Paikalliset

Kierrätyskeskus viivästyy ja sakkomaksut pyörivät

Nummelan Kirppis lopetti toimintansa Tehtaantiellä juhannuksen alla. Tähän kunnan omistamaan kiinteistöön on tulossa kierrätyskeskus - mutta milloin?

Kai Jauhiainen

Nummelaan kaavaillun kierrätyskeskuksen aloitusajankohta on siirtymässä loppuvuoteen. Vielä toukokuussa käynnistämistä tähdättiin elokuulle. Monien toiveissa oli, että alkuun oltaisiin päästy jo aikaisemminkin. Piiskana ovat Vihdin kunnalle koko ajan lankeavat isot sakkomaksut pitkäaikaistyöttömien työllistämisvelvoitteessa epäonnistumisesta.

Vihdin kunnanhallitus myönsi toukokuun alussa luvan kierrätyskeskuksen toiminnanjohtajan palkkaamiseen 1.6. lukien, mutta rekrytointia ei olla aloitettu.

– Halusimme odottaa Luksian ESR-hankkeen rahoituspäätöksen, sillä meillä on mahdollisuus saada kierrätyskeskuksen perustamiseen rahoitusta hankkeen kautta, kertoo Vihdin vs. kunnanjohtaja Noora Nordberg .

Vihdin kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuija Sundberg (kok) ei ole huolissaan hankkeen viivästymisestä.

– Hallintokeskus valmistelee asiaa ja ei kesällä muutenkaan mitään tapahdu. Syksykin on ihan hyvä aloitusajankohta, kuittaa Sundberg.

Vihdin kunta neuvotteli eilen keskiviikkona Luksian kanssa siitä, että voitaisiinko Kierrätyskeskuksen toiminnanjohtaja ja työnohjaaja palkata Luksian saaman ESR-rahoituksen turvin. Luksia on saanut ESR-rahoitusta Vihdin, Karkkilan, Lohjan ja Hangon yhteiselle työllistämishankkeelle. Neuvottelujen lopputulos ei ollut tiedossa lehden mennessä painoon ja etukäteen ei Nordberg halunnut asiaa avata.

– Kuulen itsekin tilanteen tarkemmin vasta keskiviikkona kun Luksia on käynyt neuvottelut rahoittajan kanssa, kertoi Nordberg tiistaina.

Kierrätyskeskus on tulossa Kalkkimäkeen Tehtaantielle kunnan omistamaan kiinteistöön. Nummelan Kirppis lopetti toimintansa tiloissa juhannuksen alla ja se pitkitti lopettamistaan Kierrätyskeskusta odotellen.

Toiminnanjohtajan rekrytointia on nyt siirretty viranhaltijapäätöksellä. Ketkä asiasta päättivät?

– Minä ja kunnanjohtaja Sami Miettinen keskustelimme asiasta ja katsoimme, että tämä on kunnan kannalta edullisin ja tarkoituksenmukaisin ratkaisu kertoo Nordberg.

Kierrätyskeskukseen on tarkoitus työllistää kerrallaan noin 20 työtöntä työnhakijaa. Paikka on tarkoitettu ennen kaikkea sellaisille työttömille työnhakijoille, jotka ovat saaneet työmarkkinatukea vähintään 300 päivää.

Piiskana kunnalle ovat sakkomaksut siitä, ettei Vihti pysty täyttämään työllistämisvelvoitettaan. Viime toukokuussa maksettiin 311 vihtiläiselle kunnan osarahottamaa työmarkkinatukea yhteensä lähes 213 000 euroa, josta Vihdin kunnan osuus oli runsaat 121 000 euroa. Kunnan on maksettava 300-499 päivää työmarkkinatukea saaneiden tuesta 50 % ja yli 1000 päivää työttömänä olleiden osalla osuus on 70 %.

Tänä vuonna työmarkkinatuki on keskimäärin kaikkiaan 705 euroa kuukaudessa eli 8 460 euroa vuodessa ilman lapsikorotusta.

Kun kierrätyskeskuksessa työllistettäisiin 20 työtöntä kuudeksi kuukaudeksi eli vuodessa yhteensä 40 henkilöä, toivotaan heidän ensisijaisesti työllistyvän myöhemmin vapailla työmarkkinoilla. Jos näin ei käy, katkeaa kuitenkin pitkäaikaistyöttömyys ja heidän osaltaan loppuvat myös kunnan sakkomaksut. Kokonaisuudessaan voidaan arvioida kierrätyskeskuksen tuovan kunnalle vuodessa noin 250 000 euron hyödyn, joten hankkeen myöhästyminen tulee kalliiksi sekin. Jo pelkästään sakkomaksujen osalta 40 pitkäaikaistyöttömän työttömyyskierteen katkeaminen toisi kunnalle lähes 190 000 euron laskennalliset vuosisäästöt.

Juttua on muokattu: Tehdastie on muutettu Tehtaantieksi ja Nummelan Kirppis toimi Kalkkimäessä, ei Lankilassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat