Paikalliset

Kunnanvaltuuston kevään kokouksista videointikokeilu

Vihdin kunnanvaltuuston kaksi seuraavaa kokousta on päätetty videoida. Pilotoinnin tavoitteena on laajentaa kuntalaisten mahdollisuuksia seurata kunnanvaltuuston kokouksia myös internetin avulla sekä selvittää kokemuksia videoinnin hyödyistä ja tarpeellisuudesta.

Kokoukset pidetään huhtikuun 28. ja kesäkuun 2. päivänä Vihdin lukion auditoriossa Nummelassa. Kokousvideot ovat nähtävillä suorina lähetyksinä kokouksien aikana sekä jälkikäteen videotallenteina Vihdin kunnan kotisivujen Kunnanvaltuusto-kohdassa www.vihti.fi/hallinto/kunnanvaltuusto.

Vihdin kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tiina Noro on ilahtunut valtuuston kokousten videointikokeilusta-

– Parhaimmillaan kunnanvaltuuston kokousten videointi lisää kuntalaisten aktiivisuutta ja kiinnostusta yhteisiin asioihin ja päätöksentekoon. Verkkolähetyksillä pystytään lisäämään avoimuutta, päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja lähidemokratiaa. Samalla toivottavasti osallistumisen kynnys kunnan asioihin mataloituu.

– Näillä kahdella videoinnilla kerätään kokemuksia ja palautetta, joten toivottavasti kuntalaiset hyödyntävät tilaisuutta seuraamalla kokouksia ja antavat kokousvideoinnista myös palautetta, kannustaa kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

– Nuorten mediapajalaisten työpanos ja oppilaitosyhteistyö videointien toteuttamisessa ovat mielestäni upea juttu, kiittelee Tiina Noro nuorten mukanaoloa.

– Tavallisesti kokousyleisönä on mukana vain muutama kuntalainen, joten toivomme luonnollisesti kokousten saavan suurempaa huomioarvoa ja näkyvyyttä reaaliaikaisen lähetyksen ja videoiden avulla. Kun kunnanvaltuuston kokouksia on mahdollisimman helppo seurata, lisää se kuntalaisten kiinnostusta kunnallispolitiikkaakin kohtaan, arvioi kunnanjohtaja Sami Miettinen.

Vihdin kunta tekee videokokeilut yhteistyössä Letgee Creativen ja Doukas Artsin kanssa. Pilotoinnin toteutuksessa ovat mukana Luksian Ratas-projektin Mediapaja Apaja sekä Vihdin yhteiskoulun 8. luokkien mediakurssi.

Mediapajan kuvausryhmä koostuu vihtiläisistä työttömistä nuorista, jotka näin mediatyön harjoittelun lisäksi saavat samalla tietoa kunnallisista asioista.

Puheenvuorot äänitetään puhujakorokkeen mikrofoneilla. Videokokeilun avulla testataan myös lukion auditorion soveltuvuutta videointeihin ilman valtuutettujen istuinpaikoilla olevia mikrofoneja.

– Pilottihankkeella saadaan paljon arvokasta tietoa ja käytännön kokemusta valtuuston kokousten videoinneista. Lisäksi nähdään kuinka moni kuntalainen seuraa kokouksia reaaliaikaisesti ja kuinka moni katsoo kokousvideoita jälkeenpäin kotisivuiltamme, kertoo Vihdin kunnan markkinointipäällikkö Tarja Jokiniemi.

– Moni lähikuntahan käyttää videointia valtuuston kokouksissaan, mutta kustannusten ja hyödyn suhteesta on vaikea saada arvioita. Videoinnin kustannukset kokousta kohden lienevät yleensä siinä tuhannen ja kahden tuhannen euron välissä, joka tällaisessa taloustilanteessa olisi huomattava investointi kunnalle.

– Nämä pilottikokeiluthan tehdään nyt talkoohengellä huomattavasti edullisemmin. Kokousajat ovat ilmeisesti myös hivenen pidentyneet videoinnin myötä. Toisaalta kuntalaisten on ehkä helpompi kommentoida kokouksia videoiden yhteydessä olevalla palautelomakkeella kuin pelkän kokouksen esityslistan ja pöytäkirjan perusteella, pohtii Jokiniemi pilottihanketta.

Kunnanvaltuuston kokoukset alkavat kello 18.00 ja ovat avoinna yleisölle normaaliin tapaan videoinnista huolimatta. Videotallenteet ladataan kunnan kotisivulle mahdollisimman nopeasti, todennäköisesti jo kokousta seuraavana päivänä.

Videoita editoidaan oppilasyhteistyönä, joten viivettä voi tulla koulutyön aikataulujen mukaan. Videoiden arkistointiajasta ei ole vielä tehty päätöstä, se päätetään pilottihanketta ja sen mahdollista jatkoa muutenkin arvioitaessa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat