Paikalliset

Turvapaikka-konsertti hiljensi auttamaan

Piritat-kuoiro avasi näyttävästi Turvapaikka-konsertin.

Vesa Valtonen

Vihdin kirkon penkit alkoivat keskiviikkoiltana täyttyä jo puoli tuntia ennen Turvapaikka-konsertin alkua.

Viimeiset harjoitukset virittivät penkeissä odottavaista tunnelmaa.

Tasan klo 19 kirkkosalin päävalot sammutettiin ja pääovesta saapui näyttävänä kulkueena laulaen Tyttökuoro Piritat. Kuoriosan edessä sinihehkuisessa valossa Pirittojen esittämät kappaleet olivat näyttävä startti hienolle musiikki-illalle.

– Arki on alkanut sujua, tiivisti Riuttarannan väliaikaisen vastaanottokeskuksen johtaja Päivi Tapaninen .

– Kaikenlaista toimintaa ja arkista kommellustakin kuuluu Riuttarannan elämään. Turvapaikanhakijat ovat oppineet suomea ja me työssä tai vapaaehtoisina työskentelevät vähän arabian alkeita, Tapaninen kuvaili arkea.

Hän myös kuvaili erään Riuttarannassa turvapaikkapäätöksiä odottavan syyrialaisperheen kohtaloa.

– Perheen lapsi ei enää uskaltanut nukkua pommitusten pelon takia. Lopulta perhe myi Syyriassa kaiken omaisuutensa ja lähti ensi vaaralliselle matkalle meren yli. He matkasivat halki Euroopan ja tulivat sillä matkalla runsaasti rahastetuiksi.

Riuttarannan vastaanottokeskuksessa tämän perheen elämässä alkoi turvallinen aika.

– Tämä on ollut kaikkien uhrauksien arvoista – lapsella on nyt turva, Päivi Tapaninen kuvaili perheen viime kuukausia.

– Kenellekään Riuttarantaan saapuneelle turvapaikanhakijalle matka ei ole ollut huvimatka, vastaanottokeskuksen johtaja muistutti.

Turvapaikka-konsertissa esiintyivät muun muassa CoreBaroque, mestaripelimanni Jouko Heikola ystävineen, Martti Kilpeläinen, Jakarandan kokoonpano, Lauluyhtye Thromos, Mauri Laakso ja Tuula Kilpeläinen, Taru, Ursa & Paavo Muranen, Risto Ranta-aho & co, Tyttökuoro Piritat, Produktiokuoro, Vihdin Kamarikuoro ja Vihdin Kirkkokuoro.

Vapaaehtoinen ovimaksu Riuttarannassa asuvien turvapaikanhakijoiden hyväksi kerättiin konsertin päätyttyä. Saldo ei ole vielä selvillä.

Turvapaikka-konsertissa jaettiin myös infopaketteja, jossa on vastauksia yleisimpiin kysymyksiin Riuttarannan väliaikaisen vastaanottokeskuksen toiminnasta.

Riuttarannassa on majoitettuna lähinnä lapsiperheitä, yhteensä noin 130 turvapaikanhakijaa. He ovat lähtöisin Syyriasta, Afganistanista, Irakista, Jemenistä, Kuwaitista, Nigeriasta, Somaliasta ja Irakista.

Toiminnan vakiinnuttua Riuttarannan leirikeskus Moksissa tulee olemaan avoimena turvapaikanhakijoiden omille vierailijoille klo 9-20 välisenä aikana – kuitenkin siten, että vierailijat sopivat saapumisestaan vastaanottokeskuksen johtajan tai henkilökunnan kanssa.

Kirkkovaltuuston päätöksellä Riuttaranta on väliaikainen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus 22.9.2015-30.4.2016 välisen ajan.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat