Paikalliset

Sodan ja toivon kuohut asettuivat Vihtiin

Pirkko Koskenkylä oli keväällä Vihdissä kertomassa kirjoitustyöstään. Nyt Pohjantuuli-sarja on saanut myös kolmannen osan.

Kai Jauhiainen

Jos viime kesänä julkaistun Pohjantuuli 2 -kirjan jälkeen jäi askarruttamaan, miten Laura sietää perheensä lähestulkoon hylännyttä miestään Kaarloa , kannattaa lukea trilogian kolmas osa.

Sodan ja toivon kuohuissa, Pohjantuuli 3. Kirja kannattaa lukea myös, jos haluaa syväluotauksen Suomen, suomalaisen naisen ja vihtiläisten elämään kolmen vuosikymmenen ajalta. Trilogian ensimmäisen ja toisen osan lailla kolmannessakin osassa punaisena lankana on naisen asema Suomessa. Kirja on kunnianosoitus vahvoille, uutterille suomalaisille naisille.

Pohjantuuli-trilogian kolmas osa jatkaa Pirkko Koskenkylän historiallisten romaanien sarjaa. Tämän osan vuosiin 1918 – 1948 mahtuu sota ja uusi rauhanajan alku, joka kuitenkin päättyy nopeasti vieden maailman vääjäämättömästi kohti uutta sotaa.

Pohjantuulien kahdesta aikaisemmasta osasta tutuiksi tulleet henkilöt ja heidän jälkeläisensä joutuvat kokemaan oman voimattomuutensa, omat pelkonsa ja tekemään omat uhrauksensa.

Sisällissota ei jättänyt ketään siitä osattomaksi ja ennen kuin huomattiinkaan, edessä oli uusi sota kaikkine kauhuineen. Sodan mielettömyyden keskellä ihmisten on elettävä uskoen tulevaisuuteen ja näin tapahtuu myös Sodan ja toivon kuohuissa; siinä ajan harmaudesta huolimatta rakastetaan enemmän kuin surraan ja iloitaan enemmän kuin itketään.

Vihtiläissyntyinen kirjailija ja kuvataiteilija, entinen televisiotoimittaja Koskenkylä on sijoittanut päähenkilöiden elämän Vihdin kirkonkylälle ja sen ympäristöön. Kirjan päähenkilöt ovat kuvitteellisia, mutta tarina vilisee tuttuja paikkoja ja oikeiden aikalaisten nimiä ja tekemisiä.

Kirjailija itse on sanonut kirjasta tulevan autenttisen, kun paikat ovat oikeasti olemassa ja kirjoittajalleen tuttuja. Näin todella on: Koskenkylä (os.Harju) on syntyisin Vihdistä.

Kymmenen ensimmäistä elinvuottaan hän on asunut kirkonkylän liepeillä ja on käynyt samaista Niuhalan kansakoulua, jossa Sodan ja toivon kuohuissa -kirjan päähenkilö Laura toimii opettajana.

Myöhemminkin, muutettuaan isänsä kanssa Järvenpäähän, Pirkko-tyttö palasi lomillaan isovanhempiensa luo Vihtiin.

Lapikkaan-
nummen läpi
ajaessa jokainen
varjo näytti
kummitukselta.

 

 

Pohjantuulten kolmas osa jatkuu vuodesta 1918. Vuodet olivat vaikeita, eikä niistä kirjoittaminenkaan ollut Koskenkylän mukaan helppoa. Vihdissä valkoiset vangitsivat eri puolilta pitäjää punakaartilaisia ja teloittivat heidät Lapikkaannummella.

 

Koskenkylä muistaa, miten koulumatka Lapikkaannummen läpi oli lapsuudessa pelottavaa; jokainen varjo näytti kummitukselta. Kirjan tarina jatkuu läpi sotavuosien ja kieltolain ajan Suomen jälleenrakentamisen aikaan ja hienoisesti näihin päiviin asti.

Pohjantuuli kakkosen ilmestyttyä Koskenkylä arveli, että kolmannen osan tekemiseen menee kaksi vuotta. Taustatyö historiallisessa romaanissa on niin iso. Työ on kuitenkin sujunut Koskenkylältä joutuisaan ja kirja valmistui vuodessa.

Koskenkylä asuu Ranskassa Provecessa, mutta palaa kirjojensa rakkaisiin maisemiin usein. Nytkin hän on Vihdissä ja tulee Wuosisatamarkkinoille Vihdin museolle esittelemään ja myymään kirjaansa.

Pirkko Koskenkylä, Sodan ja toivon kuohuissa – Pohjantuuli 3, Airut Kustannus, ISBN: 9789526770345.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat