Moksi on Uudenmaan maakunnan ainutlaatuisin kolkka

Pöykärinsuo, Konianvuori, Riuttarannan pähkinäpensaslehto ja kalkkikiviesiintymät. Moksin alueen ihmeellinen luonto on nyt koottuna oppaaksi.

Matka Uudenmaan katolle – opas metsiin ja soille Vihdin Moksissa on osa-aika moksilaisen dosentti, suometsätieteen professori emeritus Juhani Päiväsen matkaopas lähelle. Moksilaisille ja mökkiläisille matka oppaan soille ja metsiin on alle kolme kilometriä, muille vihtiläisille keskimäärin 15 kilometriä

– Tämän kirjan osalta voisin sanoa, että kirjan tekeminen on antanut minulle kunniallisen syyn olla poissa vaimon jaloista ja tehdä maastoretkiä, Päivänen tarinoi.

Vakavasti ottaen hän sanoo kirjalla olevan todelliset tiedonsiirrolliset tavoitteet. Päivänen kertoi taannoin kuunnelleensa kansainvälisessä metsäkongressissa kanadalaista intiaanipäällikköä, jonka esityksen teema oli ajatus siitä, että me olemme saaneet tämän maailman vain lainaksi lapsiltamme. Me vuorostamme lainasimme maailman vanhemmillemme, he isovanhemmillemme.

Ilman perustietoja ei luonnonymmärrystä voi Päiväsen mukaan saavuttaa

– Meillä voi pian olla sukupolvi, joka ei tunnista edes yleisimpiä luononkasveja tai metsätyyppejä.

Päivänen sanoo kirjoittaneensa kirjan metsäntutkijana, pienmetsänomistajana ja jokamiehen oikeuksin käyttäjänä.

Maaperä ja elollinen luonto ovat jatkuvassa muutostilassa, mutta ihminen edelleen kuuluu luontoon.

– Esi-isien työtä on ymmärrettävä ja kunnioitettava. Maa asutettiin ja raivattiin 1900-luvun alkuun saakka lähes pelkällä lihasvoimalla, Päivänen muistuttaa. – Erä- ja luontaistaloudessa elänyt ihminen ymmärsi kokemuspohjaisesti luontoa. Hän joutui elämään sen ehdoilla. Teollistumisen myötä ihminen on vaarassa kadottaa kykynsä lukea luontoa.

Kirjan tarkoitus onkin Päiväsen mukaan herättää sisällämme asuva, luontoa lukemaan kykenevä ihminen.

Metsä on hengähtämisen pyhättö

Päiväsen oma kesäpaikka Moksjärven rannalla on ollut suvulla vuodesta 1938 lähtien, jolloin Päiväsen isä hankki sen.

– Kirjassa on ilmakuva tuolta ajalta, Moksjärvi oli tuolloin lähes täydellinen erämaajärvi.

Kirjan kohderyhmänä ovat paikkakuntalaiset, mökkiläiset, metsäammattilaiset, leirikoulujen opettajat ja oppilaat, partiolaiset, rippikoululaiset ja kaikki maastoon jalkautuvat luonnonystävät

Moksi tärkeimpien maastokohteitten esittelyn lisäksi kirja hakee vastauksia useisiin kysymyksin: Miten kylien takamaat ovat saaneet asutuksensa? Miksi metsämaisema muuttuu? Mitkä ovat jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet?

Kirja tiedot pohjaavat suurilta osin lähteisiin ja paikallisten haastatteluihin.

– Oli ikävä havaita, miten myöhään lähdin tähän hankkeeseen, Päivänen sanoo.– paljon tietoa on mennyt tietäjien mukana jo pois.

Kirjoittamisen motiivi oli myös oman askeleen lyheneminen – metsässä jos missä ikääntymisen vaikutuksen huomaa. Myös hänen lapsensa ja lastenlapsensa ovat Päiväsen mukaan olemassaolollaan innostaneet kirjan kirjoittamiseen.

– Mitä itse sattumalta tiedän pitää saada ulos.

Päiväselle Moksin metsät ovat hengähtämisen pyhättö. Lapsenlapsi, yhdeksänvuotias Oskar puki sen sanoiksi isoisälleen. Heillä oli ollut keskinäistä kädenvääntöä, josta Päivänen oli väistynyt hetkeksi omiin oloihinsa metsään. Oskar totesi mökille palaavalle isoisälleen:

– Metsähän aina lohduttaa, puut kavereina.

Kirjan tekemistä on tukenut Elli ja Artturi Hiidenheimon säätiö ostamalla kirjoja. Säätiö lahjoitti kirjoja muun muassa Vihdin museolle ja kirjastolle.

Matka Uudenmaan katolle – opas metsiin, ja soille Vihdin Moksissa Helsingin yliopiston metsäekologian laitoksen julkaisuja 40 Kirjan voi tilata hintaan 25€ [email protected]

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat