Paikalliset

Maatalous pitää Eerikin kiireisenä

Eerikki Viljasen lehmät ovat uteliaita ja seurallisia eläimiä.

Riina Haapala

Eduskunta pitää istuntotaukoa, mutta ensimmäisen kauden kansanedustaja Eerikki Viljanen (kesk.) ei juuri ehdi lomailla. Tilan työt pitävät maatalousyrittäjän kiireisenä.

– Kesällä maataloudessa on aina sesonkityöt. Kun oli poutajakso kesäkuussa, tehtiin hysteerisesti heiniä, Viljanen kertoo. – Kuivat heinät saatiin tehtyä ja siinä ne aurinkoiset päivät sitten menivätkin.

Viljasella on myös lehmiä. Yleensä lehmät hoidetaan perheen voimin, mutta tänä vuonna on saatu aiempaa enemmän ulkopuolista apua. Tänään lehmät lypsää lomittaja Kim Elväs .

– Maataloustöiden haaste on, että aamuin illoin pitää lehmät hoitaa. Se vie kahdelta hengeltä monta tuntia päivästä ja jos on sesonki menossa niin muut työt vievät lopun ajan, Viljanen sanoo.

Kesken haastattelun hänen puhelimensa soi. Naapuri soittaa kertoakseen, että Viljasen nuorta karjaa on aidan väärällä puolella.

– Siellä on hyvin houkutteleva paikka niille. Niillä on välillä tällaisia fiksaatioita, että vaikka on sapuskaa ja hyvät mestat niin jos ne kerran oppivat pujahtamaan aidan raosta, ne menevät uudestaan, Viljanen kertoo.

Hän on joutunut hakemaan hiehoja aiemminkin aidan takaa.

– Siellä ne mollottivat 20 metriä aidan toisella puolella. Ne tiesivät, mikä on pelin henki kun menin ja laskin aidan maahan ja sanoin että menkää takaisin. Ei tarvinnut paljon ajaa kun ensimmäinen tajusi ja lompsi takaisin ja muut perässä.

Viljasen onneksi naapurit ovat tottuneet lehmiin eivätkä säikähdä, vaikka sarvipää katselisi puun takaa. Vaaraa lehmistä ei ole; ne ovat lauhkeita, mutta uteliaita.

Istuntotauon aikana Viljanen seuraa myös tiiviisti mediaa. Kännykässä on uutishälytys päällä, jos jotain tapahtuu. Aiemmin avustajana ja eduskunnan kansliassa työskennellyt Viljanen on tottunut seuraamaan, mitä tapahtuu ja vinkkaamaan, pitäisikö asiaan reagoida.

– Nyt on erona se, että lopullinen päätös on oma. Mutta ihan mieluista se on näin.

Virallisten uutisten lisäksi tulee eduskuntaryhmän omia tiedotuksia ja paljon sähköpostia. Tilanteet päivittyvät jatkuvasti.

– Jos on sellainen tilanne, ettei pääse pariin tuntiin katsomaan uutisia, alkaa olla orpo olo, Viljanen naurahtaa.

Kotona on vaikea rentoutua.

Päivät kuluvat työn ja perheen parissa niin, ettei Viljanen ehdi paljon harrastaa. Metsästys ja kalastus ovat jääneet viime vuosina vähemmälle.

– Minulla on pieni vene, mutta kertaakaan en ole vielä tänä vuonna ehtinyt kalaan. Kevättalvella kun aurinko alkaa paistaa, odottaa pääsevänsä kalastamaan, mutta arki jarruttaa.

Viikonloppuna on tarkoitus kalastaa –jos ei sada.

– Vitsailin, että minun tuurillani lomapäivinä sataa, mutta nyt se on satanut kyllä koko ajan. Maataloudessa on se huono puoli, että vaikka tekisi kuinka paljon töitä, sää vaikuttaa. Viljat ovat tänä kesänä kärsineet eikä hyvää satoa tule.

Elokuun alkupuolella alkaa metsästyskausi.

– Kiireistä huolimatta olen yrittänyt pitää kiinni edes yhdestä metsästysperinteestäni. Olen jo parinkymmenen vuoden ajan ollut metsästyskauden avauspäivänä kyyhkyjahdissa. Sinne menen tänäkin vuonna.

Maataloustyöt ovat hyvää vastapainoa eduskuntatyölle, mutta jos rentoutua haluaa, pitää lähteä pois kotoa. Viime kesänä Viljanen piti vuorokauden ”loman”, tänä vuonna näyttää siltä, että loman pitäminen jäänee syksylle. Kotona on vaikea rentoutua.

– Täällä tekemättömät työt ovat koko ajan silmissä ja mielessä. Joka päivälle olisi enemmän hommia kuin ehtii ikinä tekemään. Sitten pitää vain valita ne tärkeimmät, Viljanen sanoo.

Viljanen muutti viisi vuotta sitten perheensä kanssa takaisin lapsuudenkotiinsa. Remontti on edelleen kesken ja se etenee vähitellen.

– Ylhäällä olisi vielä jalkalistoja laittamatta, Viljanen nauraa.

AIHEESTA LISÄÄ VIHDIN UUTISTEN VIIKONVAIHTEEN LEHDESSÄ

Eerikki Viljanen

synt. 21.4.1975

Asuu Oinasjoella

Naimisissa, yksi lapsi

Kansanedustaja, kunnanvaltuutettu ja maatalousyrittäjä

Viljanen on ollut mukana politiikassa vuodesta 1996, jolloin hänet valittiin ensimmäisen kerran Vihdin kunnanvaltuustoon.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat