Paikalliset

Kari Levola kertoi lasten- ja nuortenkirjoistaan koululaisille

Kari Levola vieraili pääkirjastossa kertomassa työstään. - Kirjailija minusta tuli hyvin nuorena ja sellaisena olen onnistunut pysymään.

Ella Nieminen

Näppäimistöjä kuluu, kun kirjailija Kari Levola kirjoittaa. Hän aloitti uransa takomalla vanhaa matkakirjoituskonetta, jota kutsui puimakoneeksi. Samalla voimalla ja rytmillä hän takoo näppäimistöjä edelleenkin. Seitsemänä päivänä viikossa, ilman kesälomia.

Kari Levola kävi Vihdin pääkirjastolla kertomassa työstään Nummelan koulun kolmos- ja nelosluokkalaisille sekä Kuoppanummen kutosluokkalaisille. Vierailu oli osa Lukki-kirjastojen juhlavuotta.

Raisiolainen Levola kertoo, ettei ole aiemmin käynyt Vihdin kirjastossa – vaikka hän suunnilleen kaikki Suomen kirjastot onkin vuosien saatossa kiertänyt. Aikaa on ollut, sillä Levolan kirjailijan ura alkoi nuorena ja hän on ollut kirjailija nyt jo 35 vuotta.

Levola hymähtää halunneensa oikeastaan intiaaniksi tai jonglööriksi. Kun ei päässyt kummaksikaan, hänestä tuli kirjailija.

– Kirjailijaksi tulemista ei voi päättää. Kirjailijaksi tullaan kirjoittamalla, Levola sanoo.

– Olen aina ollut kirjailija. En ole koskaan mitään rehellistä työtä tehnyt, jos totta puhutaan.

Mies aloitti runoilijana ja mielsi itsensä pitkän aikaa aikuisten kirjailijaksi.

– Lastenkirjoissani oli aluksi vain poikia. Se johtui siitä, että en tiennyt pienistä tytöistä mitään.

Levola kertoo, että hänellä oli veljiä ja poikaserkkuja. Hän kävi poikalyseota ja asuikin talossa, jonka nimi oli Haamulinna.

– Tyttöjä ei siellä ollut – tai jos oli, he eivät uskaltaneet tulla ulos.

Vasta omien tyttärien syntymän jälkeen Levolan kirjoissa ovat tytötkin päässeet pääosaan.

Kari Levolan mielestä lapset ovat pysyneet suunnilleen samanlaisia 1980-luvulta tähän päivään.

– Totta kai lasten ja nuorten elämään on tullut uusia asioita. Härpäkkeet muuttuvat, mutta perusasiat pysyvät kuitenkin samanlaisina.

Niinpä Levola sanoo, että hän pystyy hyödyntämään omia muistojaan ja kokemuksiaan lapsena ja nuorena olemisesta. Osa kirjojen aiheista ja tapahtumista on otettu suoraan todellisuudesta. Inspiraatiota Levola hakee kaikkialta.

– Kirjailija on sellainen, jonka pää pyörii 360 astetta, täyden ympyrän.

Päähän varastoituu runsaasti tietoa, ja Levola on oppinut kirjoittamaan kirjatkin valmiiksi ensin päässään. Niinpä kirjoja voi olla tekeillä yhtä aikaa useita.

– Kuljen hiihtotyylillä, etten kaadu ja lyö päätäni. Silloin kirjat voisivat hävitä päästä, Levola nauraa.

Levola kehottaa myös koululaisia pitämään huolta päistään.

– Kaikkein tärkein pönttö teillä on hartioiden välissä. Sinne mahtuu valtava määrä tietoa. Oppikaa luottamaan omaan päähänne, se on teidän tärkein työvälineenne mitä ikinä teettekin.

Kari Levola

Kari Levola on kirjoittanut 64 kirjaa. Ensimmäinen kirja, Avovedet, julkaistiin vuonna 1980 ja sai J.H. Erkon palkinnon. Sittemmin Levola on palkittu useasti.

Viime aikoina Levolaa on kiinnostanut lyhyt muoto. Ensi vuonna ilmestyy Multa loppuu akku, joka on Levolan kolmas lyhytproosaa sisältävä nuortenkirja.

Levola on kirjoittanut myös mm. elokuvakäsikirjoituksia ja näytelmiä ja toiminut esimerkiksi kirjoittajakouluttajana, läänintaiteilijana ja Suomen Kirjailijaliiton puheenjohtajana.

Kirjailijalla on neljä lasta ja kaksi lastenlasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat