajaisia vietettiin vuotta myöhemmin lauantaina 5.12.1998. Avajaisten ohjelmaan kuului musiikkia, esitelmiä, runonlausuntaa ja satuja lapsille.

Ministeri Veikko Helle ja puolisonsa Toini Helle avasivat pääkirjaston käyttöön leikkaamalla vihkiäisnauhan. Avajaisissa kirjastoon tutustui 3 500 asiakasta. Suurin kävijämäärä ajoittui ensimmäisen puolentoista tunnin ajalle.

Nykyisessä pääkirjastossa on 15 vuoden olemassaolon aikana tapahtunut muutoksia niin kalusteiden kuin osastojenkin suhteen. Myös kahvila on poistunut, ja sen tilalla on nyt luentosali. Alkuperäiset pitkät palvelutiskit vaihdettiin yksittäisiin pöytätiskeihin vuonna 2007.

Osastot ja hyllyjärjestykset ovat muuttuneet jonkin verran. Kirjastoon hankittiin 2000-luvun aikana palautus- ja lainausautomaatti. Viime vuonna kirjaston opasteita parannettiin, ja tänä vuonna kirjaston lehtisalin kalustus uusittiin.

– Kävijät ovat kehuneet avajaisista lähtien erityisesti kirjastorakennuksen avaruutta ja valoisuutta, jotka ihastuttavat edelleenkin. Kirjastoon tehdäänkin paljon tutustumiskäyntejä pelkästään arkkitehtuurin takia.

 – Pääkirjastosta on vuosien varrella muodostunut kuntalaisten oma, lokoisa olohuone, jossa käydään kirjojen lainaamisen lisäksi lukemassa päivän lehdet, surffaamassa netissä, hoitamassa asioita, äänestämässä sekä tutustumassa moniin vaihtuviin näyttelyihin ja tempauksiin, kirjastonhoitaja Janika Puolitaival kuvailee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat