Paikalliset

Ylävesisäiliön remontti on vauhdissa

–¿Puhalletaan säiliöön ilmaa, etteivät miehet ala kuukahtelemaan, opastaa rakennusmies Harri Saloranta. Ilmapuhallin kuljettaa katon kautta happea sisällä työskenteleville.

Elisa Grönholm

Nummelan pienemmän ylävesisäiliön remontin kahdeksas viikko on meneillään. Vesisäiliötä kunnostetaan, koska siinä havaittiin pieni vuoto viime kesänä.

Lahtelaisyrityksen Team Salorannan urakoiman remontin tavoite on olla valmiina 30.9.

– Silloin pitäisi saada laskea vettä, sanoo rakennusmies Harri Saloranta. Hän on tänään yksin työmaalla, mutta kunnostuksen vaiheesta riippuen paikalla saattaa olla kahdeksankin työmiestä. Kunnostustyöt ovat tällä hetkellä noin viikon aikataulusta myöhässä.

– Vanha tiilivuorauksen perustus ei ollut ihan suunnitelman mukainen, ja sitä jouduttiin levittämään, kommentoi Vihdin Veden johtaja Tapio Lankinen .

Urakoitsijalla on kuitenkin laillinen oikeus pyytää suoritukselleen lisäaikaa. Vielä on vaikea sanoa, tarvitaanko sitä.

Vesisäiliöstä on tähän mennessä purettu kaikki vanha lukuun ottamatta betonirunkoa.

Säiliön sisä- ja ulkopuolta ympäröivät telineet, ja uutta perustusta on jo tehty jonkin verran. Seuraava vaihe on säiliön kunnostus sisältä päin, joka aloitetaan hiekkapuhalluksella. Säiliön eristyksistä tulee nykyaikaisemmat ja sisäpuolelle laitetaan uusi pinnoite. Purkutilanteessa irtoaa asbestia ja muita vaarallisia aineita, joten suojaimet on oltava kunnossa.

Tänään on vuorossa yläkaton tukeminen, jotta vanha katto saadaan purettua pois.

– Ei voi kävellä alapuolelle ennen kuin katto on tuettu, Saloranta sanoo. Varsinaiseen korjaustoimintaan päästessään tehdään remonttia ulko- ja sisäpuolelta yhtä aikaa.

Vesisäiliön ulkomuoto ei muutu, sillä uusi muuraus tulee olemaan punatiilinen, samanlainen kun isompi vesisäiliö vieressä. Salorannan mukaan pyöreäksi muuraaminen ei ole helppoa, koska pitää ottaa huomioon kaari:

– Tämä ei ole ihan sama kuin Kahi-tiilien vuoraaminen. Urakoitsija on kuitenkin korjannut vesitorneja ennenkin, ja Saloranta vakuuttaakin, että uudesta säiliöstä tulee vanhaa parempi. Muuraukset menevät luultavasti elokuun puolelle.

Kunnostaminen on tässä tapauksessa järkevää

Vanha peltikatto puretaan, mutta uudesta tehdään samanlainen. Rakennus on 60-luvun alussa tehty, mikä aiheuttaakin hieman päänvaivaa:

– Ei meinaa löytää enää peltiseppiä, jotka tekevät tuollaisia kattoja.

Rungossa oli vauriokohtia, mutta Salorannan mukaan säiliö on 60-luvun aikaiseksi rakennukseksi hyväkuntoinen.

– Kunnostaminen on tässä tapauksessa järkevää, hän sanoo. Säiliön kuntoa ei pystytty arvioimaan täysin etukäteen, koska se oli täynnä vettä.

Nyt kun on säiliö on tyhjä ja seinät purettu, näkee vasta sen todellisen kunnon.

Vanhoja vesisäiliöitä ei monissa paikoissa enää kunnosteta, mutta Vihdin Vesi on halunnut vesivarmuuden säilyvän. Vesisäiliöt toimivat paineenpitäjinä ja varastosäiliöinä. Nummelan säiliöissä on yli vuorokauden vedentarve varastoituna, jos kaivojen pumppuihin tulee häiriöitä. Vesi kulkee säiliöistä vapaavirtauksella taloihin, joten sähköä ei tarvita veden pumppaukseen. Pieneen säiliöön mahtuu vettä 350 kuutiometriä. Remontin aikana 2000 kuutioinen iso säiliö on toiminnassa koko ajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat