Paikalliset

'Kitara soi taas pitkän tauon jälkeen'

Työ kierrätyskeskuksessa antaa virtaa muuhunkin elämään.

Timo Ketonen vastaa Kierrätyskeskuksen kahviosta.

Maria Aittoniemi

Kelpaisiko tuoli kympillä tai sohva alle viidellä kympillä? Niitä ja paljon muuta on nyt tarjolla Vihdin Kierrätyskeskuksessa. Lähes vuosi sitten Vihdin kunta päätti kierrätyskeskuksen perustamisesta, jotta saadaan kuntaan paikka pitkäaikaistyöttömien työllistämiseksi. Perjantaina ja lauantaina Vihdin Kierrätyskeskuksen myymälässä vietettiin virallisia avajaisia. Väkeä oli Kenttälän tiloissa tungokseksi asti.

Vihdin Kierrätyskeskuksen tarkoituksena on myydä sinne luovutettua, hyväkuntoista tavaraa ja sitä kautta edistää kestävää kehitystä sekä jätteiden vähentämistä.

Kierrätyskeskuksen toiminnanjohtaja Janne Jalonen kertoi, että tällä hetkellä työllistettynä on 14 henkilöä ja kuukauden työkokeilussa on lisäksi kahdeksan henkilöä.

– Koko ajan otetaan lisää, Jalonen sanoo.

Hän työhakemuksia tulleen jo reippaasti, onhan kriteerit täyttäviä, 300 päivää työmarkkinatukea saaneita vihtiläisiä liki 400.

Myymälätilaa Kierrätyskeskuksessa on noin 350 neliömetriä. Myytävänä on käytettyjä, lahjoitettuja huonekaluja kuten sänkyjä, sohvia, pöytiä, ja tuoleja. Lisäksi myynnissä on kirjoja, jonkin verran astioita, koriste-esineitä ja lasten vaatteita. Kahvilassa myydään kahvin ja teen lisäksi pullaa, keksejä ja mehua. Kahvilan asiakaspöydät ovat myös myytävänä.

Kierrätyskeskuksen kuljetuspalvelu hakee sopimuksen mukaan Vihdin alueella suurikokoiset tavarat tai suurien tavaramäärät. Palvelu on asiakkaalle maksuton ja noudoista sovitaan etukäteen tavaran hyväksynnän jälkeen.

– Tilojen takia emme ikävä kyllä voi ottaa huonokuntoista tavaraa, Jalonen sanoo. Henkilöstöllä onkin lupa kieltäytyä ottamasta tavaraa vastaan, jos arvioivat tavaran myyntikelvottomaksi.

Kierrätyskeskuksen toiminnan kehittyessä tarkoituksena on myös kunnostaa kalusteita ja valmistaa uusiotuotteita sekä laajentaa kierrätystoimintaa huonompiinkin tavaroihin.

Timo Ketonen on ollut Kierrätyskeskuksessa viikon ajan. Alkuun hänellä on kuukauden mittainen harjoittelujakso ja sen jälkeen puolen vuoden palkallinen työjakso.

– Sitten pitäisi päästä muualle töihin, Ketonen haaveilee.

Hänen työkokemuksensa on usealta alalta, viimeksi hän on ollut ABC-myymälän keittiöllä. Asiakaspalvelutyö olisi mieluisinta. Kierrätyskeskuksessa Ketosen vastuulla on kahvion pyörittäminen.

Kierrätyskeskuksen työn myötä Ketosella päättyi kolmen vuoden työttömyysjakso. Hän on oiva esimerkki työllistämistoimien vaikutuksesta elämänhallintaan.

– Nyt saa kotonakin jotain aikaiseksi taas, Ketonen iloitsee.

Jo viikko työelämässä on tuonut valtavasti virtaa Ketosen elämään. Kaksi vuotta nurkassa pölyttymässä ollut kitara soi jälleen:

– Olen taas soittanut iltaisin sormet verillä yöhön asti, mies hymyilee.

Vihdin Kierrätyskeskus Tehtaantie 4, Nummela, puhelin 044 – 767 4455. Avoinna ma-pe 10–18, la 10–15.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat