Kahdeksankymppinen Vihdin yhteiskoulu juhli

Syyskuun 9. päivänä liehui Vihdin yhteiskoulun salossa lippu merkkinä koulun 80-vuotispäivästä. Joukko opettajia, oppilaita ja henkilökuntaa oli järjestänyt juhlavan päivän yllätykseksi koulun väelle.

Vihdin yhteiskoulun vs. rehtori Minna Kela aloitti koulun juhlapäivän vieton puheella. Hän kertoi, millaisten vaiheiden kautta kolmeluokkaisena keskikouluna nykyisessä Pitäjänkeskuksessa kolmen opettajan ja 27 oppilaan voimin vuonna 1930 aloittanut koulu on vuosien saatossa muuttunut niin, että nykyisin peruskoulun 7. – 9. luokkien opetusta antavassa koulussa työskentelee tällä hetkellä 32 opettajaa, 327 oppilasta ja joukko muuta henkilökuntaa.

Erinäisten nimenmuutosten jälkeen perinteikkään koulun nimi on viimeiset 11 vuotta ollut alkuperäinen Vihdin yhteiskoulu. Nykyisellä paikallaan koulurakennus on ollut vuodesta 1959, laajennukset ovat valmistuneet vuosina 1965 ja 2009.

Teinikunta ja tasokurssit muistoissa

Oppilaat kuuntelivat valppaina vs. rehtori Kelan kertomaa menneitten vuosikymmenten arvokkaasta työstä. Koulun alkutaipaleelta esille nousivat ensimmäiset oppilaat polkupyörällä ympäri kyliä ajellen värvännyt puuseppä Juho Luoto, äidillinen keittäjä-vahtimestari Tilda Lundell ja ensimmäisiä koulukyytejä ajanut taksiautoilija Esko Nokio. Opettajakunnassa oli omanarvonsa tuntevia persoonallisuuksia, joita alkuaikojen oppilaat ovat kovasta kurista huolimatta muistelleet lämmöllä.

Tutuksi juhlaväelle tulivat myös aiempien vuosikymmenten koululaisten tavat, mm. 50-luvun lättähattumuoti ja teinikunta sekä 80-luvun pipovastaisuus ja tasokurssit. Kuulimme myös sota-ajan vaikutuksista: talvisodan aikana rakennuksesta tehtiin puoleksi vuodeksi sairaala, jatkosodan aikana koulua kävi myös pommituksia maalla paossa olleita helsinkiläisnuoria – eikä törmäyksiltä vihtiläisten ja vapaamielisempään koulukulttuuriin tottuneiden helsinkiläisten välillä vältytty.

Vihdin yhteiskoulun väkeä onnitellessaan vs. rehtori Kela sanoi olevansa hyvin ylpeä nykyisestä Vihdin yhteiskoulusta.

– Meillä on hyvä maine, henkilökunta on ammattitaitoista ja työhönsä sitoutunutta, hän totesi.

Muutoksia ja pysyvyyttä

Koulun aulan näyttely kuvasi koulun taivalta. Oppilaiden päät kääntyilivät kiinnostuksesta, kun Minna Kela esitteli vitriineissä ja näyttämöllä olevia valokuvia, vuosina 1957-1967 rehtorina toimineesta Pauli Kiviniemestä maalattua öljyvärityötä ja parvelle ripustettuja nostalgisia pahvisia opetustauluja.

Vihdin museolta lainatut ja koulun arkistoista etsityt valokuvat kertovat niin koulurakennuksen kokemista muutoksista kuin koulun henkilökunnasta ja sen oppilaista. Erityisen innokkaasti oppilaat tutustuivat sekä jo juhlapäivänä että sen jälkeenkin joidenkin nykyisten opettajien kuviin liki 25 vuoden takaa – niissä näkyy yhtä aikaa sekä muutos että tuttuus. ”Nuo kuvat kertovat henkilökunnan viihtymisestä työpaikallaan ja sitoutumisesta omaan kouluun”, totesi vs. rehtori Kela.

Nykyisestä henkilökunnasta kotitalousopettaja Marja Vildén, koulusihteeri Paula-Riitta Evilä sekä biologian ja maantieteen opettaja Kari Taponen ovat opiskelleet Vihdin yhteiskoulussa. Kari Taposta oppilaat saattoivat etsiä vuoden 1977 luokkakuvasta.

– Ihana! Tapsa ei ole muuttunut yhtään, hihkui useampikin tyttöoppilas.

Ei juhlaa ilman lahjoja

Juhliminen jatkui koko koulupäivän. Opettajat lukivat oppituntien aluksi Vihdin museon aikoinaan koulun 60-vuotisjuhliin kokoamasta vihkosesta entisten oppilaiden muisteluita kouluajastaan 1930-luvulta aina 1990-luvulle. Kertomukset valottivat hienolla tavalla kunkin ajan koulunkäyntiä ja sen erityispiirteitä. Juhlapäivän kunniaksi tarjolla oli oppilaiden suosikkiruuan lisäksi jälkiruokaa. Tieto tulevasta herkusta sai oppilailta raikuvat aplodit.

Sekä oppilaat että opettajat saivat lahjansa koulun 80-vuotisen taipaleen kunniaksi: oppilaskunnan edustajat esittelivät oppilaille sisustetun viihtyisän lukunurkkauksen, ja opettajien taukotilaan oli tehty sen viihtyisyyttä lisääviä muutoksia. Oppilaat ihastelivat uutta tilaansa siinä missä opettajatkin omaansa.

– Ihastuttavan lämminhenkistä, kommentoivat tuntiopettaja Anneli Nemlander ja kuvataideopettaja Krista Sköld yksimielisesti. Juhlaa järjestäneen ryhmän ideana oli kaikin puolin viihtyvyys kouluyhteisössä ja työssä jaksaminen.

Minna Kela totesi 80-vuotisjuhlapäivän varmasti lisänneen Vihdin yhteiskoulun väen yhteenkuuluvuuden tunnetta ja oman koulun arvostusta.

– On rikkautta tietää olevansa yksi lenkki pitkässä ketjussa, hän tiivisti tunnelmat.

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat