Paikalliset

Nurkkiin ruikkivat kissat ärsyttävät

Kissoja pääsee silloin tällöin karkuun. Tämä vihtiläinen Rosso katosi kolmisen vuotta sitten. Katoamisilmoituksia löytää karkurit.fi -sivuilta.

Vapaina mellastavat kissat tekevät tuhojaan esimerkiksi kirkonkylän Männikössä: asuinalueella kuljeskelee iso mustavalkoinen kissa, joka on käynyt ruikkimassa useita ulko-ovia piloille.

Erään Männikön alueen talonomistaja on jo joutunut vaihtamaan oven; kissanvirtsa oli turmellut ulko-oven käyttökelvottomaksi.

– Se katti myös sotkee rappusten reunat vähän paksummalla tuotteella. Samainen kissa pyydystää lintujen ruokintalautojen alla. Taitaa tulla halvaksi omistajalle, kun ei tarvitse ruokkia eikä siivota lintujen höyheniä, Männikössä asuvasta perheestä kerrotaan.

– Jospa taas kerran kissanomistajat alkaisivat seurata lemmikkinsä liikkeitä, perheen emäntä toivoo hartaasti.

Suomen Kotikissayhdistys ei hyväksy kotikissan vapaana ulkoilua tiuhaan asutuilla tai vilkkaasti liikennöidyillä alueilla, kuten kaupunkimaisessa ympäristössä tai vilkkaan tien läheisyydessä.

Jos kissa ulkoilee mielellään, yhdistys suosittelee kissan ulkoiluttamista tarkoitukseen sopivassa ulkotarhassa niin, että ulkoilua valvotaan riittävästi yllättävien vaarojen välttämiseksi tai kissalle sopivissa valjaissa ja kissalle riittävän rauhallisessa ympäristössä niin, että kissa on jatkuvassa valvonnassa.

Poliisin ylijohdon tulkinnan mukaan kissa ei saa kulkea vapaana taajamassa ilman valvontaa.

Vapaanakaan liikkuvaa kissaa saa milloinkaan vahingoittaa.

Kotikissayhdistyksen ohjeiden mukaan kissan ulkoilu vapaana voi olla riittävän turvallista haja-asutusalueella, vähäisen liikenteen ympäristössä, mutta omistajan on tällöinkin pyrittävä parhaansa mukaan huolehtimaan kissan turvallisuudesta sekä siitä, ettei kissa aiheuta ympäristölleen vahinkoa tai häiriötä.

Vapaana liikkuvalla kissalla pitäisi olla tunnistusmerkintä ja mielellään panta, jotta kissa voidaan jo ensi näkemältä tunnistusmerkinnän avulla toimittaa omistajalleen.

Kotikissayhdistys painottaa, että ”kotikissa on Suomessa aina lakien suojelema eikä vapaanakaan liikkuvaa kissaa saa milloinkaan vahingoittaa tai tappaa ilman että kissan luonnetta ymmärtävä ensin tutustuu kissan tilanteeseen”.

Metsästyslain mukaan kotieläimeksi otetun kissan heitteillejättö ja hylkääminen on kielletty.

Villiintynyt kissa rinnastetaan rauhoittamattomaan eläimeen, ja alueen omistajalla/haltijalla, rakennuksen omistajalla/haltijalla, metsästysvuokra­oikeuden haltijalla ja metsästysluvan saaneella on oikeus pyydystää ja tappaa rauhoittamaton eläin alueellaan.

Kissan villiintyminen on mahdotonta todeta ilman sen pyydystämistä ja kissan luonteen ymmärtävän tekemää läheistä tarkkailua. Moni aivan kesy kissa voi ulkona vaikuttaa villiintyneeltä.

Järjestyslain mukaan kissan omistajan tai haltijan on pidettävä huolta siitä, ettei kissa pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua.

Tämä vapaanaliikkumisoikeus koskee sekä taajamia että haja-asutusalueita. Alueilla, joilla on laissa kiellettyjä paikkoja, omistajan on mahdotonta estää kissan menoa niihin, ellei kissa ole jatkuvassa valvonnassa.

Eläinsuojelulain mukaan irrallaan tavatun lemmikin saa ottaa kiinni ja toimittaa kunnalliseen talteenottopaikkaan tai löytöeläinkotiin.

Kotikissayhdistyksestä muistutetaan, että maaseudulla kissoja tarvitaan edelleen pitämään ympäristön jyrsijäkantaa kurissa eli saalistamaan. Kaupungissa kissan ulkoilu ei ole vastaavasta syystä tarpeellista ja tuntuva osa kissoista stressaantuu jonkin verran kaupunkiympäristön levottomuudesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat