Paikalliset

Maistuvaa ruokaa ja lämminhenkistä palvelua

Diplomeja vastaanottamassa. Vasemmalta: Tuija Wickström, Sari Huoviala, Ville Kiuru, Minna Kela ja Irma Palo. Eturivissä oppilaskunnan edustajat Leevi Saarinen (vas), Josefiina Haapa-aho ja Hilla Suomala.

Anne Vilenius

Vihtiin on jaettu ensimmäiset Kouluruokadiplomit. Tunnustuksen saivat Haimoon koulu ja Vihdin yhteiskoulu.

– On hienoa, että aloitamme kahdella diplomilla. Tämä on hyvä työkalu, jolla voimme jatkaa muidenkin koulujen kanssa, kertoo ruokapalvelupäällikkö Tuija Wickström.

Diplomit jaettiin keskiviikkona Vihdin yhteiskoululla. Vastaanottamassa olivat VYKin rehtori Minna Kela ja ruokapalvelutyönjohtaja Irma Palo sekä Haimoon koulun rehtori Ville Kiuru ja ruokapalvelutyönjohtaja Sari Huoviala.

Saavutuksen kunniaksi molemmissa kouluissa tarjottiin oppilaille jälkiruoaksi jäätelöä ja henkilökunnalle ilmainen koululounas.

Haimoon koululla on noin 120 ruokailijaa päivässä. Keittiössä on yksi työntekijä.

Vihdin yhteiskoululla on suurkeittiö, joka valmistaa aterioita myös muille kouluille. Ruokailijoita käy koululla noin 500 päivässä ja työntekijöitä on keittiössä kymmenen.

Kouluruokadiplomi lanseerattiin viime vuonna, ja sen on saanut jo noin 80 koulua. Diplomin jakaa Ammattikeittiöosaajat ry.

– Kouluruokailussa noudatetaan paitsi kansallisia ravitsemussuosituksia, myös opastetaan lapsia kestävään ruokakulttuuriin ja sujuviin käytöstapoihin. Hyvin järjestetty ruokailu tukee koulun opetus- ja sivistystoimintaa, kertoo toiminnanjohtaja Marjut Huhtala.

Kouluruokadiplomi tukee suomalaisen kouluruokailun korkeaa tasoa sekä kohottaa kouluruoan tekijöiden ja koko kouluyhteisön imagoa terveellisen ja maittavan ruoan tarjoajina.

Huhtalan mukaan kunnallinen kouluruokailu saa usein osakseen aiheetontakin kritiikkiä.

– Kaikki toimenpiteet kouluruokailun imagon nostamiseksi ovat tarpeellisia. Imago nousee, kun ruokaa valmistetaan ammattiylpeydellä, kun lapset ja nuoret saadaan ymmärtämään ruokailun merkitys terveytensä ja oppimisen tukijana, ja kun kunnalliset päättäjät sitoutuvat antamaan riittävästi resursseja kouluruokailun laadukkaaseen toteuttamiseen.

Kouluruokadiplomia haetaan vastaamalla 45-kohtaiseen kysymyssarjaan, jossa testataan esimerkiksi ympäristö-, kierrätys- ja hygieniaosaamista. Testissä ei kuitenkaan tuijoteta pelkkään ruokaan, vaan koko ruokailuelämykseen.

– Kysymyksiin ei vastaa vain ruokapalvelun henkilökunta, vaan vastauksia on mietitty yhdessä koulun muun henkilökunnan ja oppilaiden kanssa, Huhtala kertoo.

Kouluruokadiplomia voivat hakea sekä julkisen sektorin ruokapalveluyksiköt että yksityiset catering-yritykset.

Diplomin ansaitakseen koulun on täytettävä 85 prosenttia Kouluruokadiplomin kriteereistä. Ammattikeittiöosaajien yhdistys tarkastaa vuosittain 5 prosenttia diplomin saaneista.

Kouluruokadiplomin avulla halutaan kannustaa kouluja kiinnittämään huomiota ruokailun kokonaisuuteen.

– Vihdin palkituissa diplomikouluissa saa maistuvaa ruokaa ja lämminhenkistä palvelua. Vuoropuhelu lasten ja aikuisten välillä on päivittäistä ja ruoasta saa antaa palautetta. Diplomit ovat osoitus kaikin puolin hyvin järjestetystä ruokailusta, Huhtala kertoo.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat