Latujen kunnossapito on Vuoden liikuntateko

Nummelan Tarmon tekemä talkootyö palkittiin tiistaina Vihdin kunnanvirastolla, jossa jaettiin Vuoden liikuntateko 2009 -tunnustus ja kiertopalkinto. Nummelanharjun hiihtolatujen kunnossapidosta on talven mittaan pitänyt huolta Nummelan Tarmon neljän miehen vapaaehtoistiimi, ja uurastus sai näin ansaitun palkinnon.

– Hiihto on suomalaisten perusliikuntamuoto, jolle löytyy paljon harrastajia, ja joka on voitu turvata Vihdissä. Mutta hiihtolatuja ei olisi voitu tarjota kunnan omana työnä, ei sillä tasolla ja laajuudella miten se nyt seuratyönä tarjotaan, perusteli liikuntalautakunnan puheenjohtaja Monica Paavilainen.

– Tällä toimintatavalla on voitu tarjota edullista perusliikuntaa kuntalaisille, niin lapsille, koululaisille, työssäkäyville kuin eläkeläisillekin.

– Tämä vuosi on ollut säiden suhteen haasteellinen pyryjen vuoksi, etenkin lentokentän puolella ladut ovat saattaneet mennä yhdessä yössä täysin tukkoon, Nummelan Tarmon Timo Jokisuu totesi.

Jokisuun lisäksi kunnan hankkimaa uutta latukonetta ovat käyttäneet tänä talvena Tero Nevala, Simo Havukorpi ja Tuomo Kontinaho.

– Tämä on täysin talkootyötä. Konetta ajetaan viikon vuoroissa, kertoi Jokisuu.

Tunteja kertyy viikossa 10–20, eli se lohkaisee merkittävän osan miesten vapaa-ajasta.

– Paras palkinto talkootyöstä on se, kun näkee ihmisten nauttivan hiihtämisestä. Iloinen kädenheilutus ladun varrelta lämmittää mieltä, Jokisuu hymyili.

Latukoneen käyttäjät ovat myös itse ahkeria hiihtäjiä. Itse sivakoimalla näkee parhaiten, missä kunnossa latu on ja missä kohdassa olisi parantamisen varaa. Palkitsemishetkelläkin Jokisuu oli ainoana paikalla muiden tarmolaisten ollessa hiihtokilpailuissa.

– Havukorven Simo tuli kuulemma juuri maaliin, Vihdin kunnan liikuntatoimenjohtaja Raija Ranta-Porkka tiesi kertoa paikalla oleville.

Talkootyötäuseissa seuroissa

Monica Paavilainen kertoo, että tunnustus haluttiin ojentaa nimenomaan sellaiselle taholle, jonka panostus on poikinut kaikkien kuntalaisten hyväksi. Talkootyölle annettiin suuri arvo.

Ehdotuksia palkinnon saajasta sai vuoden 2009 loppuun mennessä esittää kuka tahansa kuntalainen. Ehdottaa sai niin urheiluseuraa, taustajoukkoja kuin yksityishenkilöäkin. Ehdotuksia kertyikin runsaasti, ja tästä syystä liikuntalautakunta halusi antaa kaksi kunniamainintaa Vuoden liikuntateko -tunnustuksen lisäksi. Toinen kunniakirja meni Ojakkalan Visalle lasten ja nuorten lähiliikunnan edistämisestä.

– Ojakkalan Visa on luonut hyvät olosuhteet lähiliikkumiselle. Ojakkalan kentälle on noussut huoltorakennus hyvin edullisesti. Kentän kunnossapito hoidetaan ympäri vuoden seuran edustajien toimesta talkoilla. Seura tarjoaa ohjattua liikuntatoimintaa lapsille ja nuorille, ja on pyrkinyt koko ajan parantamaan ja lisäämään liikuntamahdollisuuksia alueellaan. Seura on parantanut myös koululiikunnan toteuttamismahdollisuuksia, ja tekee koko ajan aktiivista yhteistyötä kunnan liikuntapalvelujen kanssa, Monica Paavilainen luetteli kunniamaininnan perusteita.

Visan edustajia kiiteltiin myös vahvasta talkoohengestä. Seuran edustajat kertoivat seuran pääpainon olevan lasten ja nuorten liikuntatoimeen panostamisessa, eikä niinkään kilpaurheilussa.

Talkootyö oli perusteena myös toiselle kunniamaininnalle, joka meni Delipap-hallin korjaushankkeen työryhmälle.

Seurojen edustajat yhdessä koordinoivat hallin korjaushankkeen, ja löysivät joukostaan jopa erittäin ammattitaitoisen rakennusvalvojan. Kaikkien suhteet laitettiin peliin, ja korjaushanke vietiin läpi minibudjetilla.

– Liikuntalautakunta myöntää kunniakirjan kiitokseksi hallin käyttöturvallisuuden parantamisesta ja tehdystä vapaaehtoisesta talkootyöstä. Tämä on mahdollistanut hallin käytön jatkossakin laajamittaiseen harrastustoimintaan, kiitteli kunniakirjan ojentanut liikuntalautakunnan varapuheenjohtaja Karita Rodas-Peräkylä.

Yhteistyö seurojenkanssa tärkeää

Paavilainen kuvaili yhteistyön urheiluseurojen kanssa olevan kunnalle erittäin tärkeää. Kunta yksin ei pystyisi ylläpitämään kaikkia liikuntamuotoja siinä määrin kuin mihin nyt seurojen kanssa yhdessä päästään.

Tilaisuuden toisena teemana oli tarjota kakkukahvit kaikille niille vihtiläisten seurojen edustajille, jotka vuonna 2009 menestyivät lajissaan SM-tasolla ja sitä korkeammalla. Menestyneitä urheilijoita on paljon. Paikalla oli muun muassa Vihdin Viestin, Hiidenveden Purjehtijoiden, Nummelan Moottorikerhon, Ilmailuyhdistyksen ja Vihdin Urheiluveteraanien edustajia.

– Yhteistä tapaamista on toivottu ja suunniteltu pitkään, ja tähän tilaisuuteen saimme yhdistettyä nämä molemmat teemat; Vuoden liikuntateko -tunnustuksen sekä menestyneiden urheilijoiden kahvituksen.

Tilaisuuden alkusanat lausunut kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Viherkanto totesi, että vaikka liikunnan järjestäminen kuuluu pääsääntöisesti järjestöille, on ensiarvoisen tärkeää että liikunnalle annetaan sen ansaitsema arvo myös kunnan peruspalveluna.

– Liikunnan tulee näkyä myös kunnan hyvinvointistrategiassa, Viherkanto totesi.

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat