Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

'Kauneus on ihmiselle yhtä tärkeää kuin ravinto'

Taiteilija Jukka Nopsanen haluaa meidän näkevän ihmeet, joiden parissa elämme.

Kauan tuttuja. Näyttelyn Galleria Pictorissa maaliskuussa 2013 avannut Jukka Nopsanen (vas.) tutustui Tiina Pystyseen ja Juhani Heikkilään vuosikymmeniä sitten.

Vesa Valtonen

Galleria Pictorin tammikuun näyttely on vihtiläisen taidemaalari Jukka Nopsasen maalauksia "Elämän palasia".

Nopsanen on syntynyt taiteilijaperhjeeseen.

– Se on tarkoittanut minulle taidetta keskeisenä osana arkea: Innoituksen lähteitä olivat aluksi taide kotona, sittemmin kauneus yleisesti, Jukka Nopsanen sanoo.

Taiteesta on tullut hänelle luontainen tapa tarkastella luontoa, ympäristöä, ihmistä

– Myös itsetutkiskelussa taide on tärkeä näkökulma: millaista on ollut jatkaa taitelijan ammattia tässä ajassa. Taidetta, ransk. les beaux-arts, kaunotaiteet, ei enää mielestäni olla aina valmiita näkemään tieteen rinnalla: merkittävänä tietona meistä itsestämme, Nopsanen sanoo.

Myös taide tutkii ja havainnoi

Ilmastonmuutos ja ympäristön saastuminen, ihmisen tuhoisa vaikutus luontoon, ovat keskeistä Nopsasen taiteessa.

– Katson tämänkaltaisen ihmisen toiminnan johtuvan ahneudesta ja sen taas arvojen hylkäämisestä. Pelkkä materialistinen ajattelu johtaa luonnonvarojen riistoon ja tuhoon.

Nopsanen sanoo tavoitelleensa taiteessaan aina kunnianhimoisesti tieteessä tiedetyn ja taiteessa ymmärretyn yhdistämistä.

– Kauneus on ihmiselle yhtä tärkeää kuin ravinto. Elämme rumassa kaupallisessa, autojen pilaamassa ympäristössä, jossa visuaalinen ja henkinen saaste ahdistaa meitä koko ajan. Emme kunnioita toisiamme emmekä maaperää, vesistöjä, eläimiä ja kasveja; millaisen maailman me jätämme jälkeemme. Taiteen keinoin voisimme edes yrittää löytää ratkaisuja ja nähdä ihmeet, joiden parissa elämme.

Nopsanen on pyrkinyt uusimmissa töissää käsittelemään kauneuden ja ylevän, ihmeen merkitystä.

– Taiteen keinoin olen tahtonut osoittaa, alleviivatakin, ihmeitä, joiden parissa elämme; kauneus tai ylevyys eivät ole muodikkaita aiheita. Silti luotan siihen, että kaipuu syvään, herkkään mysteerisävyiseen elämään on meissä kaikissa. Olen toisaalta aina luottanut myös luonnon kykyyn korjata.

– En luule taiteen ratkaisevan ongelmia, mutta henkilökohtaisella tasolla sen merkitys voi olla suuri. Toisaalta juuri siksi koko ihmiskuntaa vaivaavan ongelman avain voisi olla taiteen, hengellisyyden ja tieteen vastavuoroisessa liitossa.

Jukka Nopsanen, maalauksia Elämän palasia 9.1.–30.1.2016. Avajaiset la 9.1. klo 14.00. Näyttelyn avaa kirjailija, dosentti Pertti Lassila. Galleria Pictor Karhumäenpolku 5, Nummela p. 050 360 5239 Avoinna to 16–19, pe 11–14 ja la 12–15 Ryhmät myös sopimuksen mukaan.

Jukka Nopsanen

Taide- ja muotokuvamaalari

Syntynyt Helsingissä, asuu Vihdissä

YO-69, Taideteollinen oppilaitos -69--70, Suomen Taideakatemian koulu -70--73

Toiminut vuosina 1980-2014 Taideteollisen Korkeakoulun piirustuksen ja maalauksen tuntiopettajana. Ajoittain myös päätoimisena tuntiopettajana. Myös opetustehtäviä muissa oppilaitoksissa, mm. Oriveden opistossa ja Vihdin kuvataidekoulussa.

Kotisivut: www.jukkanopsanen.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat