Isoja ihmeitä ihan silmien edessä

Henri Kemppainen luo illuusioita sekä suurella lavalla että aivan katsojan silmien edessä.

Palkittu illusionisti Henri Kemppainen viihdyttää mieluiten suurilla estradeilla.

Henri Kemppainen antaa taitellun lapun katsojan käteen. Hän selaa kirjaa, pyytää katsojaansa sanomaan, mihin kohtaan hän laittaa käyntikorttinsa.

– Katso sivun ensimmäinen sana ja paina se mieleesi, hän sanoo katsoen itse muualle.

Eipä ole yllätys, että katsojan kädessä olevassa lapussa on sama sana, kuin valitun sivun ensimmäinen on. Tarkkasilmäinenkään katsoja ei keksinyt, missä vaiheessa kirjan sivu vaihtui hänen itsensä valitsemaksi. Sujuvasanainen esiintyjä Kemppainen sanoo esitystään pohjustaessaan lukevansa katsojan ajatuksia, mutta oikeasti kyse on illuusiosta, havaintoharhasta, joiden katseleminen on parhaimmillaan mitä viihdyttävintä. Ja sitä, jos mitä, tekee vihtiläinen illusionisti Henri Kemppainen; hän viihdyttää pientä yleisöä lähitaikuudella ja suurta valtavilla estradeilla. Kortti voi kadota aivan kasvojen edessä tai koko ihminen musiikin soidessa ja liekkien loimutessa.

Kaikki alkoi kirjastosta lainatusta Solmu Mäkelän Suuresta Taikakirjasta, jonka kahdeksanvuotias Henri-poika lainasi kirjastosta. 11-vuotiaana hän järjesti ensimmäisen taikashow'n. Nyt 10 vuotta ammattilaisena toiminut ja kollegoidensa palkitsema illusionisti esiintyy kansainvälisillä estradeilla ja suunnittelee yhä suurempia esityksiä yhä suuremmilla lavoilla.

En puhaltele ilmapalloja, enkä pukeudu pelleksi

Kemppainen ei ole taikuri. Hän on illusionisti ja esiintyy aikuisille.

– En puhaltele ilmapalloja, enkä pukeudu pelleksi.

Hän ei myöskään roiku pakkopaitaan pukeutuneena kahleissa, ne temput hän on jättänyt kahlekuninkaille.

– Hyvin harjoiteltua viihdettä kaikille aisteille, Kemppainen itse tiivistää repertuaarinsa.

Hän on opiskellut ammattikorkeakoulussa tuottajaksi ja sekin ammattitaito näkyy ja kuuluu esityksissä, joissa musiikilla, lavasteilla, pyrotekniikalla ja tanssilla on iso merkitys.

– Enkä tykkää siitä, että tanssijat vain keikistelevät lavalla, vaan heillä on oma selkeä roolinsa esityksessä.

 Tärkeintä on ajoitus ja esityksen rytmi.

– Ja tarina. Esityksissäni kulkee aina mukana punainen lanka, Kemppainen sanoo.

Illuusio pitää aina sisällään suuren salaisuuden. Siihen vihkiytyvät esityksessä mukana olevat tiimin jäsenet. Mitä lavalla oikeasti tapahtuu jää heidän välisekseen.

– He tietävät, että jos sana leviää, työt loppuvat, illusionisti hymyilee.

Kemppainen esittää ohjelmanumeroita, joita ei Suomessa ole aiemmin nähty. Hän ei kuitenkaan vierasta klassikkojakaan. Laatikossa kahtia sahattava nainen voidaan siis nähdä hänen show'ssaan?

– Olen sitä miettinyt. Jos teen, teen siitä oman näköiseni.

Käyttäjän maria.aittoniemi@media.fi kuva
Maria Aittoniemi